Ha egy gyerek méhen belüli retardáció miatt sorvadtan születik, mennyire biztos, hogy az iskolában figyelemzavaros, tanulási nehézségekkel küzdő lesz?
A kislányom 40+2-re született, de csak 2650 grammal. nekem volt terhességi diabéteszem, amivel diétáztam. azon kívül nem volt más tényező, a lepény nem volt idő előtt elöregedve elvileg. nem ittam, nem cigizek stb. utána hamar behozta a súlybéli lemaradást, 3 hósan már elég kis husi volt (csak anyatejes volt 6 hónapig). jelenleg is pont a átlag mind a magassága, mind a súlya.
jártunk korai fejlesztőbe , meg dévényre mert hipotón volt, a koraiba 9 hós korától idén júniusig, akkor volt 2,5 éves. de most olvastam egy tanulmányt, hogy az ilyen kis súlyú sorvadtan született gyerekeknek nagyon nagy kockázata van, hogy később figyelemzavaros stb legyen. nagyon el vagyok szomorodva, mert tényleg olyan kis hebrencs, érzékeny a kislányom (amellett hogy nagyon okos, érdeklődő, persze tudom, ez még simán lehet életkori sajátosság, de az előzmények miatt nagyon aggódom.
köszi a válaszokat.
honnan tudom? rá volt írva a zárójelentésre, onnan. amúgy volt intenzíven is, mert nagyon besárgult és leesett a cukra.
miért ne kéne aggódnom? a magyar iskolarendszer sajnos nem arról híres, hogy túl toleránsak a nem könnyen beilleszkedő, stb gyerekekkel. könnyebb azt mondani nekik, hogy vidd máshova, ahelyett h érdemben foglalkoznánakvele. amit valahol meg is értek, hiszen 30 msik mellett kinek van még ereje, energiája a problémással bajlódni? másrészt a legtöbb tanár, óvónő fel sincs erre készülve. nem fogom agyonverni, ha ilyen gondja lesz, talán átjön a kérdésből, hogy foglalkoztat a dolog, és tudom, ha lesz valami ileyn típusú gond, az nem az ő hibája lesz. csak azért aggódom, nehogy elkallódjon stb. és azért is, mert kisvárosban lakunk (persze ki tudja, mi lesz évek múlva), itt nem olyan egyszerű válogatni az intézménye közt, sőt. na és ami már csak plusz dolog, ez az egész nagyon megterhelte már eddig is a férjemmel való kapcsolatomat, ő nem akarja belátni, hogy esetleg ilyen gondok miatt nehezebb a kislányommal (azt nem mondom h nehezen kezelhető, mert a megfelelő hozzáállással inkább könnyen, csak épp ez sokkal több energiát és türelmet jelent mint egy "átlag" gyereknél, amit én hajlandó vagyok belefektetni, de ő elintézi azzal, hogy rosszul csinálom, elkapatom stb, abszolút nem tud mit kezdeni az extra érzékenységével)...gondolom, ha az iskolában, óvodában majd gondok adódnának, ne adja isten, akkor annak is én leszek az oka az ő szemében.
Kedves Kérdező!
Remélem azóta szépen fejlődik a kislányod. Nagyon tisztellek amiért ilyen előrelátó vagy. Sajnos én nem voltam az. A kisfiam ikertestvérével 39 inkább 40 hétre született sorvadtan 2420gr al. 6 napig kapott cukorinfúziót, de se oxigén se koraszülött intenzív nem kellett. Kicsit sárga volt kapott kék fény. Ügyesen szopott és pótlást kapott egészen 21-22 hónapos koráig maradt az anyatej a többi étel és a tápszer mellett. 3 hónapos korára szépen kigömbölyödött. A mozgásfejlődése pár hónappal le volt maradva, de amikor kérdeztem a házi gyerekorvost nem kéne-e Dévény torna, azt mondta nem szükséges. És itt verem a falba a fejem, mert igenis kellett volna. 2,5 éves kora után látszott, hogy az ikertestvére beszédben, de minden másban teljesen lehagyja. Azóta is mást se csinálok, mint fejlesztésről fejlesztésre hordom. Nem tudom beérjük e valaha az átlagos fejlődésű gyerekeket, mindenért 3 szor akkora erőfeszítést kell tenni. Te viszont azt csináltad ami a legjobb gratulálok, és jó egészséget kívánok nektek.
szia,
járunk tsmt tornára, az nagyon jót tett. de még mindig látom, van hova fejlődni. legutóbb megállapította a diszlexia gyanút is a tsmt-sünk. de bíztat. itthon is próbálom fejlesztgetni amit lehet. tstm-re ti nem jártok? hány évesek a gyermekeid? az én kislányom most nemsoká 4,5 éves.
Szia!
Májusban voltak 5 évesek. Tegnap nekünk is a TSMT ajánlották, most hajtom hova járhatunk. Hasonló az Ayres terápia arra 10 hónapja hordom heti kétszer. de a TSMT azt mondják jobb, mert intenzívebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!