Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Nehez elvalas az anyatol az...

Nehez elvalas az anyatol az oviban? Mit tehetek en, az anya?

Figyelt kérdés

Kislanyom 3 eves+8 honapos, 7 honapja ovis. Elsö idöszakban is tovabb tartott ez a dolog, mint alt. mas gyerekeknel, majd kicsit jobb lett a helyzet par honapja. Ujabban, kb egy honapja ujra ez megy.

9-ig kell oviba erni, pontosabban, 9-kor bezarjak az ajtot, igy az anyukaknak el kell menni. 8 körül megyünk, es nem ritkan 9-ig megy a huzavona: "anya, az ajtoig gyere velem". Majd fut utanam, "meg egy puszira". Ha nem fordulok meg es nem jövök vissza, jönne velem. Neha "ugye csak 1 kenyeret veszel es jössz vissza", ezzel sikerül elmennem, neha a puszis megy tovabb. Közben elöfordul, hogy "pisilni kell", gyere velem. (Ez külön ciki, mert oviban muszaj nekik egyedül, de otthon kaki utan en törlöm ki az ovi ota allando gyulladasok miatt, es erröl mar kioktatott az ovonö, hogy igy viszont zavarom az önallosagerzetet.) De amugy alt. nem kell pisilni, ez is csak visszajuzo kifogas. A vege minig az, hogy 9-kor eröszakkal veszi el az ovonö, kislanyom nyujtja felem a kezeit, en pedig minel gyorsabban eltünök.

Az ovonö szerint ezutan mintha elvagtak volna, minden rendben, es vegig nem sir az oviban. Az ovonö ugy fejezi ki magat, csak az elvalas problemas nala, es minel tovabb huzom, annal rosszabb - de azert megjegyzem, megvarjak a 9 orat, es csak utana "tepi ki a kezemböl".

Rosszabitja a helyzetet, ha felborul a megszokott rend az oviban, pl. nemreg fotosok jöttek a reggeli orakban, igy a megszokott üvegajtos szobaban senki nem volt, helyette mas ajto elött kellett elbucsuznunk. (A fenti modszerrel, 9 ora...) Farsang: beszeltem neki rola elötte, megsem maradt ott - sztem ismet a nem megszokott környezet. Anyak napja: fel 10-kor kezdödött, igy el kellett volna mennem - csendben elüldögeltem az öltözöjükben, mert sztem milyen anyak napja, ha elszakitassal kezdödik? Elötte nap beszeltünk rola az ovonövel, hogy ha ugy adodik, erre a fel orara maradhatok, aznap megis furcsan nezett ram...

Meddig tart meg? Es miert?

2012. máj. 22. 15:23
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Kedves 8. valaszolo!

"Az óvónőnek mikor beviszed szólsz, hogy itt vagytok, te most sietsz, hogy legyetek túl, addig veletek van és már mégy is el a puszi után. Nem kell valóban várni, hogy ő ott várja, meddig vacakoltok arra valóban nincs ideje."

Hogy erted ezt, hogy nincs ideje megvarni az ovonönek, amig vacakolunk??? Ezt nem ertem, hat nem volt erthetö, amit leirtam? Itt nem jön oda senki, max ha valamiert elmennek mellettünk, utközben megkerdezik, "velem jössz-e" es a "nem"-re mar mennek is tovabb, es tavolabb tölünk, utkozben jegyzik meg, hogy "ha nem, hat nem". Ilyen probalkozasok vannak (neha, nem minden nap) 9-ig, amikor drasztikusan elveszik. Ö pedig foggal-körömmel kapaszkodna utanam. En pedig hatarozottan elmegyek, biztositva arrol, h el fogom hozni. A nonverbalis reakciokon kivöl nem lat rajtam semmit.

A hatarozottsagrol irtakat nem ertem, mit akarsz ezzel. Hatarozottan ki tudok menni, de ha kikerül, akkor ö elöbb kierne elöttem az ajton.

"mikor a kislányunkál viszont az elválás volt rémes, de gyorsan intéztem, tudván, hogy a huzavona nem segíti őt elsősorban"

Kar, hogy nem irtad le, hogyan intezted el? Komolyan erdekelne! En is szeretnem, de nem lökhetem be es zarhatom be az ajtot... Hogy csinaltad, ha nem jött oda mindjart a bucsuzkodas elejen az ovonö?

