Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Lehet, hogy van vele valami baj?

Lehet, hogy van vele valami baj?

Figyelt kérdés
4,5 éves a kisfiam. babakorában akaratos volt. minden ébren töltött percében kellett vele foglalkoznom. 2,5 éves volt, (akkor költöztünk), amikor egyedül eljátszott. beszélni időben beszélt, szépen is beszél, rengeteget. Időben ment is, 1 évesen indult el, előtte mászott. tehát az akaratosságot és az állandó mellettem levést leszámítva rendben volt. Azt még hozzáteszem, hogy borzalmasan anyás, ez a mai napig így van.(van, hogyí nem tudok elmenni a barátaimmal találkozni, mert borzalmas patáliákat csap). 3 évesen oviba irattam, aminek az lett a vége, hogy kb 3 hónap után ki kellett vennünk, mert annyira ordított minden reggel utánam, ill. egészen addig, amíg nem mentem érte, hogy nem bírtam tovább lelkileg, illetve ő is teljesen kiborult. (állandó betegségek, éjjeli felsírás, folyamatosan zaklatott volt). ráfogtam az ovira, h nem jó (nem is volt az, hozzáteszem). idén szeptemberre másik ovit kerestünk neki. könnyen beilleszkedett, nem volt baj, egészen addig, amíg az októberi hosszú hétvége és a szünet miatt ki nem hagyott 3 hetet. rengeteget sírt mikor újra mentünk. ráfogtam arra, h elszokott az ovitól.tehát most novemberben kezdődtek a gondok. 1 hétig sírt, aztán visszaszokott. tegnap viszont bepisilt és bekakilt. 3 éve balesetmentesen szobatiszta. éjjelre viszont nem, még most is ébresztem. ha vmi bánata van, vagy fél, az ujjait mozgatja a fülei mellett. az autókat sokszor teszi szépen sorba, de ennek sem tulajdonítottam eddig jelentőséget. 1,5 éves kora óta épít mindenből, 2,5 éves kora óta legozik. szóval tegnap baleset történt az oviban, mikor megkérdeztem, hogy mi történt elmondott 1 sztorit, h bántották és nem engedték el a gyerekek wc-re. (adventi készülődés van az oviban, gondoltam épp nem vették észre a sok dolog között a felntőttek ezt). nevekkel, pontosan elmondta a történetét, mire én borzasztó dühös lettem és megkértem e-mailben a szülőket (mivel nem ismerem őket személyesen), hogy legyenek kedvesek elbeszélgetni a gyerekeikkel. ma megyek az oviba, erre közli az óvónő, h semmi ilyesmi nem történt, a gyerekem ült és egyszerűen bepisilt és bekakilt. egyszerűen nem tudom hova tenni a dolgot. amint kijöttünk én elmondtam neki, h mivel hazudott, én lejárattam magam és sírva fakadtam. erre ő kinevetett, többször is. itthon látta rajtam, hogy nem viccelek, bocsánatot kért, kértem, hogy mondja el a valódi okot, azóta is össze-vissza beszél. az óvónő felhívta a figyelmemet erre, h nekik is van, mikor nem a kérdésre válaszol, témába vágóan ugyan, de másról kezd beszélni. ezt tegnap és ma is, én is észrevettem. emellett közölte velem, h nem neveletlen, sőt nagyon okos, de szocializáljam, mert nem viseli el, h olyanok menjenek oda hozzá akikkel ő nem akar játszani. h mindenre nagyon érzékeny, amúgy játszik, ha olyan kedve van, barátkozik, verseket 1 hallás után visszamondja. ha bántják képtelen arra, h megvédje magát. ha vmi bánata van az oviban és itthon is többször megkérdezi, hogy mikor megyek érte. válaszolok, hogy délben. erre újra megkérdezi és újra és újra, az oviban volt olyan délelőtt a novemberi sírós héten, hogy 1 órán át megállás nélkül ezt kérdezgette felváltva a felnőttektől. nagyon érzékeny. a traktorok, autók, gépek, mezőgazdasági dolgok érdeklik igazán, olyan 2 éves kora óta, azóta ismeri őket név szerint, ill. minden kiegészítőt hozzá, a bolygókat, dínókat. írni nem tud, ill. múltkor kérdezősködött, én leírtam neki pár szót, nagyon ügyesen, hiba nélkül lemásolta, ill. azokat a betűket nagyjából már ismeri is. (10 betű kb). de direkt nem akartam tanítani neki ezeket. 5 hónaposan tapsolt, nem egész 3 évesen elszámolt 10-ig, mostmár persze sokkal tovább, rögtön észrevesz mindenféle változást, de a legkisebb pókhálót is. hirtelen ennyi juott eszembe. szóval az óvonő a kommunikációs nehézségekre hívta fel ma a figyelmemet, ill. körülírta, h antiszociális kissé. itthon én ebből nem vettem észre semmit, csacsog, nyilván sok a kitalált sztroi, egy ideje vannak munkatársai és nővérei, akikkel mindig történik valami, szóval erről a kitalált világról rengeteget mesél nekem. kizárt, h aspergeser lenne, vagy vmi egyéb baj lehet? érdemes lenne kivizsgáltatni vagy belefér ez még a "normális" kategóriába? hozzáteszem a bepisilést és bekakilást nem tudom hova tenni, tényleg sosem történt ilyen. az óvónő szerint az a gond, h nem tudta kitörölni eddig a fenekét, de a fiamat ez sosem zavarta, az oviban is mindig segítettek neki, tehát én ezt kizárom. ma elment wc-re, egyedül kitörölte megának és óvonő szeirnt annyira felderült az arca, h ő olyat még nem látott. elmesélte nekem isa fiam, új dolgot tanult. tanácstalan vagyok.
2012. nov. 22. 16:04
 1/4 anonim ***** válasza:

