Anya lettem, hogy kezeljem?
Az történt, hogy a párom, akivel egy éve vagyok együtt, kapott egy telefont január 10-e körül, a gyermekjólétisektől, hogy a hat éves kisfiát neki kéne tovább nevelni, mivel az óvoda szólt nekik, hogy a gyermek nem jár oviba. Az anyja nekünk erről nem szólt, hogy nem járatja oviba...elkezdtünk utánna menni a dolgoknak, és kiderült, hogy az ebédet se fizette be neki, kisebb faggatások után a gyermek elárulta, hogy vajas kenyeren él, 17 kg. Az anyja malrborót szív, tetoválást csinál magának, bulizni jár, a gyereknek meg alig van játéka. Csak amiket tőlünk kapott,( késöbb kiderült, mikor átvettük a gyereket, hogy azok a játékai amik drágábbak voltak, már rég nincsennek meg, mivel az anyja eladta őket). A gyermekjólétisek ingyen étkezést is biztosítottak nekik, de oda is lusta volt a kisfiút elvinni, hogy legalább ott kapjon enni. Úgy adta oda nekünk, hogy az összes ruhája tiszta kosz volt, és egy ilyen zsákba volt begyűrve. Február egytől nálunk van a gyermek, én vagyok vele szinte mindig, kivéve mikor oviban van, mert az apja reggeltől-éjfélig dolgozik, heti hat napot. A kisfiú jó gyerek, de az anyja elég rossz hatással volt rá, kevésbbé szocializálódott, alulabb teljesít a társainál. Nemrég voltunk nevelési tanácsadóba, iskola érettségi miatt, hálistennek átment. Járhat rendes iskolában.
Azért aggódom, mivel a gyerek anyja ( állítólag ) külföldre ment, nem tudjuk elérni, ezért sok minderől nem tud. Hétvégente telefonál, most kitalálta, hogy egy hétre el akarja vinni a gyereket. Én szerintem ez rossz ötlet, mert nekem sikerült egy rendszert építeni a gyereknek, amit már megszokott, és félő, hogy az anyja ezt leszarná. Tuti nem vinné oviba se, hisz eddig se hordta. Elvileg megbeszéltük, hogy hétvégén találkozzanak, de félő, hogy ezt nem fogja betartani, és egyszer arra megyek az ovi elé, hogy nincs már ott a gyerek.
A gyerek mostanában úgy alszik el, hogy átölel és mondja, hogy "szeretlek". Félek, hogy az anyja tönkretszi. Nem tudom mi lesz...Eleve nem is akartam gyereket soha, nem éreztem magam késznek, erre hirtelen csak itt lett. Jól eljátszunk, meg minden, de nem tudom, hogy kezeljem a hirtelen jött "áldást"...arról nem is beszélve, hogy mi legyen az anyával? Valaki élt már át gyermekelhelyezési pert? Hogyan zajlik? A gyermek veszélyeztetése felmerül-e ilyen esetben?
Szívtelen = biztos nincs gyereke
Érdekes felfogásod van.
Akkor a kérdésben szereplő édesanyának (nem a kérdezőre gondolok) biztosan nagyon jó szíve van, mint láthatjuk, mennyire, de mennyire törődik a gyerekével, "öröm" olvasni. :)
Tudod én ezek után visszafognám egy évre oviba! Jobban járna a kicsi. A kislányt akire vigyázok, továbbkényszerítette az anyukája. Komoly problémái vannak (kicsit hasonló sztori). Mindenképpen tárgyaljatok a gyerekjólétivel, meg a gyámüggyel. El lehet azt intézni, hogy csak egy gyámügyes jelenlétében találkozhatnak. Minden tiszteletem a tiéd. Tudom hogy nehéz, méghozzá piszkosul.
(Négy gyereket nevelő vagyok. Ebből hárommal napközben vagyok, a negyedig egy fél éves saját)
Szia! Végigolvastam a válaszokat és azt tenném hozzá, hogy mindenképpen a családsegítőt kell tájékoztatni a helyzetről, az anya igényeiről és az aggályokról, és ők tudnak segíteni hogy végzés születhessen, amit már az ovi/suli figyelembe tud venni. (Így szabályos, tényleg, és az oviban is szabályosan járnak el, amikor végzés nélkül nem tesznek semmit. Sajnos ilyen a bürokrácia.)
Nagyszerű ember vagy, hogy melléje állsz és hogy képes voltál egy hónap alatt "kialakítani a gyerekben a szeretetet" feléd. Így helyes, ahogy csinálod, ne hallgass azokra, akik ettől elfordítanának.
"Az embert a kapcsolat teszi naggyá, melyben részt vesz, s a szerep, melyet felvállal. A kapcsolatot pedig az áldozat teszi naggyá, melyet meghoz érte." /Varga Endre Gábor/
Szerintem ez jól leírja amit csinálsz.
Fontos, hogy a gyerek számít rád, így ha az anyja karmaiba engeded és sérül ebben, úgy érezheti, elárultad. Fontos hogy küzdj érte, de küzdeni csak meghatározott módon, a szabályok adta kereteken belül szabad, és csak ott, különben az eltérés ettől az iránytól később visszaüthet. Tehát: Családsegítő, a családsegítő véleményt alkot és indokolt esetben továbbítja az ügyet a gyámhatóság felé, ami majd végzést hoz, ez az útja annak, hogy úgymond a kezetekbe kerülhessen a szükséges fegyver a gyerek védelméül. :)
És ilyenkor tényleg jó ha nem bolydul meg a gyerek élete azzal, hogy még át is kerül az iskolába, valóban nem árt ha még marad egy évet az oviban. Később ugyan idősebb lesz a társainál, de ez sem fog a hátrányára válni, és ha mégis (pl. szellemi, érdeklődési kör -beli különbségek), a probléma a töredéke lesz annak, ami várna rá ha túl korán kerül a suliba és nem tud helytállni. :)
Ki a gyerek törvényes gondviselője? Ha még mindig az anya, az nagy baj, hétfőn kezdeményezzétek a bíróságon , hogy az apát nevezzék ki helyette. a gyerekjóléti nyilván igazolja, hogy az anya nem gondoskodott megfelelően a kisfiúról.