"A magam részét meg magamban kell feldolgozzam, lenyugodnom. Szerencsére videón az irodából megnézhettem, hogy még 5 percet sírt aztán ment nézelődni."

Hat, ha ilyen lehetöseg lenne, en is gyorsan megnyugodnek! Videot bevinni, kerni, hogy vegyek fel vagy hogyan???

2012. máj. 23. 21:18
 12/19 anonim ***** válasza:

Egyelőre a lányodat ne akard megváltoztatni. Egyelőre csak legyen elég, hogy bemegy, és el van oviban.

Ha nem olyan típus, hogy mindnekivel mindennel játszon, akkor nem olyan, majd megnyílik később.

Én a kislányommal miután rájöttem, hogy ugyanolyan nehéz maga a pillanat elválás rész ahogy beértünk oviba fél óra múlva, mint 5 perc múlva, így úgy döntöttem, hogy az öt se perceset választom mindkettőnk érdekében. Ennyi.

Az óvónéniknek megmondhatod, ha beléptek, jöjjenek oda, és már mehet is be velük a kislány.

Ha látják, hogy hiába mentek oda te sem tudod otthagyni még, akkor biztos nem szivesen mennek elétek a semmiért.

Mondd meg nekik ne kérdezzenek semmit, hanem fogják meg a kezét a kicsinek, köszönjön el tőled és indulás.

Otthon pedig néha (de ne vidd túlzásba) beszélgess a kicsivel, hogy milyen játékok vannak ami itthon nincs, neked mi volt a kedvenced oviban (lehetőleg olyan ami az övékében is van)

Neked kell erősnek lenned, és nem agyon aggódnod magad, mert sajnos valós amit mondanak, hogy ez még nem gond, azaz kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, és így neked nagyon nehéz lesz.

Próbálj magadon könnyíteni a felfogásodon picikét változtatni, hogy ne rágódj, és amiket írtam, és írtak ötleteket kipróbálhatod.

2012. máj. 23. 22:15
 13/19 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de ezt eléggé elszúrtátok.

Ne először is kakilás után egy hároméves gyereknek ki kell, hogy törölje egy felnőtt a fenekét, mert ő nem tudja kitörölni magának rendesen. Túl rövid a keze, ügyetlen és figyelmetlen.

Aztán: mindig igazat mondj a gyereknek. Ha csak délután mész érte, nem mondd azt, hogy csak kenyérét megyek. Nem fog megbízni benned!!!!!

Az elválás rövid legyen! Semmi értelme órákig vergődni az otthagyással, akkor inkább vidd később. Ha öt perc alatt ott hagynád, lehet, hogy még öt perc múlva már vidáman játszana a kispajtásaivalés eszébe se jutnál. Mondd neki, hogy sietned kell, mert nagyon sok dolgod van, gyorsan öltöttön, puszi, ölelés, mosoly, anya már kint is van az ajtón.

Rendszert kel vinni az életében, őszinteséget és határozottságot. Ha elviszed az oviba, ne érezd úgy, hogy valami rosszat teszel vele. Az ő korabeli gyerekeknek ott a helye. Legyél határozott és derűs.

2012. máj. 24. 14:40
 14/19 A kérdező kommentje:

"Az óvónéniknek megmondhatod, ha beléptek, jöjjenek oda, és már mehet is be velük a kislány."

Hosszu kommenteket irtam erröl, ertsd mar meg, hogy hiaba mondtam eddig az ovonönek, hogy jöjjenek oda az elejen!!! A valasz: nem csak ez az egy gyerekkel kell foglalkozniuk. Csak akkor jönnek oda, ha amugy is arrafele van dolguk. (Ilyen a 9 oras ajtozaras is.) Es mivel ilyenkor nem olyan egyszerüen megy, hogy "megfogják a kezét a kicsinek, köszönjön el tőled és indulás", hanem foggal-körömmel kapalodzik, mindent megtesz, hogy kiszabaduljon a kezeböl, egyszerüen otthagyjak velem, es mennek a dolgukra (gyakran hallom is, ahogy tavodnak, hogy "ha nem akarsz bejönni, akkor nem").

