Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mondanátok olyat, hogy a...

Mondanátok olyat, hogy a gyermek 3 évesen még alig-alig beszélt, és mégis minden rendben volt vele később?

Figyelt kérdés

Nagyon el vagyok keseredve. A kisfiam 3 éves, és alig beszél. A nagyobbik baj az, hogy mintha nem is értené, amit mondunk. Az ovitól vártam a nagy áttörést, de úgy néz ki, hogy nem tudjuk vinni, mivel a szobatisztaságban visszaesett a beszoktatás alatt. Pedig ott már a logopédus is vállalta volna heti kétszer. Most meg valószínűleg hordhatom maszekban a város túlsó végére pénzért. A füle rendben van, még gyermekpszichológus időpontra várunk.

A logopédus egyébként azt mondta, hogy nagyon jól fejleszthető. Bár ahogy elnézem a kortársait, kicsit butának tűnik hozzájuk képest.

Az a baj, hogy úgy tűnik teljesen magamra maradok, mert az apja folyton ordít csak vele, meg elmondja minden idiótának, mert megint bepisilt. Csoda, ha nem fejlődik a gyermek?

Meg engem okol, hogy azért ilyen, mert nem foglalkoztam vele eleget.

Azt hiszem fel fogok mondani a munkahelyemen, hogy fejlesztésre tudjam hordani. Nagyon el vagyok keseredve, mi lesz így velünk? Mondjuk a férjemnek megmondtam, ha ebben nem partner, jobb is, ha elköltözik.

2013. febr. 17. 15:05
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

Hát igen, de szerintem ez az országban sehol nem megoldott. Volt itt is magánbölcsi, de megszűnt, mert eddig támogatta az önkormányzat, de most már nem. A kérdésre, hogy a törvényben előírt feltételeket hogy kívánja a polgármester úr megoldani, az volt a válasz, hogy az ovi itt már 2,5 éves gyermekeket is fogad.

Igen ám, de csakis és kizárólag akkor, ha a gyermek szobatiszta!!! Szerintem azért a gyermekek nagy rész 2,5 évesen még nem szobatiszta.

Nem tudom mi lesz, el vagyok teljesen keseredve, ma reggel már az óvodavezető fogadott az ajtóban, és közölte velem, hogy ő nem hiszi el, hogy ez a gyerek szobatiszta. Mivel többször is kivitték pisilni, és nem volt hajlandó rá. Szóval így nem tudják fogadni, azt mondta, de azért a logopédiai foglalkozásra vihetem. Mondtam nekik, hogy a gyerek igenis szobatiszta. Erre odafordult a nagycsoportos lányomhoz, és megkérdezte, hogy pisil-e a tesó a wc-be otthon. A lányom mondta, hogy igen. Na, erre vágott egy pofát, és mondta, hogy jó, akkor bejöhet, kap még egy esélyt.

Ma egész nap nem pisilt a gyerek. Ebéd után hazahoztuk. De az ment, hogy közösen mentek ki wc-re, és a fiam úgy nem pisil! Otthon is becsukja magára az ajtót, és csak akkor szól, ha végzett. A férjem is mondta, hogy kiment vele, a gyerek szépen ráült a wc-re, aztán berontott 6 másik kisgyerek üvöltve, erre már le is szállt, és ment kifelé. Mondtuk az óvónőnek, hogy valahogy próbálják úgy megpisiltetni, hogy akkor ne zavarja senki, de nem tudom, hogy meg tudják-e, akarják-e oldani.

Meg valahogy ez az óvódavezető azt hiszi, hogy neki jogában áll eldönteni, hogy fogadja-e a gyereket, vagy nem. Már majdnem megkérdeztem tőle, hogy ő fogja eltartani a családomat, ha én munkanélküliként otthon ülök a gyerekkel?! Sajnos nincs másik óvoda a faluban, de gondolkodunk rajta, hogy a közeli nagyvárosban kéne neki valamit találni, de sajnos ott is max. szeptembertől lehetne, mert nagyon tele vannak az óvodák.

