3 éves kisfiam most kezdte az óvódát és ok nélkül bántja a gyerekeket (üt, rúg, lök). Mi lehet a baja? Bővebben lent!
Szóval 3 éves kisfiam 4 hete kezdte az ovit. És szinte minden nap mondják az óvónők, hogy üt, ver, lök ok nélkül. Több gyereket már meg is siratott.
Azt kell tudni róla, hogy tényleg nem egy nyugodt gyerek itthon sem. De a férjemmel kordában tudjuk tartani, nekünk szót fogad.
Van egy 15 hónapos kistestvére, őt is bántotta. Volt egy nagyon nagyon kemény fél évünk, mikor is nem volt semmi segítségem, egyedül kellett mindent megoldanom. A férjem sokat dolgozott, a nagyszülők meg egyszerűen nem jöttek. Akkor azt hittem h a diliházban kötök ki.,
Bevallom, akkor sokszor türelmetlen voltam vele, és szinte semmi időm nem volt. Csak etettem, főztem, altattam, minimális volt a tisztaság is.
Aztán egyszer nagyon kiborultam, és a férjem javaslatára elkezdtük hordani az ebédet, és onnantól a kisfiam is lenyugodott, a minimális elevenségen kívül nem volt vele semmi gond.
Abban a kemény fél évben bántotta a testvérét is (harapta, ellökte,megütötte)
De most már nagyon nagyon szereti, és szépen eljátszanak.
Elkezdődött az ovi, és most meg ott folytatódik a verés.
Már sokszor reggel látom, h húzódnak el tőle a gyerekek.
Viszont azt is láttam már többször (a mostani héten 3x) hogy a többi gyerekkel ül az asztalnál és szépen játszik. Azt mondják az óvónők, hogy ha ők foglalkoznak vele, akkor semmi baj nincsen, látszik rajta hogy nagyon értelmes, el lehet vele beszélgetni és rettentő segítőkész,pont mint itthon. Itthon vannak állataink (ló, kutya, tyúkok, disznó) és ha a férjem itthon van, akkor mindig kint van vele az udvaron és segít neki az állatok ellátásában. Férjem be szokta fogni a lovainkat lovaskocsiba, a kisfiam is felül vele és együtt kocsiznak a faluban. Itthon kint az udvaron semmi baj nincsen vele, ha nem éppen a férjemmel az állatoknál van, akkor mást játszik.
Állítólag az óvodában az udvaron is elvan, csak bent nem, ahol nyüzsög körülötte a sok gyerek.
Azt is el kell mondanom, hogy mi keveset jártunk nagy gyerektársaságba.Sajnos itt a környékünkön nincs is ilyenre lehetőség.
Az alvásával nincsen semmi gond, meseolvasás után 10 perc alatt elalszik, nyugodtan.
2 éves kora óta szobatiszta (néha éjjel van baleset)
A mozgásáról annyit, hogy ő 6hónaposan egyedül, kapaszkodva felállt, és 8 hónaposan indult el, egyedül, 1 percet sem lett vezetve.
Nagyon keveset mászott, talán 2 hónap sem volt.
A beszéde későn, 2,5 évesen kezdett beindulni (2 és 2,5 éves kora között kb 30-40 szó volt a szókincse) De most már folyamatosan,mondatokban beszél (pár hanghibája van még)
Itthon pl velem, ha nem zavar minket senki (tehát a tesó nincsen itthon), akkor akár 2 órát is eljátszik nyugodtan, legutóbbi példánk, 2 órát játszottunk összesen 2 db játékkal és akkor is csak azért kellett abbahagynunk mert mennünk kellett a testvéréért!
Ha ismerős gyerekekkel találkozunk, akkor velük is szépen eljátszik, semmi baj nincsen vele.
Én biztos vagyok benne, hogy ő tudat alatt így lázad az ellen hogy neki óvodába kell járnia (amúgy ott is alszik, és azzal nincsen semmi baj, elsők között alszik el, és sokszor ébreszteni kell)Bár azt mondja, hogy szeret menni-4 hete jár, és ha mondom neki hogy holnap szombat van, nem kell mennie, akkor azt mondja, hogy ő szeretne menni.
Mióta oviba jár, azóta hajlandó a kezébe venni a színes ceruzát és, és színez itthon is, és "rajzol"! És énekel is (ha én elkezdem az éneket)
Az óvónők azt mondják, hogy 6 hét a beszoktatási idő (ebből ugye már 4 letelt), ha nem változik a helyzet, akkor szakemberhez kell fordulnunk. Amit én alá is írok, mindenképpen el fogom vinni-még ha fáj is, de tudom,hogy az ő és a többi gyerek érdekében el kell vinnem.
De szerintetek mi lehet a baj? És hogyan lehetne rajta segíteni?
Én minden nap mondok neki ötleteket, hogy mivel játsszon az oviban. De a héten 3-szor is pont bent voltak, amikor mentem érte, és nyugodtan ült a többi gyerekkel az asztalnál és játszott (nem kérdőjelezem meg egy percig sem amit az óvónők mondanak, csak ők úgy festik le, hogy egész nap ezt csinálja, én pedig láttam az ellenkezőjét is)
Szia!
Az írásodból is kitűnik hogy foglalkozol a gyerekeddel és a problémájával és már ez is nagy dolog hisz sokan nem teszik meg sajnos.
Tanácsot nem tudok adni mert még csak 2 és fél éves a kisfiam én nem produkált ilyesmit.
