Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Enyhén hiperaktív vagy mi...

Enyhén hiperaktív vagy mi lehet a probléma?

Figyelt kérdés

Mielőtt bárki azzal jönne, hogy "könnyen fogják ma rá a szegény korlátozott gyerekekre" ezt a szót, leírok pár általam fontosnak vélt információt. Nem az okokat, inkább ennek kezelését keresném, esetleg érdemes lenne neurológusnak is megmutatnom? Hogy teljes legyen a kép, az előzményeket is felvázolom:

Kisfiam februárban múlt két éves. 2 nap túlhordással császármetszéssel született, mert az egész testére rátekerte a köldökzsinórt... Tehát már az anyaméhben elkezdte!:) Viccet félretéve szerencsére teljesen egészségesen, 9/10-es apgar-ral jött a világra, rögtön ott lehetett velem, 3 nap után már szoptattam, egészen 5 hónapos koráig. Csecsemő kora óta jellemző rá, hogy állandó mozgásban van, álmában is többször "megfordul a tengelye körül". Sosem volt viszont olyan, hogy be tudtunk volna lőni legalább 1 fix napközbeni alvást, hanem mindig máskor, max fél órát, és azt is csak ad-hoc módon, akármit próbáltuk! Ez úgy 1 éves kora után teljesen meg is szűnt, bárhogy, bármeddig próbáltam altatni, nem sikerült nappal. Viszont az éjszakákat legtöbbször teljesen átaludta, volt, hogy 12 órán át. Ha felkeltettem előbb, hogy esetleg akkor majd alszik napközben, akkor sem sikerült, ellenben sokkal nyűgösebb volt.. Ma már ott tartunk, hogy éjjel is van, hogy felébred, és legtöbbször már vissza se alszik (akár hajnal 3-4 körül) hanem ki akar jönni, játszani, akármit, csak ne kelljen tovább aludni, de láthatóan nincs baja. Ha magunkhoz vennénk, akkor sem marad meg, és minket is kér akár hisztiig fajulva, hogy mi se aludjunk, játsszunk vele. Alapvetően egy végletekig kedves, vidám, kiegyensúlyozott, igazán okos (1,5 éves kora óta mondatokban beszél, énekel), érdeklődő gyerek. Igazi szeretetbomba, aki még akkor is mosolyogva ölelgeti a kis játszótársát, ha az püföli... A bajunk azzal van, hogy mióta beköszöntött a dackorszak, a folyamatos nyüzsgése csak erősödött. Bármennyire próbálom lefárasztani (napi többször, akár több órát is levegőn lenni, mozogni, a lakásban is a figyelmét állandóan lekötni), mindig van egy-két túlpörgős megnyilvánulása, ennek ellenére ha letenném egy kicsit pihenni, csak rosszabb lesz tőle a helyzet, nem lehet egy helyben marasztalni. Ilyenkor veszettül rohan fel-alá a lakásban, sikítozik és egyáltalán nem érzi a veszélyt, ha sérülés éri, abból sosem tanul, azonnal újra megpróbálja! A játszón sem tudja sokáig egy játék lekötni, míg más gyerekek egymással játszanak a homokozóban, addig ő sokszor céltalanul rohangál az egyik bokortól a másikig. Ami viszont érdekes, hogy ennek ellenére képes végigülni egy rövidebb (kb 15 perces - neki való!) kis mesét, vagy kirakni egy puzzle-t! Igaz, ilyenkor is tekereg jobbra-balra, de azért tud a "feladatra" összpontosítani. Ez utóbbi úgy tudom, a hiperaktívakra nem jellemző.

A családi életünk normális, tehát az "ősbizalma" megvan, igyekszünk egészségesen táplálni, minél kevesebb negatív hatással találkoztatni. Szóval tanácstalan vagyok, vajon van-e olyan enyhe idegrendszeri gikszer, amit kezelni kell, vagy milyen egyéb módszert találhatok arra, hogy a helyzet javuljon és ne romoljon? Köszönöm, aki időt szán rám!

2012. jún. 14. 08:17
 1/7 anonim ***** válasza:
Keress egy TSMT terapeutát, az nagyon jó lenne a kisfiadnak. Hol laktok? Ha Pesten akkor a bhrg alapítványnál kérj időpontot.
2012. jún. 14. 08:32
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippet. Ezek szerint külső szemlélőként is úgy látni, érdemes lenne megnézetnünk Őt?
2012. jún. 14. 15:10
 3/7 anonim ***** válasza:

Szintén TSMT terapeutát javaslok,már sok midenkit megjártunk az évek alatt a figyelemzavaros (hiperaktív ? )fiammal és egyedül a TSMT terapeutánál éreztük azt,hogy érti mi a probléma és azon hatékonyan képes is segíteni.

