Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Milyen tünetek, viselkedési...

Milyen tünetek, viselkedési formák zárják ki az autizmust?

Figyelt kérdés
2és fél 3 éves korban
2012. dec. 11. 13:46
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem nagyon sok olyan ember él köztünk, akinek fogalma sincs róla, de enyhe fokban érinti az autizmus. Mi is és ők is max. annyit látnak, hogy kicsit "furcsák", de ettől még teljes életű életet élnek. Mindenféle diagnózis nélkül is vannak nehezebb életsorsok, mint pl. egy enyhe autistáé, Aspergeresé. (Úgy értem, sok papíron "sine morbo" átlagember is nehezebben boldogulhat az életben, mint pl. egy Aspergeres.)

Nem azt mondom, hogy nem kell elvinni a gyereket korrekt vizsgálatra, ha gyanújelek vannak, de ha nincs egyértelmű szakorvosi, szakpszichológusi diagnózis, a "címkézés" többet árthat a gyereknek, mintha "normálként" lenne kezelve. A fejlesztés szerintem is nagyon fontos, de sokszor, amíg nem egyértelműek a tünetek és a diagnózis, csak utánaolvasással tájékozódva (szakember felkeresése nélkül)könnyű beparázni a szülőknek.

A gyanú nálad merült fel, vagy szakember mondta?

Ha még nem jártál vele vizsgálaton, inkább vidd el, hogy megnyugodj.

De önmagában csak a késői beszédfejlődés egyáltalán nem implikálja az autizmust. Sok helyen éppen ezért teljes bizonyossággal nem is írják le ezt a diagnózist 4-5 éves korig (max. ha több más súlyos tünet, viselkedészavar is van mellette).

2012. dec. 12. 09:29
 12/16 anonim ***** válasza:

Nincs kimondottan "kizáró" tünet, de ha önmagában csak a megkésett beszédfejlődés miatt kaptatok gyanút, az az égvilágon semmit nem jelent, hiszen az autizmus spektrum zavar ennél lényegesen összetettebb!

(Még az sem zárja ki az autizmust, ha egy kisgyermek beszéde átlagon felüli, ld. pl. az Asperger-szindrómás gyermekemet). 4-5 éves kor előtt, ha nincsenek NAGYON specifikus tünetek, nem nagyon érdemes "komolyan venni" a gyanút, de attól még a fejlesztéseket érdemes végigvinni, hiszen ártani nem árthat.

2012. dec. 13. 09:58
 13/16 anonim ***** válasza:

Amíg nincs 4 éves, ne agyalj ezen. Szép dolog, hogy felelősségteljesen gondolkodsz gyermekeid állapotáról, de ne aggódj feleslegesen, javaslom. :)

4 évesen is legfeljebb gyanu merülhet fel.

Egyébként meg 2 és fél évesen kb. 50 szó teljesen elegendő.

Az ne ijesszen el, hogy van, aki több száz szót mond már akár alig 2 évesen, mivel az egyes saját képességei a kisgyermekeknek eltérő sorrendben fejlődik. Az egyikük ebben jobb hamarabb, a másikuk meg másban jobb hamarabb.

A 3. szülinap körül kb 100-200 szó használata teljesen rendben van, egyébként sokkal többet megért minden kisgyermek, mint amennyit mond, használ. Ha a 3. szülinapra minimum pár szavas mondatokban képes beszélni, akkor a beszédkészsége nem utal problémára.

2012. dec. 15. 12:11
 14/16 anonim ***** válasza:
Kedves Kati! Én is nagyon sokat gondolkodom ezen a kérdésen, mert nálunk is felmerült a gyanú. Egyre inkább úgy látom, hogy annyira széles a spektrum, hogy gyakorlatilag talán nincs is olyan megnyilvánulás, ami egyértelműen kizárná az autizmust. Orsi voltam :-)
2012. dec. 15. 23:43
 15/16 A kérdező kommentje:

Sziasztok köszönöm a válaszokat! Az a baj hogy a neurológus megemlítette ezt a szót vagyis erre felé indította el a vizsgálatokat aztán azt mondta a vizsgálatok eredménye után hogy nem az... voltunk már eeg-n genetikai vérvételen az mindd jó. voltunk pszihiátriai és korai fejlesztőknél ott azt mondták kevert specifikus fejlődési zavar (beszéde miatt) Tehát tulajdonképpen ők sem tudják miért nem beszél. De ez a szó ugy belevésődött a gondolataimba hogy nem tudom kiverni és folyton folyvást azt nézem a gyereken hogy van e valami baja vagy nincs...

Idegenekre nem nagyon szokott figyelni (gyenge a szemkontaktus) bár ez is válltozó.

nincs semmi rituálé vagy azonossághoz való ragaszkodása,

nincsenek furcsa mozgásai

de nehezen kommunikál és inkább mutogat és mondja hozzá hogy ANYA , szereti ha ottvan vele valaki ha játszik, szobatiszta, vidám kedves mosolygós puszilkodós, nem bambul nem szeret egyedül lenni.

Tényleg csak az idő dönti el hogy mi lesz???????????

2012. dec. 17. 18:49
 16/16 anonim ***** válasza:

Nyugodj meg, a leírásodból rendben levőnek találom.

Sajnos a pénz beszél - ha állami intézmény vizsgálódik ill. ha állami támogatással (Nev Tan), akkor azért forduLHAT elő (sok esetben), hogy érdekükben áll betegnek diagnosztizálni valakit, míg ha magán intézmény, akkor meg közvetlen anyagi érdekből.

Hallottál arról, hogy az utóbbi 10-20 évben az USAban milyen nagy mértékben megnőtt a hiperaktívnak diagnosztizált gyerek száma? Meg az egyéb pszichés diagnózisok száma, főleg gyerekekre nézve? EZEK JELENTŐS RÉSZE KAMU DIAGNÓZIS, VAGY ELTÚLZOTT DIAGNÓZIS, ANYAGI ÉRDEKBŐL! SOK USA BELI GYEREK BELEHALT A FELÍRT PSZICHIÁTRIAI GYÓGYSZEREK HATÁSÁBA! Botrány volt ebből!

Tudom, h aggódik az ember a gyermekeiért. Énnekem nincs sajátom, de kisgyermek-csoportokkal foglalkoztam. A gyakorlati és elméleti tapasztalataim okán tudom, hogy mi miatt kell aggódni, ami fejlődésbeli, és/vagy pszichés vonatkozású, és mi miatt nem kell.

A leírásod szerint nem kell aggódnod! Azt se javaslom, hogy végigparázz még 3 évet, csak hogy kiderüljön, van-e gondja gyerekednek, ugyanis a leírásodból következtetve olyan eséllyel lehet gyermekedet pszichés , és/vagy egyéb fejlődésbeli problémával diagnosztizálni, mint bármely más, jelenleg egészséges 3 éves (és kisebb) gyermeket. :)

2012. dec. 17. 21:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!