Mitől alakul ki a dadogás?
Lehet hogy félénk.
Fél kimondani azt amire gondol.
Nem elég határozott.
Én 3 évig nem jártam emberek közé, és utána egy ideig dadogtam. A sok kihagyás miatt. Meg a hangsúlyozással is voltak gondjaim. Elszoktam a beszédtől.
Jó kérdés, mivel a kisfiam is hajlamos a dadogásra, összeolvastam mindent, és azt találtam, hogy máig vita tárgya, van-e genetikai alapja a dadogásnak.
Amit saját tapaszalatból tudok, hogy nálunk a férjem ágán majdnem az összes férfi rokon dadogott gyerekként – viszont csak egynél maradt meg felnőttkorára is (de nála is néha jön csak elő).
Ha 3-4 évesen dadogni kezd a gyerek (ahogy az enyém is tette), jó eséllyel elmúlik nála, mire iskolás lesz, sőt, hamarabb is – esetleg vissza-visszatér stresszhelyzetben.
A logopédusok szerint lelki okai vannak, így az ő eszközeikkel nem „gyógyítható”, bár lehet, hogy javítható (ld. Démoszthenész, aki köveket tett állítólag a nyelve alá). A lelki okokat támasztja alá, hogy sok dadogó bizonyos helyzetekben sosem dadog (ld. A király beszéde c. filmet pl.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!