Én nem látok itt nagy problémát a gyerek részéről, nem vagyok szakember, csak egy 3 éves és egy 4,5 éves anyukája. Az, hogy bepisilt, bekakilt 6 éves korig elfogadható, ráadásul nem rendszeres, nem kell vele foglalkozni. Előfordul, hogy vlaami játékba, mesébe nagyon belemerülnek, ezért nem akarnak még felállni, kimenni, mert ők már nagyok és tudják szabályozni. Aztán persze nem tudják, de azt érzik, hogy ha most kimennek pisilni, akkor lemaradnak valamiről. Az, hogy ebből ő egy történetet kreált, megint nem probléma szerintem, mert annyira szárnyall még ebben a korban a fantáziájuk, hogy el is hiszik, amit mondanak, nem szabad elcseszni őket, mert ez számukra nem hazugság. Én nem írtam volna a szülőknek, az biztos. Ráadásul az oviban sem erősítették meg a történetet, tehát tényleg leégetted magad. Okos, értelmes fiad van, az enyémek is korán számoltak 10-ig, a lányom összead, kivon, ami megint nem normális, de a többi dolgoban abszolút átlag, nem is erőltetünk semmit. Azt látom, hogy egy picit rugalmasabbnak kellene lenned és ezzel nem akarlak megsérteni. Engedd el a füled mellett a "hazugságokat" vagy kezdjetek el róla beszélgetni, sokszor kiderül néhány percnyi beszélgetés után, hogy hol a gyökere a dolognak, kitől látta, hallotta, amit magáénak érez. Segíts neki kinyílni.

Ha megbántottalak, ne mszándékos volt, ezt tudnod kell, csak elég keménynek érzem néhány modatod, gondolatod. 4,5 éves, még nagyon gyerek...

2012. nov. 22. 16:24
 2/4 A kérdező kommentje:
nem bántottál meg, az óvonő szerint nem szocializált, ezért ijedtem meg. sőt, azt mondta, h nem vagyok szigorú vele, pedig én ezt nem érzem. teljesen össze vagyok zavarodva 2 napja. rengeteget beszélgetek vele, tudom, h az ő kis világuk milyen, ezért kérdezgetem is a munkatársairól, látom, h szeret róla beszélni, van, hogy 1 órán át is erről dumálunk. a baj az, h hiába kérdezgetem, h mi történt, össze-vissza hadovál csak. örülök, ha szerinted rendben van, eddig én is teljesen így láttam, csak ma úgy megijesztett ezekkel az óvonő és lehet, h már kombinálok.
2012. nov. 22. 16:29
 3/4 anonim ***** válasza:
ha rákérdezel "a élnyegre" és egyből zár, egyből másról kezd el mesélni vagy nem válaszol, akkor esetleg még hatásos lehet, ha váltasz Gordon módszerre. (Thomas Gordon: P.E.T.) A könyvből egyszerűen elsajátítható, hogy hogyan kell értő figyelemmel beszélni a gyerekekkel (vagy akár mindenkivel), nem kell hozzá tanfolyamra menni. Időnként én is alkalmazom, ha megrekedünk, 4,5 évesen van már annyira nagy, hogy ha nem is tökéletesen, de meg tudja fogalmazni a problémáját úgy,hogy ő mondja ki és akkor lehet célzottan segíteni. Ha pedig még mindig bizonytalan vagy, kakor talán érdemes lenne szakember véleményét is meghallgatni, nem csak a óvónő legyen a Te véleményeddel szemben. Igen, ez szörnyű, amikor külső hatások elboizonytalanítják az embert, pedig azt gondolja, hogy jól csinálja a dolgokat. Egy pillanat alatt romba tudnak mindent dönteni.
2012. nov. 22. 16:41
 4/4 anonim ***** válasza:
55%

Én most nem akarok "diagnosztizálni", mert nem tisztem.

A kérdésre válaszolok, saját tapasztalatom alapján.

Az, hogy a gyereknek van saját fantáziavilága, képzelt társasággal veszi magát körül, és esetenként "rájuk fogja" a nem megfelelő viselkedését - szóval ez nem zárja ki az Aspergert egyáltalán. Az sem, hogy mindenre van magyarázata, rengeteget csacsog. Egyáltalán nem ritka, hogy a problémák CSAK közösségben jelentkeznek, otthon alig észrevehető.

Ha további kérdésed van, keress privátban. (Mondjuk azért azt durvának tartom az óvónők részéről, hogy "utasítottak", hogy szocializáld, mert ha aspi, akkor az pont nem olyan egyszerű, sőt, ők tudnának igazán tenni az integrációért...)

2012. nov. 23. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!