Mi az autizmus? Hogy lehet észrevenni egy 2,5 - 3 éves gyereken, hogy autista?
Az autista mintha egy üvegbúra alatt élne; nincs valódi kapcsolata az emberi külvilággal (nem képes átlátni a másik ember, a többi ember gondolkodásának és viselkedésének okát, célját, szerkezetét, nem tudja, hogy milyen helyzetben mi várható, ez szorongóvá, időnként izgatottá teszi). A tárgyak érdeklik, nem a személyek. Az őt körülvevő tárgyak, szokások állandósága fontos számára.
Az autisták sokszor nem, vagy késve tanulnak meg beszélni. Furcsán beszélnek. A hallott mondatot visszhangozzák. "Kérsz kakaót?" – kérdi a szülő, mire az autisztikus zavarban szenvedő gyerek válasza, ugyanazzal a hangsúllyal: "Kérsz kakaót?" –, amit ahelyett mond, hogy: "Kérek." Ez azzal is összefügg, hogy nem használnak – vagy sokáig nem használnak – "én"-t; harmadik személyben beszélnek magukról. A viselkedésben és a beszédben gyakran jelenik meg az ismételgetés. Bizarr szokások, szertartások alakulhatnak ki. (Körbeforgás, pörgetés, bizonyos útvonalak kényszeres bejárása.) Ha ezekben akadályozzák a gyereket, dührohamban törhet ki (ilyenkor a külvilág számára "rosszul neveltnek, hisztisnek" tűnhet). A környezet megváltozása (például a szoba átrendezése), vagy a napi szokásos tevékenység egy mozzanatának megakadályozása (például egy meghatározott tévéműsor megnézése) szintén ilyen rohamokat válthat ki.
Bővebben olvasgathatsz az autizmus.lap.hu-n.
Én olvastam egy érdekes megfogalmazást az autistákról, ami szerintem jól érzékelteti, hogy milyenek.
"érzelmi fogyatékosok" Vagyis nem értelmi (bár sokszor társul hozzá) a hiányosság, hanem érzelmi. Ami nem azt jelenti, hogy nincsenek érzelmeik (mert nagyonis vannak!), de nem tudják kommunikálni őket. Ugyanígy nem képesek felismerni a másik emberen az érzelmi reakciókat, ettől nem értik az őket körülvevő világot, mert rengeteg érzelmi megnyilvánulásunk van, ami egy egészséges embernek fel sem tűnik. Nem érti, ha valaki szomorú, ha vidám, ha csak mogorva, vagy kedves, de azt sem, ha a másiknak épp nincs kedve valamihez, vagy ha tetszik egy virág, vagy jólesik a zuhanyzás. Ezekhez mind társulnak érzések, amiket ő nem tud kommunikálni és nem érti a másik ember részéről sem. Sok hétköznapi apró dolog, amihez érzések kötődnek, bár észre sem vesszük, az ő számukra érhetetlennek tűnik. Ennek a kompenzálára alakulnak ki náluk a rituálészerű, ugyanúgy ismétlődő viselkedésformák, ettől lesz biztonságérzetük.
Szerintem egy 2,5-3 éves gyereken ezeket a jeleket már észre lehet venni.
Az én nagyfiam aki most 15 éves gyermekkorában visszahúzódó és autista jeleket produkáló egyszóval "más" volt.Elküldtek az Autista központba is többször,de nem találtak semmit.
Mai napig "más",de elfogadta mindenki,de nagyon okos és jó tanuló mellette.
Szia
Az autizmus egy nagyon tág fogalom. Diplomás ember is lehet autista vagy mutathat autisztikus tüneteket. Ne az csak az esőembere gondolj. Van az autisták honlapja ott nézd meg a leirást és azt mondják ha 3 vagy több jelemző a gyerekre akkor lehet autizmusról beszélni. De még akkor is sok fokozat van sulyoságot mérlegelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!