Miért nem csinálta a tornát? Lehet, hogy én kellek neki? 3 évesen tud zárt lábbal ugrálni egy gyerek?
Kisfiam nem beszél, 3 éves múlt. Illetve halandzsázik egész nap, és néha-néha felismerhető egy-két értelmes szó.
Elkezdtük hordani valami beszédfejlesztő tornára. TSMT-elemek vannak benne, de nem egészen olyan, állítólag (nálunk csak ez a pasi csinál tornát.)
Első alkalommal semmit nem volt hajlandó csinálni. Sajnos én nem nagyon tudok elmenni vele, mert akkor pont nem érek rá, de a férjem vitte.
Második alkalommal sikerült elszabadulnom. A férjem csinálta vele a gyakorlatokat, én csak ültem a kispadon és mosolyogtam. Vidáman végigcsinálta a 45 percet. Mondta is a gyógytornász, mintha nem is ugyanaz a gyerek lenne. A férjem állítja, hogy a jelenlétem. Dehát nem csináltam semmit!
Én arra gondoltam, hogy talán az, hogy elkezdett oviba járni, és most már jobban bírja a nyüzsgést maga körül.
Ma megint vitte az apja, állítólag 10 perc után hisztizni kezdett, és ki kellett vinni.
A férjem szerint az a baj, hogy én nem vagyok ott. Lehet ebben valami? A bácsi elég szigorú, ha a gyerek nem akart valamit csinálni, mondta a férjemnek, hogy igenis erőltesse. Én meg inkább leintettem. Konkrétan csak a zsákban futás nem tetszett neki, ott nagyon sírt. Szerintem nincs értelme megríkatni, és az egész órát tönkretenni, ha egyébként minden mást csinált. Mondtam most is a férjemnek, ha valamit nem akar csinálni, hagyja rá. A gyógytornász szerint meg ez így nem jó.
Nem is tudom, lehet, hogy már nagyon kiakadt a gyermek, hogy ketten is ennyire ellene voltak?
Elég macerás lenne a munkámat átszervezni, de talán megoldható. Lehet, hogy az a baja, hogy én nem ültem ott?
A férjem már nem akarja vinni, én mindenképpen szeretném, mert most is a 10 perc után itthon már teljesen egyedül bukfencezik. Nem is értem, hogy azt mondják összefüggenek ezek a gyakorlatok a beszéddel. A lányom a koránál sokkal fejlettebb gyerek volt, és 3 évesen nem tudott még bukfencezni! Ő meg simán.
Meg az is a baj állítólag, hogy nem zárt lábbal ugrál. Azt mondták, hogy tegyek egy könyvet a lábai közé, és ha kiesik az baj. 3 évesen úgy kell ugrálni? Akinek van 3 éves gyereke, kipróbálná nekem, hogy megy-e?
Eszembe sincs provokálni.az viszont hogy ami nem egyezik a véleményeddel az hülyeség,téged minősít.Biztos megerősítést akarsz hogy igen jó csinálod.De nem.
Menj szakemberhez."védőnő aki TSMT tornát tanult" ez a vicc kategória.
Normális szakember nincs? Csak aki látott már olyat aki látott már ilyet? "valami beszédfejlesztő torna"
....
# 10: Látod, te is arról írsz, hogy néha valami egészen speciális OKA van annak, hogy a gyerek nem akar valamit megcsinálni, és azt nem lehet annyival lerendezni, hogy "ne hisztizz".
Nekem autim van, és ha valamit erőltetek anélkül, hogy próbálnám megérteni és feldolgozni az ellenkezés OKÁT, akkor garantáltan nem érek el nála semmilyen eredményt. Minden apró eredményért hosszasan kell küzdeni, mert ha csak simán ráerőltetem az akaratomat, akkor az minden más területen is érződik, és nemhogy fejlődne, hanem még inkább visszafelé fejlődik. Pl. volt már olyan, hogy a túl sok fegyelmezés hatására agresszívvé vált, és a mozgása annyira visszaesett, hogy a saját lábában esett hasra, vagy úgy esett, hogy agyrázkódást kapott.
Ez annál összetettebb, mint hogy csinálni kell és kész...
Nálunk a sok megbeszélés, motiváció, jutalmazás vált be, és kicsit átdolgoztuk, személyre szabtuk a feladatokat (úgy, hogy a lényege megmaradt, csak a gyerek érdeklődési köréhez igazítottuk, pl. különböző nyelveken számoltunk, vagy a talicskázós feladatnál biológiai kérdéseket tettünk fel).
szerintem az, hogy csinálja-e végig a feladatok vagy sem, nem attól függ, hogy itt mit ír a többség vagy ott vagy-e vagy apuka hogy gondolja, stb.
ez inkább a gyereked problémájától függ. valami gond van, azzal gondolom ti is tisztában vagytok, de első körben arra kéne rájönni, hogy mi! és majd attól függ, hogy ez egy olyan probléma amire a tsmt torna gyógymód, tehát erőltetni kell, vagy csak valószínűleg segít majd és rá lehet hagyni a gyerekre.