Nem ért semmit a nevelési tanácsadó pszichológusa,gyermekpszichiáter,neurológus...mert ugyan elmondták,hogy mi a sejtésük a gyerekről,de semmilyen megoldát nem tudtak javasolni,azt mondták el kell fogadni,hogy ez van és ennyi.

Az állandó túlmozgás állítólag azért van,mert az idegrendszeri éretlenség miatt gyűjti önygógyító módon az idegrendszer éréséhez szükséges mozgásformákat,idegesítő ,zavaró dolog,de nagyon fontos ,hogy módja legyen minél többet az általa kívánt módon mozogni.

Ha elkezdenétek TSMT-t akkor ott koncentráltan ,rá szabottan kapná meg az idegrendszer éréséhez szükséges stimulusokat és a túlmozgása is valamelyeset csillapodna.

Az,hogy kis mesét végignéz,vagy puzzle-t kitesz még nem zárja ki teljesen a problémát,az én fiam egymás után 3-4 db 60 db-os puzzle-t is kitesz,valamiért nagyon szeretnek az ilyen gyerekek puzzle-zni,vagy legózni például.

2012. jún. 14. 15:17
 4/7 anonim ***** válasza:

Persze,hogy érdemes ,ha gyanú merül fel,akkor minél korábban lássa őt szakemeber,ne veszítsetek éveket a fejlesztéssel!

Én egyébként 1,5-2 éves korában már konkrét kimondtam a fimaról,hogy hiperaktív...a csalás ,a védőnő,gyermekorvos nyugtatott,aztán az óvónénik pár hónap odajárás után azt mondták,hogy irány a nevelési tanácsadó,mert itt egyértelműen probléma van.

2012. jún. 14. 15:19
 5/7 SzabóBeáta válasza:

Kedves Anyuka!

Én is csatlakozom azokhoz, akik TSMT vagy Ayres/ DSZIT fejlesztést javasolnak. De először kérjen egy felmérést. BHRG alapítvány vagy Napraforgóház Budapesten. A DSZIT honlapon vidéki szakember listát is talál. Szakember

2012. jún. 14. 19:09
 6/7 anonim ***** válasza:
Szerintem érdemes lenne megvárnod mig ovis lesz. Az sokat változtathat rajta hiszen lesznek játszótársai,foglalkozások , nagy udvar stb. Egy két éves gyereknél teljesen normális ha ennyi energiája van. Mitől is kéne fáradtnak lennie? Ez a NORMÁLIS hiszen gyerek!! Kiváncsi, mozogni akar, futkározni, játszani, anyával lenni... még szép hogy ennyi izgalom mellett nem alszanak. Hidd el ha elkezd iskolába járni, vagy nagycsoportos lesz és lesznek különféle órái már akkor változni fog. Addig meg türelmesnek kell lenni ahelyett, hogy máris betegként kezelnénk csak mert aktiv és érdeklődő. 3 éves hugom pont ugyanilyen. Kiakasztó.. de én és a másik hugom is ilyenek voltunk aztán szépen kinőttük ahogy le lettünk terhelve sporttal, tanulással és nem a játék volt az első. Örülj neki kérlek , hogy nyüzsög és élénk, még akkor is ha néha nehéz!:)
2012. jún. 25. 23:11
 7/7 anonim válasza:
Az ilyen gyerekek altalaban agyilag fejlettebbek mint tarsaik pl en 12 evesen 7dik osztalyban a megye eggyik legjobb iskolajaban 3 tanulo lettem es meg mindig emlekszek elso osztajban tanultakra mesekre pl bodri kutya meg a csont es ez a fejletseg azert van mert mozgekony es hiaba keves idot fog szanni tanulasra akkor is jo eredenyei lesznek en is igy voltam tobbe ettem mint szuleim mert mindig elegettem mozgasra ezek altalaban alacsonyak es tizen 4 eves korukba indulnak be nolni es azert szereti a puzzlet mert ez is az agyat fejleszti pont ugy mint a mozgas es a mozgas azert mertigy kell hasznalja az idegrendszeret pl az idegrendszer parancsot ad a labaknak hogy rugjak el a labdat a hiperaktivak viszont csunyan neznek ki es szemre is latszik hogy gond van
2012. júl. 2. 15:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!