A kapcsolattartást nem lehet, és nem is érdemes korlátozni, de ha az anya esetleg nem hozná vissza a gyereket, akkor tudtok fellépni ellene, ha már végzés van a kezetekben, miszerint az apjánál helyezték el a kisfiút.
És teljesen igazad van. Ha az apa dolgozik, te pedig kényszerűen bár, de otthon vagy, teljesen természetes, hogy fizikailag te vagy többet a gyerekkel. Mi házasok vagyunk, a gyerekek is közösek, de a a munkabeosztásunk miatt nálunk is hasonló az időbeosztás, éppúgy mint még rengeteg párnál. Ennek semmi köze ahhoz, hogy az apa szereti-e a gyereket, meg törődik-e vele.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
A helyzet az, hogy nem mehet már tovább oviba, mert már hivatalosan nem tarthatják tovább bent. Ezt mondta a nevelési tanácsadóban a pszichológus hölgy. Mindenképpen iskolába kell mennie, csak azt nézték, hogy kisegítőbe vagy simába, de járhat rendesbe, hála isten. Az anyánál nincs hivatalosan elhelyezve, viszont azon aggódunk, hogy a páromnak bár van munkája, de nem bejelentett. Félünk, hogy ebbe majd belekötnek a gyermekelhelyezési pernél...
Nem könnyű helyzet, de úgy olvastam ki, hogy megoldod, megoldjátok ügyesen. Persze, hogy tele vagy kétségekkel, mert sosem volt még saját gyereked, esetleg még olyan sem, akire korábban vigyázgattál volna.
Nem gondolom, hogy az lenne a megoldás, ha homokba dugnád a fejed. Az ember azért, akit szeret, sokmindenre képes. Még arra is, hogy nevelje a gyerekét. Az például pozitívum, hogy a gyermek elfogad téged, nem dacol veled. Gondolom ez amiatt van, mert érzi, hogy törődsz vele, hogy fontos a számodra.
Ismerek olyan nőt, aki nem nagyon foglalkozik a párja gyerekével, pedig amikor összejöttek, akkor a férfi nyíltan megmondta, hogy "Nekem van egy fiam, aki az anyjával él, de sokszor van itt. Nekem ő az első. Ha ezt el tudod fogadni, akkor jó."
Mégis sokszor duzzog, s gyerek nem is hallgat rá.
Szerintem is próbáljatok meg papírt szerezni.
Csak úgy találkozzon az anyával, ha te vagy az apa is ott van vele. Úgy ne engedjétek el, hogy majd ekkorra vagy akkorra hozza, mert lehet, hogy nem hozza. Egy gyerek még befolyásolható.
Gondolom van megszabva láthatás.
A gyerek érdekében ne hagyd, hogy felborítsa a gyerek életritmusát, lelki nyugalmát.
S hogy lelkiekben mit tudsz tenni? Próbáld örömödet lelni a gyerekben, az együtt töltött időt magad és az ő számára is tartalmassá, élvezetessé, örömtelivé tenni. S ezeket az apró örömöket elraktározva előszedni őket akkor, amikor ilyen problémák merülnek fel.
Kitartást és sok kegyelmet hozzá!
utolsó válaszoló
Te gyermekjólétiseknél dolgozol? Ha igen beszélgethetnénk, ha van kedved. Ha írsz privátot megadom az msn címem...
Amúgy az történt tegnap, hogy felhívtak minket az oviból, hogy a gyerek anyja telefonált nekik, hogy fog bemenni hozzájuk fél háromra, és beszélni akar a fiával ( ami azért jó, mert a fejlesztő foglalkozás, és uzsonna is akkor van, de ezzel ne is foglalkozzon :/ ) . Bement, megint szétigérgetett mindent a gyereknek, adott neki két ötforintos rágót, és ami a legkeményebb, hogy az ovónővel elkezdett veszekedni, hogy hogy képzeli az ovóda, hogy olyan ledegradáló értékelést írt a gyerekről, hogy a gyerek négy éves szintjén van. Az óvónő meg csak pislogott, hogy "azért írtunk ilyet, mert így van"...Ahelyett, hogy a föld alá süllyedne szégyenében, mert erről Ő tehet nem az ovóda, hogy a gyerek azt se tudja, hogy milyen napszakok vannak, lehordja az óvónőt! Tisztára nem normális ez a nő.
Azt mondta a gyereknek, hogy minden nap be fog hozzá menni ilyen tájt, és hétvégén nála fog aludni...Ez volt tegnap elött, tegnap már be se jött az oviba. A gyerekért mentem, tiszta szomorú volt, alig tudtam felvidítani. Persze, engem nyúz azokkal amiket ígért neki az anyja ( mcdonalds, meg ilyen hülyeségek).
Azt kéne valahogy elintézni , hogy beleegyezzen abba az anyja, hogy magától aláírná a papírt, hogy közös megegyezzésel van nálunk a gyerek, és hétvégente látogathatja. Akkor nem kell pereskedni meg ilyenek ,amit azért nem szeretnénk, mivel nekünk nincsen bejelentett állásunk, és ezért nehogy az legyen, hogy mindkét szülő alkalmatlan, a gyerek meg intézetbe köt ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!