Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit tehetek ha átszoktatták a...

Mit tehetek ha átszoktatták a jobb kezére?

Figyelt kérdés
A kislányom 5 éves.3 évesen mikor oviba került tökéletesen bal kezes volt.Mindent bal kézzel csinált.Én soha nem piszkáltam őt emiatt.Elfogadtuk így.Erre bekerült az oviba óvónéni közölte velem hogy nincs kialakulva a domináns keze.(de igen)Lassacskán átszoktatták a jobb kezére.Erre szeptember elején szólt az óvónéni hogy nevelési tanácsadóba küldik a lányomat mivel az új törvény miatt lehet hogy iskolás lesz jövőre.El is vittük és kiderült a tesztekből hogy koordinációs zavarai vannak amit fejleszteni kell.Ami vszínű hogy az átszoktatás következménye.Hogy tehetett ilyet egy óvónő.jövőre szinte biztos nem mehet iskolába a nevelési tanácsadó javaslatára.Így csináltak a kislányomból problémás gyereket.A férjem is ki van akadva,és én ezt nem fogom szó nélkül hagyni az oviba az már biztos.Mit tehet ilyen esetben egy szülő?Ez a tanévünk a koordinációs problémák miatt fejlesztéssel telik.

2012. szept. 15. 15:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
50%
2 év alatt most vetett észre, hogy jobb kezes lett?
2012. szept. 15. 16:01
 2/12 A kérdező kommentje:
Nem most vettem észre csak most derült ki hogy problémája lesz az iskolába emiatt.
2012. szept. 15. 16:05
 3/12 anonim ***** válasza:
88%
Hú, ez egyértelműen az óvónő hibája, nagyon sajnálom a lányotokat! Az én lányaim is balkezesek, de eddig fel sem merült senkiben sem, hogy átszoktassa. Ez a módszer még 50-60 évvel ezelőtt megállta volna a helyét, de manapság... Sajnos az óvónő baklövése miatt kénytelen leszel elvinni a nevelési tanácsadóba fejlesztésre, hogy újra a régi legyen. Azért szerintem mondhatod az óvónőnek, hogy ez nem volt valami jó húzás tőle. Lehet, hogy annak idején, mikor az óvónő erősködött, hogy igenis jobbkezes, akkor már meg kellett volna mondanotok neki, hogy nem, mert balkezes. Neki valószínűleg így volt egyszerűbb, sajnos. Én jobbkezes vagyok, így nekem sem egyszerű megtanítani vágni, vagy rajzolni balkézzel, mivel az a kezem ügyetlenebb, de ezt egy pedagógusnak igenis tudnia kell kezelni. Esetleg az igazgatónak megemlítheted, bár ha még 2 évig adott óvónőhöz fog járni, nem biztos, hogy jót tesztek vele a lányotoknak...
2012. szept. 15. 16:07
 4/12 anonim ***** válasza:
65%

Pedig erről millió helyen hallani, hogy nem szabad átszoktatni, az óvónő pont annyira hibás, mint te, nem kell rá köpködni.

Többet van otthon, mint az oviban. Sajnálom, de nem csak az óvónő hibája.:)

2012. szept. 15. 16:28
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Szoktasd vissza, minél előbb! Először nagymozgásokat csináljon bal kézzel (pl. nagy csomagolópapírra rajzoljon, vagy földre, krétával, aztán egyre kisebbedő mozdulatokat).

Én tanítottam (több) átszoktatott gyerekeket, hiába értelmesek, okosak, ha egyszerűen nem tudnak tájékozódni, olyan dolgok, mint a térkép, meg a koordinátarendszer komoly gondokat okoznak.

Emellett járulékos problémák: dadogás, szorongás, tanulási zavarok.

8-9 éves korig még jó eredménnyel vissza lehet - és vissza KELL - szoktatni, ti még abszolút időben vagytok!

Türelem és kitartás kell hozzá, és mindenképpen minél nagyobb mozdulatokkal kell indítani!

Az óvodában pedig igenis ki kell verni a balhét, hogy mással ne tehesse meg az óvónő! Az én lányom is balkezes (a családban mindenki jobbkezes), és mivel tudtam, hogy milyen problémákkal jár, ha átszoktatják, első pillanattól figyeltem rá, hogy nehogy megpróbálja bárki is átszoktatni (pedig neki is azt mondták, hogy kialakulatlan a dominancia). Szerencsére nálunk nagyon jól kezelik, vannak balkezes eszközök is a csoportban, aminek én külön örültem, és a kislányom ma már nagyon ügyesen használja ezeket.

