Kislányom 1,5éves és rettenetesen hisztis. Ha valami nem tetszik neki földhözvágja magát vagy esetleg nekemjön és üt. Úgy viselkedik (már bocsánat) mint az elkényeztetett gazdag gyerekek. Néha olyan vad. Mit tegyek?
És tudom, hogy ez az emberekből visszatetszést válthat ki, bár annyit azért nem vagyunk emberek között még egyenlőre, csak bolt orvos játszótér. De tudom én is megszóltam régen az ilyen gyerekeket. Mitől van ez?
Hogyan tudnám leszoktatni róla? Nem foglalkozok vele eleget és azért vadult el? Vagy ez nálatok hogyan működik???
Köszönöm az értelmes hozzászólást. :-)
Sajnos ő még csak a "Nem szabad" című dolgot érti meg és ha azt meghallja akkor világvége van. Tényleg elég kellemetlen.
Próbálok nem foglalkozni a hisztivel,de néha nagyon ideges leszek tőle,mikor feltörli a konyhát a hátonfekvésével...
nekem 2,5 a lányom, és én úgy látom, hogy az én idegességem nagyon nagyot dob a latba.
Ha én rosszul reagálok,mikor már látom a kezdődő hisztit, mert mondjuk én is emberből vagyok, és rossz napom van, akkor aztán elszabadul a pokol.
de ha sikerül észlelnem, és oda sem figyelve vmi másra terelnem a figyelmét, pl. megkérem, hogy segítsem már a tudomisén mit hozza oda, vagy a postán fogja meg az "ál"-pénztárcámat, mert nem bírom fogni, akkor általában sikerül kikecmeregni a válságból..:-D de nem mindig.
http://www.youtube.com/watch?v=cTI3BCmZjMg
Ha esetleg nem tudsz angolul, elmondom nagy vonalakban; nálunk bevált.
Vezess be rendszert, fürdés-alvás-étkezés.
Jelölj ki egy helyet, ami lehet egy babzsák, egy szék, akármi, és az lesz a büntetőszék. Amikor hisztis, guggolj le hozzá, hogy szemmagasságban legyetek, figyelmeztesd, hogy ha még egyszer így viselkedik, büntetni fogod.Ha folytatja, fogd meg a kislányod és ültesd a székre 10 percre. Mondd el neki, hogy miért került oda, mit követett el, amiért a széken kell ülnie. Akárhányszor leszáll a székről idő előtt, az büntetési idő újra indul. (Én volt, hogy 1,5 óráig pakolásztam vissza a fiamat a székre...)Egy idő után megtanulja, hogy nem érdemes nem kivárni a büntetést. Akkor szállhat le a székről, ha bocsánatot kér.
Soha ne ígérgess! Ha sokszor mondod neki, hogy bünti lesz, de nem cselekszel, hülyére vesz majd. Egyszer elmondod neki, ha nem fogadja meg a szép szót, majd tanul a büntiből.
Csinálj pontozórendszert. Tegyél fel egy színes kartonpapírt a falra, és ha jól viselkedik, a nap végén mondjuk adj neki egy aranycsillagot. Ha összegyűjt ötöt-tizet stb., akkor jutalmazd meg valami aprósággal. Fagyi, csoki, mesekönyv...stb. Érezze, hogy jónak lenni kifizetődő.
Ne könyörögj neki, az anyja vagy! A gyermeket egyenrangú félként kezeljük, úgy beszélünk vele, de tudnia kell legbelül, hogy ki a főnök.
Remélem segítettem, nálunk bevált!
Minden másfél éves ilyen. Vagy ha másfél évesen nem is, később tuti eljön mindegyiküknél a hisztikorszak. Ez nem elkényeztetés vagy gazdagság kérdése. Most tanulja meg kezelni a frusztrációját.
Sokan azt javasolják, hogy mindig hagyd figyelmen kívül a hisztit, de nem hiszem, hogy ez jó módszer. Persze vannak az olyan helyzetek, amikor tényleg ezt kell csinálni, például amikor azon balhézik, hogy nem engeded neki a tizedik mesét megnézni. Viszont megfigyelhető, hogy általában akkor hisztisebbek, amikor tényleg valami nyűgjük van, például éhesek vagy fáradtak, akkor annak megfelelően kell viselkedni.
Azt viszont semmi körülmények között ne tűrd, hogy megüssön! Fogd le a kezét, vagy hagyd ott, akkor is, ha sír utánad, vagy mindegy, de valahogy éreztesd vele, hogy ez megengedhetetlen.
1,5-2 éves korában az én kisfiam is elviselhetetlenül hisztis volt. Most elmúlt 2,5, és szinte nyom nélkül eltűnt ez a viselkedése, csak akkor jön elő, ha fáradtabb, de akkor is inkább csak nyavalyog. Sokat segített, hogy már beszél, így én is könnyen megértem, mit szeretne.
Ranschburg Jenőnek a Szülők könyvében van egy nagyon jó írása a hisztiről. Abban azt is megjegyzi, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül, ha nyilvánosan rendez jelenetet a gyerek, ezen csak az ütközik meg, aki soha nem nevelt gyereket, az ő véleményük pedig abszolút nem számít. :)
Kitartást, hidd el, jobb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!