Mit tehetek ha átszoktatták a jobb kezére?
Pedig erről millió helyen hallani, hogy nem szabad átszoktatni, az óvónő pont annyira hibás, mint te, nem kell rá köpködni.
Többet van otthon, mint az oviban. Sajnálom, de nem csak az óvónő hibája.:)
Szoktasd vissza, minél előbb! Először nagymozgásokat csináljon bal kézzel (pl. nagy csomagolópapírra rajzoljon, vagy földre, krétával, aztán egyre kisebbedő mozdulatokat).
Én tanítottam (több) átszoktatott gyerekeket, hiába értelmesek, okosak, ha egyszerűen nem tudnak tájékozódni, olyan dolgok, mint a térkép, meg a koordinátarendszer komoly gondokat okoznak.
Emellett járulékos problémák: dadogás, szorongás, tanulási zavarok.
8-9 éves korig még jó eredménnyel vissza lehet - és vissza KELL - szoktatni, ti még abszolút időben vagytok!
Türelem és kitartás kell hozzá, és mindenképpen minél nagyobb mozdulatokkal kell indítani!
Az óvodában pedig igenis ki kell verni a balhét, hogy mással ne tehesse meg az óvónő! Az én lányom is balkezes (a családban mindenki jobbkezes), és mivel tudtam, hogy milyen problémákkal jár, ha átszoktatják, első pillanattól figyeltem rá, hogy nehogy megpróbálja bárki is átszoktatni (pedig neki is azt mondták, hogy kialakulatlan a dominancia). Szerencsére nálunk nagyon jól kezelik, vannak balkezes eszközök is a csoportban, aminek én külön örültem, és a kislányom ma már nagyon ügyesen használja ezeket.
Ez bizony hatalmas hiba volt, mert a bal kezeseknek a másik agyféltekéjük működik, mint a jobb kezeseknek. Ne csodáld, ha koordinációs zavarai vannak. Megbolondították az agyműködést!
Vissza kell szoktatni a domináns kezére, ha még lehet!
Ha kiderült a tesztekből, hogy koordinációs zavarai vannak, akkor azt is meg tudják mondani, érdemes-e a visszaszoktatással próbálkozni.
Ha továbbra is a bal a vezető szeme (bal szemmel kukucskál a távcsőbe, kulcslyukba stb.), bal lábbal rúg, fél lábon ugrálásnál, egyensúlyozásnál spontán a bal lábát választja és azzal az ügyesebb, valószínűleg ez a helyzet.
Melyik kezét használja fésülködésnél, fogmosáskor, popsi törlésre, kártyavár építésnél? Ezek olyan helyzetek, ahol kevésbé valószínű, hogy bárki is figyelmeztette volna, hogy ne ballal csinálja.
Kétséges esetben pár napig akár listán is lehet ikszelgetni, mikor melyik kéz szerepelt. Ha valamelyik fölényben van, az jó, arra a kezére szoktassátok. különösen szerencsés, ha ez a vezető szem oldalával azonos.
Az át (vissza) szoktatás módszerét a nevelési tanácsadóban elmondják, jó esetben segítenek is. A fejlesztő foglalkozás (és ott minden más is) ingyenes, persze a szülő meg a gyerek ideje azért nincs ingyen...
Nem tudom melyik hónapban született a kislányod, de ha késő tavasszal, pláne nyáron tölti be a hat évet, adjatok hálát a Jóistennek, ha nem kényszerül be az iskolába szeptemberben.
Remélem túl borúlátó vagyok, de szerinted hogyan fognak a tanítók a 30 fő körüli osztályokban megbirkózni az alig hatéves gyerekek nehézségeivel, mikor évek óta zömében 7 év körüli elsősökhöz szoktak? Sőt, szükség esetén még az amúgy is év vesztes gyerekek is kaphattak egy év haladékot, és közel 8 évesen kezdhették az iskolát.
Ráadásul a központosításnak hála annyi mozgásterük se lesz, mint eddig volt, és nem nagyon hiszem, hogy a korrepetálási órák számát az eddiginél sokkal nagyvonalúbban határozná meg az állami fenntartó. Aki bírja majd a központi tanterv tempóját az nyert, aki meg nem, hát az úgy járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!