2013. febr. 18. 20:29
 22/29 anonim ***** válasza:
Nagyon sajnálom ezt a helyzetet amiben vagytok,amit írtál sokban hasonlít az én fiamra a viselkedése a fiadnak.Elhiszem hogy szobatiszta a gyereked,valószínű szokatlan neki még az óvoda,maga a wc is,az oda pisilés is.Az én fiam is ilyen.Sokáig csakis úgy pisilt hogy én fogtam a kukiját,és csakis állva volt hajlandó,idegen wc-be pedig nem pisilt.Ez akkor volt ciki amikor másra kellett hagynom,na másnál nem pisilt,alig várta hogy hazaérjünk.Mi is most kezdjük majd az ovit,és nagyon féltem mi lesz vele.Ami hatott az a sok-sok beszéd.Most már ott tartunk,hogy sok helyen elmegy wc-re,de pl. ha látogatóba megyünk az oviba ott nem.Kakival is voltak problémák,de az mára megoldódott,szintén sok dumával.A fiam és a lányom is képtelen mások előtt pisilni,kakilni.A lányom is bepisilt az első hetekben az oviban,pedig 2 éves korától szobatiszta volt.Egy óvónőnek rugalmasabbnak kellene lenni,és tudhatná ezt.Van akivel persze nincs probléma.De ha most kiveszed az oviból könnyen lehet hogy kezdődik minden újra.A férjednek változnia kell mert ő viszont hátráltatja ezt a dolgot.Biztatnia kellene a gyereket.Az is lehet hogy a fiad nem szereti az óvónénit.A gyerek nem hibás semmiben,ő csak bizonytalan.Beszélgess a kicsivel sokat,mond el neki mit szeretnél.Én nem venném ki az oviból.
2013. febr. 18. 21:32
 23/29 A kérdező kommentje:

Igen, sokszor mondtam neki, hogy légy szíves pisilj az oviban a wc-be, de nagyon mondja, hogy nem, nem.

Az óvónőkön én is ki vagyok akadva, ennél rugalmasabbnak kéne lenniük, pláne, hogy nincs bölcsi a közelben. Főleg ahhoz képest, hogy itt azt olvasom, hogy van olyan ovi, ahol még pelenkát is hordhat a gyerek. Itt azt mondták, hogy be sem teheti így a lábát. Pedig ha valahova megyünk, a biztonság kedvéért azért rá szoktuk adni. Hozzáteszem, hogy iszonyú hiszti van, már alváshoz sem akarja felvenni. Azért ez is a jele annak, hogy szobatiszta, nem?

2013. febr. 18. 21:55
 24/29 anonim ***** válasza:
Hát nem nagyon értem ezeket az óvónőket néha.Mi falusi oviba fogunk járni,amikor említettem az akkor még létező problémánkat azt mondta az óvónéni hogy nagyon jó kis bugyi pelusok vannak,nyugodtan adjam rá.Nekik is jó nem kell mosni,aztán úgyis elhagyja.Tapasztalat.Szegény gyerek érzi rajtad is a feszültséget,az elvárást annyira meg akar felelni,hogy teljesen összezavarodik.Nálunk a kakinál volt ilyesmi,eljutottunk oda hogy visszatartotta.Mondtam neki hogy rábízom mikor hagyjuk el a pelust,csak ne görcsöljünk ezen.Pár nap és megoldódott.Lehet hogy beszélsz vele,de lehet hogy mást kellene mondanod.Ne kérd hogy pisiljen az oviban,mond neki hogy nem vagy csalódott,szereted így is,és tudod hogy nagyon ügyes és bele fog majd pisilni az oviban is a wc-be.Fontos hogy ez az ő döntése legyen ne kényszer.Hülyén hangzik de a fiamnál sokszor ez válik be.Mond neki hogy majd milyen jó lesz ha egyszer arra mész érte hogy ügyesen megoldotta a pisi témát,biztasd hogy tudod hogy sikerülni fog egyszer.Bízz benne ez fontos hogy érezze,dicsérd meg azért mert másban meg ügyes.Utolsó voltam.
2013. febr. 18. 22:10
 25/29 anonim ***** válasza:

Istenem, egyes ovonok csak azért vannak a helyukon, hogy kinozzak az anyukakat, ez is ilyen lehet. Az én fiam képes egész nap visszatartani, amikor kicsi volt, megorultunk tole. Ha uj helyre kerult, vagy egyszeruen csak bestresszelt valamitol, egyszeruen egész nap nem pisilt. Pelusba sem!