"Ha látják, hogy hiába mentek oda te sem tudod otthagyni még, akkor biztos nem szivesen mennek elétek a semmiért." Ezt nem tudom, mi alapjan feltetelezed, mert nem igy van. 9-kor, amikor az ovonök kitartanak kapalozaskor is, akkor el tudok surranni. En ugyanugy elmegyek, a különbseg csak az ovonök hozzaallasaban van: 9-kor kitartanak, ezzel szemben 9 elött "nem ernek ra". Azert fel evet igy vegigcsinalva, furcsa is lenne, ha ott ingadoznek, ha ott lenne a lehetöseg, hogy valaki tenyleg beviszi es nem adja fel a kapalozas miatt! :)

Sajnos minden valasz, amit eddig irtak, irtal, arrol szol, hogy "az ovonö odajön es..." - de nem jön csak ugy oda a kedvemert, tehat nelküle kell megoldanom. Az ovodaban az ovonök iranyitanak, sok mindennel nem ertek egyet, de ott ez van. Pl. sztem nem a gyerek elött kene megkerdezni 9 elött, hogy akkor most anyuka, bevigyem eröszakkal vagy hazaviszi? Mar az elejen leszögeztem, h azt szeretnem, ha megszokna, es ez csak ugy megy, ha minden nap itt marad, es ezen kivül mindig ezt is valasztom, tehat minek minden nap pluszban megkerdezni, kielezni ezzel a helyzetet? Sztem ez sem tesz jot a biztonsagerzetenek, mert bar mindig biztositom afelöl, hogy "anya elhoz", de minden nap hallja azt is, hogy hagyom, hogy eröszakkal elvihetik. Ez megint egy dolog, amivel mas velemenyem van, de itt ezt muszaj elfogadni, igy ezzel együtt kell megoldanom a kerdesemet.

"Egyelőre a lányodat ne akard megváltoztatni. Egyelőre csak legyen elég, hogy bemegy, és el van oviban. Ha nem olyan típus, hogy mindnekivel mindennel játszon, akkor nem olyan, majd megnyílik később." Bar ez mas tema, de nem ertem, miert akarnam megvaltoztatni? Miböl gondolod, hogy nem olyan tipus, ezt sem ertem, ugyanis nem igy van. Az ovonö is ugy fejezte ki magat, hogy utana minden rendben, es idövel szerintem is. Amikor megnyugszik, akkor jatszik a többiekkel, bar en hosszabb ideig csak a vele egykoruakkal lattam jatszani. Vannak kis baratai is, akikkel minden nap (ha közülük valaki beteg, mondja is). Csak az elvalas utani idöszakban nehez neki, de pl. amikor elhozom, szinte mindig szeretne ott maradni, es persze a baratnöjet varjuk meg...stb, mindig velük együtt jövünk haza. De nem ez volt a kerdesem, csak csodalkozom amiket olvasok...

Igen, olvastam erröl, h jot tesz, ha a szülö a sajat ovodas idöszakarol beszel - sajnos en nem jartam oviba, igy erröl nem tudok. Ha pl. az a szülö az akkori felelmeröl beszel, megnyugtathatja a gyereket...stb, tudom.

2012. máj. 24. 14:46
 15/19 A kérdező kommentje:

Ma 14.40-es, a kommentedböl rajöttem valamire: talan az lesz a megoldas, ha pontban 9 elött 5 perccel erünk oda!!!

Azt hiszem, igy fogjuk csinalni. Sajnos az egyik anyukanak, aki eleinte rendszeresen ilyen kesön erkezett, konfliktusa volt emiatt az ovonövel, mivel nem szeretik a kesön erkezöket, de majd megmondom, hogy szeretnem az elvalast leröviditeni, es ilyenkor a kedves ovonöknek van ideje odajönni hozzank. Tenyleg ez az egy tünik jelenleg megoldasnak! Csak eleg nehez kiszamitani, ugyanis fel ora gyalog, es jobb nem ragondolni, ha egyszer is csusznank...

"Ne haragudj, de ezt eléggé elszúrtátok. Ne először is kakilás után egy hároméves gyereknek ki kell, hogy törölje egy felnőtt a fenekét, mert ő nem tudja kitörölni magának rendesen. Túl rövid a keze, ügyetlen és figyelmetlen."

