Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Gyógy-és fejlesztőpedagógusok!...

Gyógy-és fejlesztőpedagógusok! Dysgráfiás kisfiam7 éves, másodikas. Mivel tudnám fejleszteni?

Figyelt kérdés
A fő problémánk a másolásnál van. Elolvassa a szöveget és emlékezetből írja le, NEM MÁSOL. Gondoltam arra, hogy nem magyar szöveget másoltatok vele, úgy kénytelen másolni...szerintetek ez jó módszer lenne?

#dysgráfia
2012. okt. 17. 13:49
 1/5 anonim ***** válasza:

A másolásnál nem baj, ha elolvassa és emlékezetből írja (tulajdonképpen ez a lényege. Eleinte persze betűről betűre haladva másolnak a gyerekek, aztán mindig nagyobb egységet fognak fel és jegyeznek meg.)

Azt kéne tudni, hogy jól olvassa-e és a vizuális emlékezete gyengébb, vagy már az olvasásnál hibáz, és ezért ír rosszul. Vagy csak egyszerűen figyelmetlen, és nem fordít rá elegendő időt magának, hogy helyesen írjon.

Én így látatlanul a vizuális észlelését, emlékezetét, differenciálását (alak-háttér) fejleszteném. Betűk, szavak helyett először különböző formákat, figurákat másoltatnék vele, ill. azok sorozatát. Utána jönne a rövid, majd egyre hosszabb szavak másolása.

Akkor is hangosan elolvastatnám, megfigyeltetném, (esetleg szótagoltatnám), és utána íratnék csak.

Ha jár fejlesztésre, akkor ott kérj tanácsot.

2012. okt. 17. 15:50
 2/5 anonim ***** válasza:

Vegyél neki diszgráfiásoknak írt fejlesztő füzeteket, pl. Meixner Ildikó írt sokat.

Te ne másoltass, főleg, ha emlékezetből ír.

A tollbamondás se jó, mert úgyse jól írja le, s a hibák még jobban rögzülnek.

gyógypedagógus

2012. okt. 17. 16:16
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat.

Legfőbb hibaként én a j-ly cseréjét látom, illetve a betű kihagyást.

Megkockáztatom a feltételezést...lehet hogy nem is dysgráfia hanem "csak" figyelemprobléma?

2012. okt. 17. 22:21
 4/5 anonim ***** válasza:

Hát a j-ly tévesztés az nem igazán diszgráfia... A kihagyás is lehet figyelmetlenség. CSAK diszgráfiáról van szó, diszlexia nélkül?

Egyébként én is a Meixner-féle reedukációs programot javaslom (Én is tudok olvasni), rengeteg olyan fejlesztő feladat van benne, amit te is tudsz vele gyakorolni. A másolás itt nem fog segíteni...

2012. okt. 18. 17:50
 5/5 anonim ***** válasza:
A leírtak alapján még egyáltalán nem biztos, hogy diszgráfiás a kisfiad. Szerintem előbb beszélj a tanító nénivel, hogy ő hogyan látja a dolgokat, és ha úgy gondolod, vidd el a ti körzetetekbe tartozó Szakértői és Rehabilitációs Bizottsághoz, ahol pontosan meg tudják mondani, hogy mi a probléma.
2012. okt. 30. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!