Szerintetek 20-30 perc megfigyelés elég ahhoz. Hogy egy 4 éves megkapja az autista diagnózist?
Nekem gyermekszpichiáter főorvos mondta azt, hogy ő is csak több alkalmas megfigyelés után tudna diagnózist mondani, de ő nem ért hozzá, menjünk inkább a Vadaskertbe.
Egyébként azt pl. megkérdezem, hogy ez a pszichiáter pl. adott-e a GYES-hez, emelt CSP-hez igazolást?
Azért diszgráfia más, azt lehet kétszemélyes helyzetben is diagnosztizálni.
Az autizmus viszont egyfajta szociális "fogyatékosság", ezért kell közösségben figyelni a gyereket - kétszemélyes helyzetben, felnőttel szemben például teljesen másképp viselkedhet, mint kortársakkal. A Vadaskertben az első, ambuláns beszélgetés volt kb. 20 perc, ami csak egy erős gyanú kimondásához volt elég, illetve ahhoz, hogy eldöntsék, további kivizsgálás szükséges. A vizsgáló héten már a 2. napon mondta a pszichiáter, hogy egyértelmű a helyzet, ettől függetlenül a teljes protokollt végigcsinálták, tehát az összes tesztet megcsinálták, és több szakember látta a gyereket.
Nekem az a "gyanúm", hogy a ti esetekben csak egy előzetes diagnózisról van szó, ami kisebb gyerekeknél fordul elő. Gondolom, lesz még felülvizsgálat, amikor végigcsinálják a protokollt, de ezt 5 éves korban, vagy utána érdemes, mivel az autizmusban a 4-5 éves kor közötti időszak a mérvadó.
(Természetesen vannak olyan súlyosan érintett autisták, ahol már 2-3 éves korban is fel tudják állítani a diagnózist, de úgy vettem ki, hogy az esetetekben nem erről van szó.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!