A 12 éves fiammnak irták fel a Ritalint hiperaktiv és figyelem zavar próblémára? De olyan dolgokat olvastam róla, hogy nem merem adni a gyereknek!
A Ritalinnak tényleg vannak/lehetnek mellékhatásai.
De annak is vannak következményei, ha a hiperaktív gyerek (az igazi hiperaktív, nem szimplán örökmozgó vagy kicsit kelekótya!!!) kudarcot kudarcra halmoz, szétesik körülötte a család, jóval a képességei alatt teljesít, depresszióssá, esetleg antiszociálissá válik. Csak a kezeletlen hiperaktívokról kevesebb tanulmány született, mint a gyógyszerszedőkről.
Az epilepsziás gyereknek is beadjuk a gyógyszert, mellékhatás ide vagy oda. Persze próbálunk minél kevesebb mellékhatást okozó szert és adagolást találni.
Ha a figyelemzavar olyan fokú, hogy a gyerek és a környezete komolyan szenved tőle, érdemes kipróbálni a gyógyszert. Peches esetben nem használ vagy rosszabbodik az állapot, ilyenkor nyilván nem adják tovább.
Ha viszont segít, folyamatos kontroll mellett lehet alkalmazni. A mellékhatások (pl. álmosság) az adagolás változtatásával sokszor csökkenthetők, illetve a "költség-haszon" viszonyokat kell mérlegelni.
Vincze Bálintnak üzenem, hogy az én gyermekem is ilyen, nincs olyan nap a héten, hogy ne járna valami sportra. Az úszástól kezdve a lovagláson, fejlesztő tornán át a kerékpározásig mindenhova elmegy, elmegyünk, vele soprtolunk, foglalkozunk vele, ennek ellenére, ha hazajön, este ugyanúgy nem lehet vele bírni. Pörög mint a taxióra, ezek a gyerekek fáradhatatlanok. Én még őt fáradtnak soha nem láttam! Ezen túlmenően tikkel is, amitől az egész család a falnak megy, figyelemzavaros, és még sorolhatnám. Mi nem szedünk gyógyszert (mindent megteszünk hogy ne kelljen majd) még óvodás.
DE!!! Ha úgy alakul, hogy látjuk rajta, hogy a barátok elfordulnak tőle, a tanulásra nem tud odafigyelni, és ezáltal boldogtalan lesz (ami kihatással lesz az egész életére), mi más lehetőség van??????
Nekünk most ezt mondta az orvos, iskolakezdés előtt állunk: "van a ritalin,amit a szülők élből elutasítanak gondolkodás nélkül, de nem mérlegelnek, hisz egy súlyos hiperaktivitás esetén megutálja az iskolát, a társai megutálják őt és sajnos elfordulnak a tanárok is ezáltal kialakul benne egy visszafordíthatatlan szorongás, aminek a következményeit nem említeném, vagy adott esetben amikor már semmi nem segít, se nem a sport, se nem a következetes mindenre figyelő nevelés, sem a dícséret akkor ott a ritalin. Mérlegelni kell mi lesz a jobb a gyemeknek"
Jelenleg mi sem kaptunk gyógyszert hanem mi as az esprico-t kaptuk. Remélem jó lesz.
Másrészt a hiperaktív nem egyenlő az eleven gyerekkel.
Az én fiam, úszik 7 napból 7-et, lovagol, néptáncol tornára jár, itthon rohangál, fut, biciklizik. Reggel 5:30-kor ébreszt engem. Este 9 után még üvölt és hisztizik, hogy nem álmos. Miközben nappal egy pillanatra sem állt meg. Állandó kudarcok a figyelmetlensége miatt.
Ha a suliban gond gond hátán lenne, és szakember javasolná a gyógyszert nem ellenkeznék. Az ő érdekében. egy próbára legalábbis. Inkább, mint hogy úgy nőjjön fel, hogy őt senki nem fogadja el, mert nem tud viselkedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!