Lehet, hogy van vele valami baj?
Én nem látok itt nagy problémát a gyerek részéről, nem vagyok szakember, csak egy 3 éves és egy 4,5 éves anyukája. Az, hogy bepisilt, bekakilt 6 éves korig elfogadható, ráadásul nem rendszeres, nem kell vele foglalkozni. Előfordul, hogy vlaami játékba, mesébe nagyon belemerülnek, ezért nem akarnak még felállni, kimenni, mert ők már nagyok és tudják szabályozni. Aztán persze nem tudják, de azt érzik, hogy ha most kimennek pisilni, akkor lemaradnak valamiről. Az, hogy ebből ő egy történetet kreált, megint nem probléma szerintem, mert annyira szárnyall még ebben a korban a fantáziájuk, hogy el is hiszik, amit mondanak, nem szabad elcseszni őket, mert ez számukra nem hazugság. Én nem írtam volna a szülőknek, az biztos. Ráadásul az oviban sem erősítették meg a történetet, tehát tényleg leégetted magad. Okos, értelmes fiad van, az enyémek is korán számoltak 10-ig, a lányom összead, kivon, ami megint nem normális, de a többi dolgoban abszolút átlag, nem is erőltetünk semmit. Azt látom, hogy egy picit rugalmasabbnak kellene lenned és ezzel nem akarlak megsérteni. Engedd el a füled mellett a "hazugságokat" vagy kezdjetek el róla beszélgetni, sokszor kiderül néhány percnyi beszélgetés után, hogy hol a gyökere a dolognak, kitől látta, hallotta, amit magáénak érez. Segíts neki kinyílni.
Ha megbántottalak, ne mszándékos volt, ezt tudnod kell, csak elég keménynek érzem néhány modatod, gondolatod. 4,5 éves, még nagyon gyerek...
Én most nem akarok "diagnosztizálni", mert nem tisztem.
A kérdésre válaszolok, saját tapasztalatom alapján.
Az, hogy a gyereknek van saját fantáziavilága, képzelt társasággal veszi magát körül, és esetenként "rájuk fogja" a nem megfelelő viselkedését - szóval ez nem zárja ki az Aspergert egyáltalán. Az sem, hogy mindenre van magyarázata, rengeteget csacsog. Egyáltalán nem ritka, hogy a problémák CSAK közösségben jelentkeznek, otthon alig észrevehető.
Ha további kérdésed van, keress privátban. (Mondjuk azért azt durvának tartom az óvónők részéről, hogy "utasítottak", hogy szocializáld, mert ha aspi, akkor az pont nem olyan egyszerű, sőt, ők tudnának igazán tenni az integrációért...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!