Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Autista, aspergeres gyereketek...

Autista, aspergeres gyereketek hogy fogadta a bölcsit az elválást?

Figyelt kérdés
Kislányom autista gyanus. Most folynak a vizsgálatok, de én majnem biztos vagyok, h az. Decemberbe lesz 3 éves, októbertől bölcsiba kell, h adjam mert vissza kell mennem dolgozni. A rémálmom a bölcsi nagyon félek több okból is. Nagyon válogatós pár ételt hajlandó csak megenni, amik a bölcsi étlapján vannak azon kívül szinte semmit. nagyon bujós, neki nincsen semmilyen alvókája, engem szorít, simogat, miközben elealszik, utána beteszem az ágyába. Tulajdonképpen én vagyok az alvókája, hogy fog így elaludni? Ezen kívül vannak sokásai pl ő nyitja zárja az ajtókat, de egymás után 20-szor kimegy meg bejön, meg imád kezet mosni, azt is vagy 50 szer. Meg még sok ilyen szokása van, ha ebben korlátozzák, akkor visít, hisztizik. Gyerekekkel ritkán játszik, inkább egyedül vagy velem. Tudom, hogy közösségbe kell adnom, de félek, h korai ez még, járunk feljlesztésere igazából most kezdett el aktívan fejlődni, mint a beszéde, mint a beszédértése. Viszont bonyolultabb dolgokat nem ért meg, én nem tudom neki elmagyarázni, h miért krll bölcsibe járnia, mert nem érti meg, h anyának, meg apának dolgozni kell és nem maradhat vele senki otthon. Nagyon félek, h mi lesz így vele. Kérem akinek van tapasztalata segítsen!

2012. szept. 8. 13:32
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Szia!

az én fiam 3,5 éves. Két évesen kezdte a bölcsit. Teljesen rá ismertem a leírásodból, félelmetesen hasonló a két gyerek! Mi októberben megyünk a vadaskertbe. Mi a bölcsit korán kezdtük, akkor még szinte fel sem tűntek a dolgok. De az ajtó nyitogatás már akkor is meg volt és még most is tart. Ha valaki ki merte nyitni vagy be merte csukni az ajtót, olyan visítást rendezett hogy majd be szakadt a dobhártyánk. Szerencsére ehhez alkalmazkodtak a gondozónők, hagyták hogy ő nyissa-csukja az ajtót!

Ő sem eszik meg semmi, főleg nem a főzelékeket, így a bölcsiben szinte nem is evett. Most már az oviban egy fokkal jobb, itt meg más gondok vannak...

Szintén nem játszik el senkivel, de nem is ez a legfőbb baj, hanem, hogy szó szerint elüldözi azt, aki közeledik feléje,játszani szeretne vele... Szintén visít, sikít,"hisztizik" ha korlátozzák, sőt akkor is ha valami nem sikerül...

A bölcsi annyiból jobb, hogy ott nincsenek annyira merev szabályok! Sokkal lazábban veszik a dolgokat, az ovi az már nagyon kemény (főleg egy aspis gyereknek). Én alig várom hogy kimondják végre a diagnózist és léphessünk valamerre, mert így rémálom az óvoda... :(

Nekem most már van viszonyításai alapom... A bölcsiben a nagyok közé fog tartozni, ami jó, mert a kicsik simulékonyabbak, jobban elfogadják a "másságát" és mivel nektek már diagnózisotok is van, így a gondozónőknek is úgy kell hozzáállniuk, hogy neki a legjobb legyen. Nálunk a bölcsiben már odáig jutottak a dolgok, hogy ha az én gyerekem visított egyet, a többi gyerek már kereste is az iszijét meg az alvós nyusziját és már vitték is neki, csak hogy megvigasztalódjon (és persze hogy csend legyen)! :)

Az ovi már keményebb, itt kirekesztik (mindezt három hét alatt), mert itt ő a legkisebb, nem tud beilleszkedni, szenved! Az óvónők sem segítenek túl sokat... nagyon elegem van!!! :((

2012. szept. 20. 22:58
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Még annyit, hogy szerintem beszélj a gondozónőkkel, úgyis lesz gondolom beszoktatás... Mond el a félelmeidet, a gyerek minden pici szokását, berögzött dolgait. Nálunk anno egy füzetbe le is kellett írni, hogy mit hogy szeret a gyerek, mit tud megcsinálni egyedül és miben kell a segítség. A beszoktatás alatt azért megismeri majd a gondozónőjét! Akkor kell valahogy eljutnotok oda, hogy nyisson feléje és a bölcsiben egy kicsit átvegye a szerepedet. Az én fiam a bölcsi végére már rohant be a gondozónőhöz és ült is az ölébe. Az óvónője (az egyik), olyan mint egy katonatiszt, pedig mondtam neki hogy mi a helyzet a fiammal, valószínűleg autista és legyen kicsit türelemmel, de ahogy észrevettem az első problémáig tart csak a türelme...

Nagyon nehéz lesz, főleg Neked, mert mindig azon fogsz aggódni, hogy megkap-e mindent! Nekem az volt a szerencsém, hogy két évesen került a közösségbe és tulajdonképpen az autisztikus szukásai akkor tájt kezdtek el egyre erősebben előjönni, így a gondozónők napról napra tapasztalták a dolgokat és nem "egyszerre", kifejlődve kapták. Viszont az óvodánál ez így van és mivel még az óvónő is egy tapló, így bizony eléggé kínlódik a gyerek! De hidd el, a bölcsi még nem vészes, ott sokkal simulékonyabbak, engedékenyebbek, több mindent rájuk hagynak! Az oviban már a 3,5 évesnek is úgy kell viselkedni mint annak, aki iskolába megy.... :(

2012. szept. 20. 23:08
 13/14 A kérdező kommentje:

kedves utolsó!

Köszönöm szépen a válaszodat, nagyon remélem, hogy minnél hamarabb megoldódik az óvódai kérdés. Teljesen átérzem a problémádat, ettől parázok én is. Az ilyen gyerekek mellé külön ember kellene, de sajnos ez a valóságban a legtöbbször nem kivitelezhető.

2012. szept. 23. 22:32
 14/14 anonim ***** válasza:
Igen, a külön ember megoldás, és nem reménytelen. A kislányom mellett van gyp asszisztens az oviban, igaz, csak félállásban, de így is hatalmas segítség. Elvileg törvény írja elő... de persze nem mindenhol olyan a fenntartó anyagi helyzete, hogy megengedhessen egy plusz embert, egyetlen gyerek kedvéért :(
2012. szept. 23. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!