Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit tegyek ha ez van és már...

Mit tegyek ha ez van és már nem bírom elviselni? Többi lent

Figyelt kérdés
Van egy öcsém aki nem normális. Legalábbis szerintem. Nagyon unom már, hogy így viselkedik, sokszor a legszívesebben úgy megverném, hogy sírva rohanna el.. Bármikor, bármire megkérem, ő vagy nem csinálja meg, vagy úgy, hogy az ember csinálhatja újra maga (pl.: mosogatásnál a fele cucc rajtamarad a tányérokon, még a sárgarépa is..!!) pedig szépen kérem. evvel szemben ő mindig úgy kér meg valamire, hogy légyszíves, stb-t nem tesz hozzá.. tehát amit a normális emberek mondanak: légyszíves adj onnan a polcról nekem egy zsepit! helyett ő ennyit mond: aggyá má egy zsepit .. emellett bűzlik, de mindig. van, hogy 3 napig képes UGYANAZT a ruhát fölvenni, ezekben a 40 fokokban is. 12 éves létére cipőt kötni sem tud, (NEM VICC!!!) hajat mosni képtelen, fogat úgyszintén. dezodort sem használ. és mikor én ezt megemlítem neki akkor ennyit mond rá : haggyál má békén b..dmeg érdekes más nem érzi csak te.. mikor anyukám valamit elfelejt este mondani, reggel megy dolgozni, valamit kiír a hűtőre, ami szerint pl. az öcsémnek kell reggel kenyérért menni, erre azt mondja az öcsém hogy csak én írtam ki, anya mondta volna.. ebből már annyira elegem van, hogy el sem tudom mondani. a szüleim ezt nekem nem nagyon akarják elhinni, mert naphosszat dolgoznak, sokszor napokig nem találkozunk 2 óránál többet. és amikor meg látják mi a szitu, nem tesznek semmit. csak nézik. az öcsém nem tesz értem semmit,hogy segítsen, ellenben az ő hülyeségeinek nekem kell utánajárni.. elhagyott telefon, bérlet, le nem adott papírok, stb. de ő a saját gönceit se képes elpakolni, és mindenért én vagyok a hibás. anyuék nem tesznek semmit, anyának az öcsém a kiskedvence, engem ez nagyon zavar, mert sokszor úgy viselkedik a testvérem, mint egy ötéves kislány. fél itthon egyedül meglenni, akár csak 2 óráról legyen szó, este fél kimenni wc-re, ráadásul úgy beszél, mint aki nem normális. anyámasszonykatonája. egy barátja sincs,akikkel régebben lógott, azok sokszor meg is verték, vagy nem voltak normálisak azok se. tudni kell, hogy az öcsémmel egy szobában alszunk, de az ő "haverja" vasárnap reggel 8 órakor bennt ült a szobánkban, a playstation előtt, és a focistáknak kiabáltak akiket irányítottak.. én még aludtam, de nagyon bosszantott erre felkelni. bezzeg ha én hívom át a barátnőimet, az a legnagyobb baj. mit tegyek hogy vége legyen ennek? 15/L

2012. júl. 10. 16:38
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Milyen okból minősül tartós betegnek a testvéred? Nem befolyásolja ez a belátási képességét?

De mindegy, ha kicsit nehezebb is a felfogása, akkor is csak az segít, hogy szembesül a tettei (illetve a meg nem csinált dolgok) következményeivel.

A szétszórt holmiját nyugodtan tedd egy kukazsákba, de nehogy összehajtogasd előtte! Csak dobáld bele vegyesen ahogy jön, és rakd a szekrényébe, ágyára, ahová fér.

Aztán ha keres valamit, kotorjon, talán megtalálja.

Alkalmazhatsz pozitív megerősítést is. Ha mondjuk délelőtt rendesen segített takarítani, süthetsz valamit délután, amit szeret. Ezt persze előre meg kell beszélni, és konkrét feladatokat adni a gyereknek: Szedd össze az összes ruhád, hajtogasd össze és tedd a szekrénybe!

Vidd ki a szemetet! és hasonlók, amiknél egyértelműen eldönthető, megcsinálta-e vagy nem. A porszívózásból pl. végtelen vita lehet, mert szerinte már jó, szerinted meg nem. Én még listát is írnék neki, amin kipipálgathatja, amivel elkészült.

