Hogyan altassam el őket?
Szia!
Nekem jövő hónapban lesznek 2 évesek az ikerfiaim, hát őket sem volt semmi elaltatni mióta megszülettek. Másfél évesen úgy altattam őket, és egészen 2 héttel ezelőttig, hogy egy nagy ágyban aludtak, én közéjük feküdtem rátettem a fejükre a kezem, letakartam a szemüket így , néha kicsit simogattam, és gyorsan elaludtak. És csak határozottan addig, mert nem könnyű eljutni odáig, hogy fekve maradjanak ugye. :-)
Most már külön ágyban alszanak el, mondtam nekik hogy oda nem férek egyikük mellé sem, bent ülök a fotelban míg elalszanak az ágyukban, és így nem próbálnak lejönni már. Elején volt kicsi hiszti, tényleg kicsi, de már csak néha próbálkoznak.
Kitartás!
Nekem is másfél éveseim vannak, fiúk.
Nagyon sokáig voltak alvásproblémáink, most valamivel jobb, mintha a hőség helyre tette volna őket.
A napközbeni alváshoz mindig akkor teszem le őket, ha valóban fáradtak. addig persze úgy kell alakítani a délelőttöt, hogy kellemesen és vidáman elfáradjanak, méghozzá egyszerre! Ezért a reggelt és a délelőttöt mindig tartalmasan töltöm el velük, sok játékkal, olvasással, figyelek rá, hogy mozogjanak. Hosszabb sétákra nem megyünk (max. fél órát babakocsizunk reggeli után), nehogy a kocsiban elbóbiskoljanak, mert ha csak pár percre is elkummantanak, akkor már lőttek a déli alvásnak. Ha jó az idő, és még kint lennének, akkor babakocsitól független programot csinálok, pl. száguldozhatnak a kismotorokkal az udvaron. Ettől persze én is kifáradok, főleg ha egyedül vagyok velük, hisz előbb-utóbb leszállnak és elszaladnak, meg mindenfélét csinálnak, amit nem kéne, ami veszélyes számukra, vagy kimennek a látókörömből. Szóval ez sem hosszú életű program.
Nálunk általában úgy jön ki, hogy tízórai után 1-2 órával teszem le őket aludni, szóval teli is van a hasuk, de már kicsit hancúroztak is, és fáradnak. Hőségben mindig megfürdettem őket alvás előtt, ez tényleg csodákat tett.
A gond az, hogy nem szeretnek a kiságyakban aludni mostanában. Lent van egy szivacs a gyerekszoba padlóján, oda ágyazok nekik. Elhúzom a sötétítőt, és hagyom, hogy hemperegnek ott egy kicsit, s gyorsan kihúzok a szobából. Aztán lesem őket, mi történik. Ha jól csináltam a dolgokat, negyed órán belül kidőlnek, elalszanak egymás hegyén-hátán a szivacson. Ilyenkor alszanak a legmélyebben, szóval visszamehetek, és bepakolhatom őket az a ágyaikba, de ha azt látom, hogy nyugtalan az álmuk, akkor inkább maradhatnak a szivacson, csak kicsit odébb húzom őket egymástól. Az ablakokat becsukom, zajtalan övezetet csinálok. Lehetőleg én is elvonulok, semmi zajosat nem csinálok, próbálok pihenni. Ezzel a módszerrel alszanak mostanában bő egy órát, ami nekem már királyság, nagyon hálás vagyok érte.
A délutánt is úgy alakítom, hogy ne unatkozzanak. Olyan játékokat adok eléjük, amelyekkel egyedül eljátszhatnak, kísérletezhetek, aztán általában jön a bébiszitter, vagy néha nagyszülő is. Ők kellőképp foglalkoztatják őket ahhoz, hogy estére elfáradjanak.
Az esti szeánsz: tartalmas uzsonnát adok 5 és 6 óra között, mert később már nem esznek valami sokat. Hosszadalmas fürdés, öltözködés után jön egy könnyű vacsora. Utána pár percig még játszhatnak ,majd együtt elrakjuk az összes játékot, rendet rakunk a nappaliban és a gyerekszobában. Ebből tudják, hogy hamarosan aludni kell menni. Ismét elsötétítek a gyerekszobában, leteszem a szivacsra a szopipárnát, és arra fektetve, cumiból adom a tápszert (vagy tejitalt, vagy mi az). Ebből 4 adagot csinálok egyszerre, s a felét elrakom a hűtőbe éjjeli etetéshez. Tápievés közben jön a megszokott altatódal, utána a megszokott esti ima. Puszi-puszi, jó éjt. Ha valamelyikük közben elaludt, mehet az ágyba, a másikukat még ringatom kicsit a szivacson, majd megpróbálom letenni.
Ez kb. este 8 órát jelent.
Egyikük nehezebben alszik el este, és sokszor megvárja, míg apa hazaér a munkából, kb. fél 9-kor. Ekkor kicsit ellehet az apjával ,majd ismét megpróbálom lerakni.
Ha látom, hogy már fáradt, de azért sem alszik, akkor nem zavartatom magamat, és tálalok vacsorához, eszünk a férjemmel. Ha nagy a bőgés, néha bemegyek nyugtatgatni, pelust ellenőrizni. Álomközeli bőgéskor ismét kiveszem kicsit babusgatni, lerakom a szivacsra, mellé fekszem. Ettől gyakran elalszik. Ha véletlenül mégsem, akkor hagyom kicsit hemperegni egyedül a szivacson, s magát megnyugtatva majd elalszik. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy a tesó kivett ágyrácsait visszarakjam, különben bemászik felébreszteni.
remélem, tudtam valamennyit segíteni. Kitartást!
Sokat mozogjanak, fáradjanak ki.
Alvás előtt olvass nekik mesét az ágyban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!