2012. szept. 15. 16:36
 6/12 anonim ***** válasza:

Ez bizony hatalmas hiba volt, mert a bal kezeseknek a másik agyféltekéjük működik, mint a jobb kezeseknek. Ne csodáld, ha koordinációs zavarai vannak. Megbolondították az agyműködést!

Vissza kell szoktatni a domináns kezére, ha még lehet!

2012. szept. 15. 21:42
 7/12 anonim ***** válasza:
Én kiverném a hepajt,mert nem neki kell kifizetni a fejlesztést.De téged sem értelek,ha láttad hogy erősködik az óvónő meg biztosan érzékelted a gyerekednél hogy próbálkozik a jobb kezével akkor mért nem mentél be előbb szólni?Most már veszett fejsze nyele...
2012. szept. 15. 22:24
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha kiderült a tesztekből, hogy koordinációs zavarai vannak, akkor azt is meg tudják mondani, érdemes-e a visszaszoktatással próbálkozni.

Ha továbbra is a bal a vezető szeme (bal szemmel kukucskál a távcsőbe, kulcslyukba stb.), bal lábbal rúg, fél lábon ugrálásnál, egyensúlyozásnál spontán a bal lábát választja és azzal az ügyesebb, valószínűleg ez a helyzet.

Melyik kezét használja fésülködésnél, fogmosáskor, popsi törlésre, kártyavár építésnél? Ezek olyan helyzetek, ahol kevésbé valószínű, hogy bárki is figyelmeztette volna, hogy ne ballal csinálja.

Kétséges esetben pár napig akár listán is lehet ikszelgetni, mikor melyik kéz szerepelt. Ha valamelyik fölényben van, az jó, arra a kezére szoktassátok. különösen szerencsés, ha ez a vezető szem oldalával azonos.

Az át (vissza) szoktatás módszerét a nevelési tanácsadóban elmondják, jó esetben segítenek is. A fejlesztő foglalkozás (és ott minden más is) ingyenes, persze a szülő meg a gyerek ideje azért nincs ingyen...

Nem tudom melyik hónapban született a kislányod, de ha késő tavasszal, pláne nyáron tölti be a hat évet, adjatok hálát a Jóistennek, ha nem kényszerül be az iskolába szeptemberben.

Remélem túl borúlátó vagyok, de szerinted hogyan fognak a tanítók a 30 fő körüli osztályokban megbirkózni az alig hatéves gyerekek nehézségeivel, mikor évek óta zömében 7 év körüli elsősökhöz szoktak? Sőt, szükség esetén még az amúgy is év vesztes gyerekek is kaphattak egy év haladékot, és közel 8 évesen kezdhették az iskolát.

Ráadásul a központosításnak hála annyi mozgásterük se lesz, mint eddig volt, és nem nagyon hiszem, hogy a korrepetálási órák számát az eddiginél sokkal nagyvonalúbban határozná meg az állami fenntartó. Aki bírja majd a központi tanterv tempóját az nyert, aki meg nem, hát az úgy járt.

2012. szept. 16. 11:36
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítségét!Kedves utolsó az a baj hogy pl bal szemével kukucskál a távcsőbe,de most már inkább kétkezesnek mondanám.Lehet hogy jegyzetelni fogom mit melyik kezével és lábával csinál.Amúgy augusztus végén lesz 6 éves,ezért mondta a hölgy a nev tanácsadóba hogy ők kérvényezni fognak még 1 óvodai évet.
2012. szept. 16. 14:35
 10/12 anonim ***** válasza:
az én fiam 3 múlt és még mindig nem tudom melyik kezét haszálja,egyik nap ezt a másik nap azt.többet a balt,de van amikor csak a jobbot,bal lábbal rug,de jobbal is ugyanúgy,a kanálért egyik nap jobbal a másik nap balall nyúl.az ovónővel még nem beszéltem erőől,de nem is halottam,hogy bármit is tennének melette vagy ellene.amit elöttem irtak jó tanácsok,én is figyelni fogom őket.de a vezető ovónővel én beszélnék,hogy az ő hibályukat korrigálják anyagilag ők.és tényleg jó hogy 6 évesen nem megy suliba,független a kezétől.ezzel csak jol jártál hidd el.
2012. szept. 16. 21:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!