Ha nem vagyok tolakodó akkor nagyvonalakban leírnád mit olvastak ki a rajzból és hogy mi mit jelent mert ez engem is érdekelne.
Minden jót:)
Igen, privátban elküldöm!
Mindenképpen szeretném ha megoldódna ez a probléma, és ezért bármire képes is vagyok. Mert ez az állapot az óvodában senkinek sem jó. Sem a kisfiamnak, sem a többi gyereknek, sem az óvónőknek.
Tegnap beszélgettem az óvónénijével, és azt mondta, hogy hétfőn szinte semmi baj nem volt vele. Tegnap már nem volt, mert betegek lettünk, orvosnál voltunk.
De!!! Ha a szőnyegre kell leülniük mert névsorolvasás van, akkor végigüli (az ABC végefelé van a neve), ha körjáték van örömmel játszik és végig. Ha mondókáznak, abban is teljesen részt vesz. Azt mondta az óvónő, hogy minden olyat, ami közös foglalkozás lelkesen és örömmel végig csinálja. Mióta oda jár hajlnadó velem is itthon énekelne, színes ceruzás fog a kezébe és "rajzol".
Csak ha magára marad, akkor nem tud mit kezdeni, nem tud elmélyülni a játékban (itthon igen). Remélem hogy nincs túl nagy baj vele,de bármi is legyen, a végére járok.
Szia! Nekem a leírásod alapján úgy tűnik, nem lehet nagy gond a kisfiaddal. 4 hét nagyon kevés, és nem mindenki „csodagyerek”, hogy fél nap alatt beszokik az oviba, és „imádja”. Ha logikusan nézzük, inkább az a gyanús, ha valaki így érez. A ti esetetekben a fiad jól érezte magát otthon, sokat foglalkoztatok vele, volt feladata a ház körüli munkákban, ahogy írod, jól eljátszott magában is… erre bekerül 20-30 másik gyerek közé, folyamatos ingerek érik napi 8 órában, lehet, hogy leülne játszani, de valaki kikapja a kezéből, amit elővett – őszintén szólva, én is kiakadnék a helyében.
Azt írod, nincs azzal gond, hogy hallgat az óvónőkre, benne van a közös játékokban, és kétszemélyes helyzetekben az óvónőkkel jól „teljesít”. Simán lehet az is, előbbre jár a többi gyereknél, vagy egyszerűen más érdekli, mint őket, még nem találja a hangot velük. Szerintem ezzel nincs gond, hangsúlyozom, 4 hét nagyon kevés (6 hét is!).
Tudod, hány gyerek verekszik az óvodában? Tudod, mennyire meg vannak manapság rémülve az óvónők, hogy nehogy valaki beperelje őket? Minket is nevelési tanácsadóba küldtek egyszer, mikor még ovis volt a fiam – aki, hozzáteszem, kb. egy év alatt „szokott be” az oviba, csak ő az óvónők számára könnyebben kezelhető tüneteket produkált, dadogni kezdett, és tikkelt, így nem ezért javasolták a nevtant –, mert ellökött egy kisfiút. Egyszer. El is vittem, és nem bántam meg, pár alkalom után a pszichológusnővel megbeszéltük, hogy átadjuk a helyet a valóban problémás gyerekeknek. :) (Mondhatni „papírom lett róla”, hogy „normálisak” vagyunk, hurrá! :)
Szerintem nyugodj meg, ha nem múlik idővel a probléma, vidd el a nevtanba, ezzel gesztust gyakorolsz az óvónők felé is, és ne félj, nagyon sok gyereket jár ilyen-olyan okból játékterápiára, fejlesztésre stb., nem ciki egyáltalán. Sőt, nagyon jó tippeket adhatnak, oldani tudják a kisfiadban a feszültséget, ha kell.
Szóval ne aggódd túl az ügyet (tudom, könnyen beszélek, de hidd el, én is aggódós vagyok, mert engem is foglalkoztat a gyerekem sorsa), teljesen normális, ha egy hároméves, aki nyugodt körülményekhez, szerető családhoz, szabadsághoz, állatokhoz szokott nem érzi jól magát sok ördögfiókával összezárva. Meg fogja szokni, mert egészséges gyerek, de idő kell neki.
Köszönöm a választ! Nagyon megnyugtató volt.
Most a héten csak 1 napot volt, mert keddtől beteg-most várom éppen haza a férjem, és megyünk a heim pál kórházba, valószínű csókfertőzése van :(((
A héten beszéltem az óvónővel, és azt mondta hogy hétfőn semmi komoly baj nem volt vele, és még azt is elmesélte, hogy minden közös foglalkozásban részt vesz, örömmel csinálja, és végig!!!! Vegyes csoportba jár, és azt mondta az óvónő, hogy vannak olyan középsősök , akiket egyeltalán nem lehet rávenni a közös ill. egyéni foglalkozásokra, de a kisfiam ebben maximálisan partner.
Így hogy ezt is tudom már, már én is azt gondolom h nagy baj nem lehet és mindenképpen el fogom vinni, ha azt tanácsolják.
Amúgy van egy 2. unokatesója a kisfiamnak, kislány. Vele is ugyan ez volt a baj, de ugyanúgy végigcsinálta a foglalkozásokat. Nevelési tanácssadóban megállapították, h fejlettebb mint a társai, magasabb az iq-ja a a vele egykorúaktól, és ez így jön ki rajta.
Most nem azt mondom h a kisfiam fejlettebb a társaitól.
De bízom benne h csak a beilleszkedéssel vannak bajok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!