Azért jó volna, ha anyukádat rá tudnád venni, ossza el ő a feladatokat, és kérje is számon a testvéreden a dolgokat. De ha ez nem megy, írd föl te szépen napról napra, mit csináltál te, és mire kérted az öcsit. Esténként aztán megbeszélhetitek a szülőkkel.

Ami meg a te "hatásköröd", abban nyugodtan legyél következetes. Emlékeztesd újból és újból, hogy a "légy szíves" varázsszó nélkül nem teljesíted a kéréseit. Csodálkozni fog, de hidd el, megérti.

Egyébként bocs a feltételezésért, de anyukád is kiszolgálja édesapádat? Nem őt utánozza véletlenül a testvéred? Ez esetben számíthatsz rá, hogy anyukád hajlamos lesz rád tolni a házimunkát, hiszen te vagy a lány. Próbáld meggyőzni, hogy az öcséd kiszolgálása nem tartozik a feladataid közé. Majd kiszolgálja a felesége, te a nővére vagy.

Sok sikert!

2012. júl. 14. 16:28
 12/17 A kérdező kommentje:
köszönöm a a válaszokat! asztmás, nem korlátolja semmi a belátókörét. mondtam már anyuméknak, hogy ez így nem mehet tovább, tegyenek valamit, de semmi. mindíg elmondom este hogy mi volt, erre az a válsz, hogy : nem haltál bele igaz? majd öcsémhez fordulnak: miért nem segítettél? öcsém: mert utálok porszívózni, portörléskor befullad (aha, eddig még soha, meg érdekes módon mikor az egész szobánk úszik a porba attól nem fullad be) a szárítókötelet nem éri el, mosógépet nem tudja kezelni, vegyszerekhez nem ért, stb. minden alól talál kibúvót.. anyáék meg hagyják. a teszem azt felmos, tapad ragad az egész mindenség, a morzsák a földön, ha meg mondom neki, hogy jól van babám akkor euzt most addig fogod csinálni míg rendesen kész nem lesz, elkezd ütlegelni, bevágja az ajtót, ordítani kezd, stb. a multkor apukám arcának ment neki, tiszta erőből, dühből. nagyon durva volt, ja, és utána még az öcsém volt besértődve, hogy miért fogta meg apum öcsém karját, és hogy nem ehet mindig csak édességet.. ha akkor eldurran apukám feje, az öcsém nem marad életben, annyira felhúzta ezzel.. (amit el is hiszek) szóval mindenkinek jobb lenne nélküle. igen, anyukám mindíg kiszolgálja apukámat.. apumnak se kellet soha semmit odébtennie otthon, ott az apjuk csinált mindent, és most is így van ezzel, hogy őt szolgálja ki mindenki, aztán más nem érdekli.. nem tudnak már vele mit tenni, most 7 tantárgyból bukott, és egy erőszakos idegbeteg dög, aki magára se ad semmit. utálom. engem igazából az zavar, hogy anyumék ezt tétlenül nézik, és le se b.sszák semmiért mert ő a "kicsi" ..talpnyaló képmutató beképzelt önző dög, esetleg..
2012. júl. 16. 00:21
 13/17 anonim ***** válasza:
49%

Én is azt mondom amit előttem sokan, vagy verd el mikor egyedül vagytok, vagy csikizd addig a talpát még be nem pisál!!

Egy ilyen gyerekkel nem lehet mit kezdeni, te vagy a nővére, tedd helyre és kész, ehez nem kellenek a szülők!!

2012. júl. 16. 10:45
 14/17 Pállay Gergely válasza:
Én ha te helyedben lennék nem csinálnék vele semmit.(nem sokat törődnék vele)
2012. aug. 20. 10:57
 15/17 anonim válasza:
Nálunk s ugyanez van... én úgy oldottam eg, hogy ott voltunk a mamánál, öcsém elkezdett piszkálni. mivel anyu nem csinált semmit olyat sikítottsm meg ordítottam hogy átjötek a szomszédok, na és akkor nAGyon kikapott a tesó :D
2012. aug. 25. 16:40
 16/17 anonim ***** válasza:
HA kér valamit, (aggyá má') Ne szólj nei, hanem várd meg, amíg emberi hangon, úgy beszél veled, mint egy élő emebri lénnyel, aki mellesleg lány/nő. Sajnálom a helyzeted :/
2012. aug. 31. 11:03
 17/17 anonim ***** válasza:
Szia mi lett?
2022. aug. 20. 19:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!