Mit tegyek ha ez van és már nem bírom elviselni? Többi lent
Milyen okból minősül tartós betegnek a testvéred? Nem befolyásolja ez a belátási képességét?
De mindegy, ha kicsit nehezebb is a felfogása, akkor is csak az segít, hogy szembesül a tettei (illetve a meg nem csinált dolgok) következményeivel.
A szétszórt holmiját nyugodtan tedd egy kukazsákba, de nehogy összehajtogasd előtte! Csak dobáld bele vegyesen ahogy jön, és rakd a szekrényébe, ágyára, ahová fér.
Aztán ha keres valamit, kotorjon, talán megtalálja.
Alkalmazhatsz pozitív megerősítést is. Ha mondjuk délelőtt rendesen segített takarítani, süthetsz valamit délután, amit szeret. Ezt persze előre meg kell beszélni, és konkrét feladatokat adni a gyereknek: Szedd össze az összes ruhád, hajtogasd össze és tedd a szekrénybe!
Vidd ki a szemetet! és hasonlók, amiknél egyértelműen eldönthető, megcsinálta-e vagy nem. A porszívózásból pl. végtelen vita lehet, mert szerinte már jó, szerinted meg nem. Én még listát is írnék neki, amin kipipálgathatja, amivel elkészült.
Azért jó volna, ha anyukádat rá tudnád venni, ossza el ő a feladatokat, és kérje is számon a testvéreden a dolgokat. De ha ez nem megy, írd föl te szépen napról napra, mit csináltál te, és mire kérted az öcsit. Esténként aztán megbeszélhetitek a szülőkkel.
Ami meg a te "hatásköröd", abban nyugodtan legyél következetes. Emlékeztesd újból és újból, hogy a "légy szíves" varázsszó nélkül nem teljesíted a kéréseit. Csodálkozni fog, de hidd el, megérti.
Egyébként bocs a feltételezésért, de anyukád is kiszolgálja édesapádat? Nem őt utánozza véletlenül a testvéred? Ez esetben számíthatsz rá, hogy anyukád hajlamos lesz rád tolni a házimunkát, hiszen te vagy a lány. Próbáld meggyőzni, hogy az öcséd kiszolgálása nem tartozik a feladataid közé. Majd kiszolgálja a felesége, te a nővére vagy.
Sok sikert!
Én is azt mondom amit előttem sokan, vagy verd el mikor egyedül vagytok, vagy csikizd addig a talpát még be nem pisál!!
Egy ilyen gyerekkel nem lehet mit kezdeni, te vagy a nővére, tedd helyre és kész, ehez nem kellenek a szülők!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!