Mit tegyek? 4 éves kisfiam annyira féltékeny a kistestvérére, hogy elviselhetetlen. Folyton üti, nem engedi semmivel játszani, hisztizik. Már pszichológusra gondoltam, mert az őrületbe kerget, ma is egész délután állt a bál.
Ranschburg Jenőnek volt egy nagyon jó példája a testvérféltékenység érzékeltetésére. Ha ismered már, akkor bocsi, ha még nem, akkor talán segít valamit annak a megértésében, hogy mit érezhet a nagyobb gyerek ilyenkor.
Tehát: Képzeld el, hogy a férjed, akibe szerelmes vagy, egy szép napon hazaállít egy nálad jóval fiatalabb nővel. Mosolyogva közli, hogy változatlanul imád téged, de itt ez a kislányka, aki ezentúl itt fog veletek élni, és ő már előre örül, hogy milyen jó lesz ezután. Szegény kicsi lány még butuska, meg ügyetlenke is. De te biztosan megszereted, mert okos nagylány vagy már. Engedd, hogy a ruháidat hordja, meg "játsszon" néha a konyhában veled, használja a tusfürdődet, vagy hallgathassa a kedvenc CD-idet...És nem szabad vele veszekedni, vagy utálatosnak lenni, mert ha sírni fog, akkor büntetést kapsz...
Persze a helyzet nem ugyanaz testvérek között, de az érzés igen. Csak szülőként nehéz elfogadni és megérteni, hogy egy kisgyerekben ugyanolyan féltékenység, és indulat tombolhat a saját testvérével szemben, mint egy felnőttben a "vetélytársa" iránt.
Ez persze nem azt jelenti, hogy hagynod kellene bántani a kicsit, vagy ne borulhatnál ki, ha egy perc nyugtod nincs a testvérháború miatt. De talán valamivel türelmesebben fogod kezelni, ha belegondolsz, hogy a nagyobb mit érez.
Ismerem a könyvet, próbálom megérteni a helyzetet.
Otthoni munkára vagy hobbira nincs időm, levelezőn tanulok, sokat kell arra is készülni, ezért is vagyok türelmetlenebb sokszor, mert kéne tanulni is, de nem tudok. És ez már így sok. A tanfolyamot nem akarom feladni. És ha halasztanék, sem lenne jobb.
Egyébként az elején nem volt annyira vészes, de ugye a kisebbik is növekszik és ő is a nagyobb játékaival akar játszani, rosszabbodott a helyzet.
És megkérdezted a nagyfiad, miért csinálja?
Az én fiam nem volt 3 éves és az első jelnél, megkérdeztem és nagyon pontosan elmondta az érzéseit, sérelmeit, bánatát.
És amiket elmondott, teljesen igaza volt, megoldást kerestünk a dologra és nincs testvérféltékenység azóta sem. Kb 1 napig tartott nála.
Kommunikáció, egy ekkora gyerekkel már kéne tudnod. és el kéne tudnia mondani, mi pontosan a problémája. Aztán megoldani és kész.
Nem pszichológus kell neki, mert mit gondolsz ő mit csinál? Beszélget vele, furcsa, hogy egy idegenre van szükséged, hogy beszélgessen a saját fiaddal, mert te nem vagy képes rá. Persze ha tényleg nem vagy képes rá, akkor kérj meg egy idegent, de mit fog ez megoldani?
szerintem hülye példa, de én is ismerem.
Nálunk 3 éves és 16 hós a két fiú. Bármennyit is foglalkozom a naggyal, nem elég. Mindig többet voltam a naggyal, a kicsi meg örül, ha kap pár percet. Irtó féltékeny a nagy, bármit is csinálok, csak ő ülhet az ölembe, csak őt foghatom. Eleinte nem bántotta, csak mikor a kicsi rákapott a játékaira. Sajnos látom, hogy a kicsi is belemar, üti a nagyot, nem is lehet tudni, ki kezdte. Ha elkülönítem őket, mennek egymás után.
Csak annyit tudok mondani, hogy nem szabad ütni, és vissza kell adni a játékot és tilos elvenni a kicsitől. A kicsinek is tilos elvenni a nagytól!!
Szia! Ezeket én kérdeztem. Majd megőrültem a naggyal, olyan féltékeny volt. A doktornőnk homeopátiás készítményt javasolt: LACHESIS 30 CH. Nagyon bevált, de elsőre felerősítette a "tüneteket". Mára teljesen normalizálódott a helyzet. A pici 3 hónapos.
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!