Aztan hazaért és percig pisilt :) Vannak ilyen gyerekek, és ha valakinek, akkor az ovononek ezt tudnia kéne.

2013. febr. 19. 08:56
 26/29 anonim ***** válasza:

Kedves 20-as! Amit te leírtál, az a gyakorlatban nem így működik, főleg nem egy megyeszékhelyen, ahol én is lakok. Van olyan ismerősöm, akinek a lányát tavaly 5 évesen vették be az oviba, mert ugye az érvényben lévő törvény szerint még az a hivatalos, hogy 5 éves kortól kötelező az óvoda. Egyszerűen helyhiány miatt elutasították. Az én fiam áprilisban lesz 3 éves, kérdeztem az óvónőt, kezdhet-e akkor az ovit. Válasz az volt, majd az óvódavezető eldönti, de tele van az összes kiscsoport, talán szeptemberben befér, de akkor se biztos. Ez van.

Ez a hivatalos:

A Nemzeti Köznevelési törvény (2011. évi CXC tv.) és annak már megjelent módosításáról szóló (2012. évi CXXIV. tv.) valamint a nevelési oktatási intézmények működéséről szóló 20/2012 (VIII.31.)EMMI rendelet, változásokat hozott mind az óvodákat, mint pedig a szülőket, gyermekeket illetően. Ezeket próbáltuk meg röviden összefoglalni, hogy segítséget nyújtsunk az érdeklődő szülőknek az eligazodásban.

A gyermekekre, szülőkre vonatkozó szabályok a korábbiakhoz képest finomultak, jobban figyelembe veszik a gyermekek és a szülők igényeit.

Az óvodába járás

2014. szeptember 01-jétől 3 éves kortól kötelező óvodába járást ír elő a Nemzeti köznevelési törvény.

NKt. 8. §

(2) „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.”

A kötelező óvodába járás 2014. szeptember 01-től hatályos, tehát azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2011-ben születtek és 2014. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket. Lehetséges felmentést kapni a 3. éves kortól történő óvodába járás alól. A felmentést a szülő kezdeményezheti és a jegyző adhatja meg az óvodavezető és a védőnő egyetértésével.

NKt. 8. §

„A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”

Vagyis, idén még nem kötelesek az óvodák 3 éves kortól felvenni a gyereket, csak 5 éves kortól.

2013. febr. 19. 09:37
 27/29 A kérdező kommentje:

Nem az a probléma, hogy nincs hely az oviban, hanem az, hogy igyekeznek minél kevesebb gyereket fogadni.

Nem tudtam, hogy így szól a törvény, de valóban arra törekednek, hogy év közben már mindenkit elriasszanak, hogy majd jöjjön szeptembertől. Most is azt mondják, hogy ó, addig még mennyi idő van, addig milyen sokat fog fejlődni!

Hát, ez az, hogy addig még milyen sok idő van! Hova teszem addig?

2013. febr. 19. 18:14
 28/29 anonim ***** válasza:

kedves 26 os

Itt a baj a törvény értelmezésben és ezt használják ki az ovik is-

Amit te irsz az A SZÜLÖNEK KÖTELEZŐ LESZ 2014 TÖL 3 ÉVESSEN OVIBA VINNI.

Amit én irok AZ, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATBAK KÖTELEZŐ BIZTOSÍTAN 3 ÉVES KORTÓL HA A SZÜLÖ NEM TUDJA A NAPPALI ELLÁTÁST BIZTOSÍTANI (dolgozik tanul stb)

Tehát ha a szülök nem munkanélküliek, gyesen lévők stb. kötelező a gyereket felvenni 3 évesen eddig is így volt. A jegyzőhöz kell fordulni levélben ha nem teszi meg az ovi.

2014 töl a szülö kötelessége váltózik, hogy már 3 évesen kötelező az oviba vinni a gyereket vagy felmentést kérhet 5 éves korig.

2013. febr. 20. 06:52
 29/29 anonim ***** válasza:
Igen, mondta nekem is a védőnő, hogy lehet fellebbezni az önkormányzatnál, ha nem veszik fel a gyereket, de még akkor se biztos, hogy felveszik. Sajnos mi szülők kicsi emberek vagyunk ehhez.
2013. febr. 20. 10:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!