Azert erdekes vadak, hogy a kitörlesnel mi a fenet szurtam el?! Ugyanis teljesen egy velemenyen vagyunk. Meg egyszer: Az oviban nem igy gondoljak, es amikor ott segitettem neki, a vezetö ovonö odajött es szovatette. Mondtam neki ezt, amit irtal: "ez az egyik oldala, de a masik, hogy az önallosagat veszem el ezzel, mert az oviban nincs lehetöseg erre, itt minden gyerek egyedül kell menjen vecere". Tehat tetszik vagy nem, az oviban nem en irom a szabalyokat, ott nem a felnöttek törlik ki.

A rövid elvalassal is egyetertek, sokat irtam mar erröl, miert nem megvalosithato. Tud mar futni, igy mire kint vagyok, ö is kint van.

Sztem is ott a helye.

Van, amikor csak kenyeret vasarolok, van, amikor mast is, ez lenyegtelen. Ne gondold, h ezt kifogasnak szantam, h igy elöbb az oviban maradjon - ö kezdett rakerdezni, hogy "ugye csak kenyeret veszel?". Nem tudom, honnan vette, talan az oviban mondtak neki?! Kerdesere, amikor csak azt, akkor azt mondom, neha mast is hozzateszek, neha, hogy fözök is...stb. Nem igy fejezem, ki, h "csak kenyerert megyek", hanem "csak kenyeret veszek". Igazad van, hogy nem teljesen öszinten mondom el, de sztem nem is kell neki annyira reszleteznem. A lenyeg, hogy mindig ugyanakkor megyek erte, es ezt hangsulyozom ki, viszont a kerdesere valamit valaszolok.

2012. máj. 24. 15:12
 16/19 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, bénán fogalmaztam. Nem a popsitörlést szúrtátok el, én is úgy értettem, hogy ebben egy véleményen vagyunk, hanem az oviban hagyási szokásokat. De ebben sem téged hibáztatlak (vagy csak részben), mert az óvónőnek "fogadnia" kell a gyereket reggel (vagy a dadusnak), úgymond "át kell vennie" a szülőtől, ha nem is felvenni, de megfogni a kezét, megölelni, egyrészt érzi, hogy várták, másrészt nem tud utánad menni. Ugyanígy este a szülő és a pedagógus jelzi egymásnak, ha csak szemmel is, hogy "itt vagyok, elviszem Mancikát" - "Rendben, vettem az adást".

Nem vágom, mi ebben a jó az óvónőnek, hogy ott vergődtök mindennap órák hosszat. A mi ovink nem egy csúcskategória, de lehetőség sem lenne rá a beszoktatást követően, hogy átöltözés után ott tébláboljon a szülő az oviban. Akor minek az ovi? Az embernek dolgoznia kell, vagy mittudomén, otthon is van dolga, aki otthon van, nem az oviban szerencsétlenkedni.

Szerintem rém egyszerű, minden reggel kis kezénél fogva odaviszed a kislányt az óvó nénihez, megkéred, hogy fogja a kezét, hogy el tudj menni. Erre a fizikai "erőszakra" csak eleinte lesz szükség, amíg a kialakult rossz szokást felváltja az új. JA hogy az óvónőnek ez nem fog tetszeni? Biztosan nem. De ez a dolga. Ez is a munkája része. Majdcsak feldolgozza lelkileg.

2012. máj. 24. 21:28
 17/19 A kérdező kommentje:

Megvolt a kis baratnöje szülinapja, egy jatszohazban. A mar több mint fel eve ovis kislanyom 10 perc utan sirt, hogy en is menjek be. Ide be lehet, igy masfel oran keresztül a bejaratnal alltam, majd mondtam neki, h szeretnek leülni kint a többi anyukahoz - ezutan amikor kint ültem, ahol nem voltunk latotavolsagban, többször kinezett, mig latott, majd vissza jatszani. Ujabb masfel ora utan mar ki sem nezett - ennyi! :)

Sztem ebböl is leszürhetö, hogy a zsarolasos szöveg csak egy tehetetlen es egy a nevelönek ketsegkivül egyszerübb szöveg, senki sem ugy születik, hogy rosszat akar az anyjanak. Egyszerüen erre lenne szüksege, de megertem, h egy "normal" oviban erre nincs lehetöseg, de könyörgöm, legalabb ne a gyereket hibaztassuk! Magan (fizetös) ovikban amugy van ra lehetöseg, es minden gyerek megszokta az ovit ott is (valoszinüleg kevesebb karosodassal).