én fiam se beszélt, először autizmus gyanún volt, tsmt tornázni kellett hiszti ide vagy oda. neki egyébként azzal volt a baja, hogy a dackorszak közepén volt és egyedül akarta csinálni, de az első feladatsor az nem olyan. szóval mi is szenvedtünk 8 hétig :)
de szerencsére közben kiderült, hogy nem autizmus és nem is a torna oldotta meg a gondját, hanem egészen más és 3,5 éves korára teljesen utolérte a kortársait :)
egyébként abban igaza van a tornászotoknak, hogy a feladat sorrendje nagyon fontos mert nem a feladatok stimulálják az agyat, hanem a "sorendiségük", nagyon fontos, hogy a bukfenc után a pörgetés és azután a hintázás jöjjön (most csak írtam egy példát!), tehát ha kihagytok 1-1 részt akkor már nem kapja meg az agy azt az ingert így nem is indítja be a homloklebenyt ami nektek kéne a beszéd beindításhoz.
még az IQ tesztre reagálnék ha nem gond. ugye mi is túl vagyunk 2 IQ teszten és tanácsolom, hogy ne attól tegyél függővé bármit :)
sajnos nagyon rossz a rendszer erre a korosztályra, főleg a nembeszélő gyerekekre nézve, nem fogtok reális eredményt kapni sajnos :(
2 teszt van, az egyikhez beszélni kell, mert a válaszadásra csak ez a lehetőség.
a másikhoz nem kell, de így kevesebb lesz a pont, ráadásul 3-6 éves korig van a teszt, tehát ugyan ezt csinálják az iskola érettséghez, gondolhatod mennyire 3 éveseknek való, főleg ha egy kisgyereknek elmaradása van.
persze nem a tesztről beszéllek le, csináljátok, veszteni nem vesztesz vele, csak ne várd úgy mint a messiást mert akkor nagyon nagyot fogsz csalódni. én legalábbis totál kiborultam az első teszt után, felmerült az értelmi sérülés is nálunk, mikoris elmondták a feladatokat és hogy min vesztett rengeteg pontot (konkrétan azzal, hogy a nem beszélő gyerek nem válaszolt szavakkal a kérdésekre :D)
Köszönöm szépen az építő válaszokat, a provokálásokra változatlanul nem reagálok.
3 alkalommal volt a torna. 1. alkalommal a gyermek annyira kiborult, hogy ki kellett vinni a teremből. Erre is azt mondta a tornász, hogy hiszti, nevelési probléma. Én nem voltam ott, továbbra sem tudom mi lehetett a probléma, mert második alkalommal a zsákban futáson kívül mindent szépen végigcsinált. De amikor apja beletette, nagyon elkezdett sírni, én erre mondtam, hogy hagyjuk. Nem akartam, hogy az egész torna rossz élmény legyen neki. Volt ott olyan gyerek, aki szintén ficánkolt, és az anyja végigcsinálta vele. De az a gyermek igazából semmit nem akart csinálni, és ott elhiszem, hogy egy kicsit erőltetni kell.
Most nem tudom megint mi lehetett vele, hogy 10 perc után megint ki kellett vinni a teremből. Azt mondta az apja, hogy szembesült egy feladattal, amit nem tudott, akart megcsinálni, és ettől borult úgy ki. Elviszem én jövő héten meglátjuk mi lesz.
A védőnő, aki tsmt-t tanult, vicc kategória? Ugyan miért? a tsmt-tornászok hogy váltak azzá? Úgy születtek?
Az Iq-tesztről is hasznos volt, amit írtatok, köszönöm szépen. Igen, másoktól is hallottam, hogy teljesen félrediagnosztizálták a gyermeket ezzel. De az első találkozás a pszichológussal elég pozitív volt nekem. Kérdezgetett a gyerektől, aki persze nem válaszolt, de egyebekben együttműködő volt. Azt mondta, hogy első körben azt nézi meg, hogy van-e értelme az IQ tesztnek, mert egy láthatóan gyermekneurológiai esettel el sem végzik. Jövő héten kell visszamenni, azt mondta, személyre szabottan fogja összeállítani, és a gyermeknek nem kell beszélnie. Én is nagyon kiváncsi leszek, hogy mit fog mondani.
El kell vinni rendes szakemberhez, nem pedig tsmt-szerűt csináló bácsihoz! A tsmt-t kétnapont és van hogy naponta kell csinálni, különben semmit nem ér, de ez a pasinak is tudni kellene, mert álítólag ért hozzá (bár kötve hiszem). Menjetek el egy normális helyre, ahol összeírják nektek, hogy mit kell csinálni otthon.
Ne haragudj, de amiket leírtál az röhej, természetesen nem te és nem is a gyerek, hanem az antiszakember, aki leakasztja rólatok a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!