Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Beszédhiba lehet a keresztlány...

Beszédhiba lehet a keresztlányomnál? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

az 5 éves keresztlányom,elég furcsán beszél. Ez abban nyilvánul meg hogy elég "parasztosan" beszél,senki nem beszél így a családban pl: a szavakban a t-betűt ki tudja ejteni,de ha t-vel kezdődik egy szó akkor k-t ejt helyette PLtó=kó,tej=kej,látó=lákó,meg elég mélyen beszél kis lány létére ha beszél ilyen magánhangzósan.De pl.: múltkor tanítottam neki egy mondókát "a lementem a pincébe..."nagyon oda figyeltem hogy hogy ejti a szavakat és sikerült megtanulnia szépen.Viszont ha szépen is kezd el beszélni át vált parasztosra,nem gondolnám hogy kinövi mert ez a probléma már egy ideje fenn áll,a sógornőmék meg nem azok az "elcipelem valami fejlesztőhöz" típusok,csak én.Már ovi óta jár logopédushoz,de nem igazán hozott változást,anyósomék se javítgatják ki nagyon mert nekik így természetes a beszéde.Engem idegesít,mert így ki fogják közösíteni a suliban,valamint nehogy valami más álljon a háttérben.

Valaki találkozott már ilyennel?Esetleg valami tanács,hogyan tudnék segíteni?Ez valami rendellenesség (remélem nem)lehet?Remélem érthetően írtam le és ki lehet venni a problémát,a válaszokat előre is köszönöm!

2012. aug. 27. 11:24
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Ha jár logopédushoz, akkor biztos, hogy van valamiféle beszédhibája, különben nem lenne szükség a fejlesztésre. Maga a tájszólás nem alakul ki csak úgy magától, ha egy gyermek nem hallja ezt a szűkebb környezetében, akkor ő sem fogja használni. Mit jelent az "ovi óta jár" kifejezés? Már a kezdetektől logopédushoz jár? Ez csak akkor valószínű, ha megkésett beszédfejlődésű volt, vagyis a szokottnál később kezdett el értelmes szavakat mondani. Ilyenkor szinte minden esetben súlyos, és nehezen javítható pöszeség következik, ami gyakran iskoláskorra is megmarad. Biztos vagyok benne, hogy a logopédus ad valamilyen feladatot otthoni gyakorlásra, vagy ha nem, érdeklődj nála, és segíteni fog. A kapott anyag gyakorlásával javíthatsz a gyermek beszédén. Sajnos nagyon nehéz kijavítani egy beszédhibát, ha a szülők nem partnerek ebben, mert az, hogy heti 1-2 órán keresztül rákényszerítik a szép beszédre, nem jelenti azt, hogy a mindennapokban oda fog rá figyelni, hogyan kéne beszélnie. Ahogy írtad, ki tudja ő mondani helyesen is a hangokat, csak éppen nem tartja fontosnak, hogy ezzel fárassza magát, és itt van a hiba. Hiába a logopédus, egy 5 éves gyermeknek nincs olyan feladattudata, hogy magától, a szülők dicsérete és biztatása nélkül odafigyeljen a beszédére.

Ha a mély beszéd alatt régóta fennálló rekedtséget értesz, az szintén a logopédus asztalára tartozik, de csak akkor ha semmilyen szervi megbetegedés nem áll a hátterében.

2012. szept. 1. 15:21
 12/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm neked is! Az ovi óta azt értem hogy középső eleje óta.Legalább is a sógornőm mondta,bár ez is kétes számomra,lehet csak mondta hogy ne cseszegessem.

A tájszólás meg mióta el kezdett beszélni,és mi nem beszélünk így.Ez is késet nála olyan 2,5 évesen kezdte el,nagyon tő mondatokban.Meg nem rendes szóval válaszolt hanem ki találttal ezt is nehezen vetkőzte le Pl:csigabiga-gilagila,papucs-pacska...stb.(pedig ki tudta rendesen is mondani ha rá lett szólva).Nem rekedségett vettem észre hanem elkezd szépen beszélni,tök aranyosan és a vége felé bemélyít Pl:Átvóóókam a mamáná és ótt vót a babam...szándékossan írtam így mert így beszél.De hát megpróbálok én vele többet foglalkozni,mást úgy sem tudok tenni még ha a fejem tetejére állok.Azért is aggaszt ennyire mert idegesít hogy az anyósomék nagy ívbe le...k,ezeknek minden mindegy!

2012. szept. 2. 21:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!