2012. máj. 26. 20:38
 18/19 A kérdező kommentje:

Valoban rem egyszerü lenne, ha odavihetnem + barki visszatartana a gyereket. Csak az üvegajtoig mehetnek a szülök, az ovonö meg valahol beljebb van. Aztan, mint irtam, amikor oda is jött valaki, az elejen nagyon könnyen feladja a kislany foggal-körömmel kapalozasahoz kepest. (9-kor megis kitart, mert mindig ott maradt eddig). En megertem az ovonöket is, lehet, hogy a legtöbb gyerekkel egyszerübb, ilyen ellenkezest en sem lattam masnal. Amikor mi kezdtük pl., volt olyan kislany, akivel 3 hetig az anyuka fel orat kint ült az öltözöben, es utana minden nap magatol bement.

Lehet, h ennek az az oka, h meg a nagyszülökkel sincs kialakult bizalmas kapcsolata. Kisbaba koraban, amikor anyosom a kezebe fogta es vissza akart jönni hozzam, ugyanigy "el akart tünni" a latotavolsagombol vele. Sirt, es vitte csak messzebbre, en meg futottam utana. Töle kertem, h jöjjön hozzank többször, mig megszokja öt, es utana majd magatol megy hozza - de persze ö nem igy gondolta. Most mar jobb a helyzet, de szülök nelkül nem tudom, ott hagyhatnam-e (ha egyaltalan vallalnak, mert eddig "nem ertek ra", ha akartam).

"Nem vágom, mi ebben a jó az óvónőnek, hogy ott vergődtök mindennap órák hosszat."

Azert ilyen, mert ö VEZETÖ szemelyiseg, igy beszel a szülökkel is es minden csak ugy okes, ahogy ö mondja. (Egy 5 eves kislany anyukajaval is többször hallottam kioktato stilusban beszelni. Vagy amit nekem a popsitörlesre mondott.)

Kislanyom eljatssza a babakkal neha, amit (gondolom) az oviban hall: "ha sirsz, akkor hazamesz, de akkor nem jöhetsz vissza", "menj ki, ha sirsz, kisbabak nem jarhatnak oviba"...stb. Nem ertem, h pl. miert nem inkabb kedvet akarnak csinalni az ovodahoz?

Közben ismet beszeltem a vezetö ovonövel, kerdeztem, mikor tudunk erröl beszelni: "hat most, nyugodtan mondja csak...", aztan alighogy ervelhettem volna, rövidre fogta, hivta a gyerekeket be az udvarrol es bement velük. Azaz: elöször is egyoldalu kommunikacio, hiszen meg sem hallgatott.

Tehat reszletezeve a rövid beszelgetesünk: ismet megkertem, h tudnanak-e segiteni ebben, legalabb hetfö es keddi napokon, utana mindig kicsit jobban megy. Na, erre kioktato hangnemben (nekem, a "kis h.lye tajekozatlannak") litaniat tartott arrol, h egy gyereknek szüksege van a rendszeressegre...stb. Amiröl (nem mondtam, ezt csak ide irom) mar a gyerekem megszületese elött is "regenyeket" olvastam, es megjegyzem, pont emiatt, az elözö lakohelyünkön allando "hadban"alltam a rokonsaggal, mert ott sajnos nem tudtam kialakitani nekünk is jo napirendet, de azota van. (8 honapja költöztünk, anyosomektol, gyakran gyümölcslet, csokit adott neki pl. delutan 5-kor vagy direkt ebed elött, vagy amikor jött az XY este 6-kor, akkor hadd nezze meg a babat - fürdes helyett...stb.)

Ezutan elkezdte mondani, hogy a kialakult ovodai helyzet "föleg" az en hibam (!). Felmerült bennem (ismet csak ide irom), hogy most akkor mit keresünk, megoldast, vagy hibast? Azert az en hibam, mert amikor elvettek tölem, meg azutan is hozzatettem valamit a kislanyomnak!

Ezt a szituaciot pedig igy kepzeld el: odajön az ovonö, es minden nap, a belem kapaszkodo gyerekem elött megkerdezi, hogy "akkor vigyem?". Erre mondtam, h igen (bar nem szivesen, erröl kesöbb), es utanakiabaltam, h "ovi vegen jövök erted", esetleg meg azt, h "minden rendben lesz". Mert azt, h barki kedves szavakkal vigasztalja, biztatot mond neki, vagy netan simogatja, nem vettem eszre - irom Neked, a rövid beszelgetesünkben ilyen reszletekre nem futotta. Csak a büntetessel ervelest, hogy "hagyd mar abba, mert...", stb. Hat ez volt sok nekik.

Ök nem ugy gondoljak, h elbucsuzunk es akkor odajönnek, hanem bucsuzzunk el, majd szo nelkül alljunk az ajtoban, mig valaki idöt szakit rank, es mar egy kukkot sem! Ha szerencsenk van, es bucsuzas utan egyszerre odajön valaki, akkor persze oke, de a feltett kerdes utan sztem a gyermekem bizalma meginog, miert ne mondhatnek neki egy rövid bizalmat ado kifejezest? Persze mint irtam, erveknek semmi helye nala, tehat miutan kijelentette, hogy miutan elvettek, meg hozzatettem valamit a kislanyomnak, meg akartam kerni, hogyha lehet, ezt a mondatot ne kerdezzek meg többet a gyerek elött. Ugyis azert hozom oviba, hogy ott maradjon, es ezt most mondom, de elötte legyenek szivesek ne kerdezni ezt, mert sztem a bizalmat elveszi. Na, itt nevetve közbevagott, hogy "ugyan mar, a gyerekek nagyon jol tudjak, hol zsarolhatjak a szülöt" - es reszeröl befejezödött a beszelgetes. A szülö erveit nem is akarja tudni.

Egy kis törtenet: Van egy ismerösöm, akinek 9 eves koraban elvaltak a szülei. Egy ev mulva az anyja szeme lattara a nevelöapja egy pofont adott neki "valami aprosagert" - ekkor döntött ugy, hogy az apjahoz költözik. Mert ugy erzi, h egy "idegen", akihez "semmi köze", öt ne pofozgassa meg okkal sem! Ma is igy latja, 2 gyermekes anyakent.

Akkor szerinted egy 3 eves, akinek az anyja jelenti a MINDENT, es aki meg sokkal erzekenyebb, mit erez, amikor az "idegenek", akik nem szeretettel, bizalommal veszik körül, meg egyetlen ervet sem hallottam (se elöttem, se a kislanyomtol jatek közben!), hogy az ovit megszerettetese lenne a celjuk, mit erez ez a 3 eves, ha az anyja arra a kerdesre, hogy "vigyem?", egy szo nelkül "kiszolgaltatja öt" ezeknek az "idegeneknek"? Miert kell ezt ennyire kielezni ezzel a kerdessel? Es meg annyit sem tehet hozza ezutan, h "jövök erted a megszokott idöben"? (Mert azt mar 3 perccel elötte mondta az öltözöben.)

Az ovonö reszeröl ott lezarva a beszelgetes, h zsarolas es kesz, nem kivancsi masra.

2012. máj. 26. 21:12
 19/19 A kérdező kommentje:
Ahhoz kepest,hogy itt a valaszokban egy felreertes miatt (mivel elöször csak röviden irtam) meg a következetlensegem is felmerült, hogy becsapnam a gyermekem: ma is kerdeztem töle, milyen volt az oviban. Azt mondta, h "nem sirtam, csak szomoru voltam". Kerdesemre, miert: "mert anya nem volt ott". Kerdesemre, beszeltel-e erröl, kinek ("ovo neninek"), mit mondott: "azonnal jön". Kint az udvaron mondta? Nem, bent. Azaz: mielött elhoztam, kb 1 oraig kint voltak, tehat akkor mit hall az ovodaban? Miert valasztja az egyszerübb utat ("azonnal jön", ezutan nem kell magyarazkodni, mikor), ahelyett, h szintjenek megfelelöen elmagyarazna az, aki a szülökkel ellentetben a szakmaja reven tanult rola, hogyan lehetne elmagyarazni?
2012. jún. 1. 19:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!