Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » 1,5 éves hiszti? Mit csinálnál...

1,5 éves hiszti? Mit csinálnál ilyen helyzetben? Bőv. Lent

Figyelt kérdés
A kisfiam most lesz 1, 5 éves.. Pár napja kapott egy buborékfújót lent a parkban játszottunk vele.Elkértem tőle mondtam neki mennünk kell haza...elfutott, földhöz verte magát,sírni kezdett.Vártam hogy lehiggad nem mentem oda hozzá,de nem hogy jobb lett volna behergelte magát , össze-vissza szaladgált, jó-párszor el is esett,majd úgy döntöttem felveszem inkább. Ekkor tekeredett ki a kezemből,meg is ütött , megcsípett. Ha letettem felkérte magát. Ez ment legalább fél órán keresztül, teljesen magán kívül volt..nem nagyon tudtam mit tegyek..próbáltam nyugodt maradni,elterelni a figyelmét... egyszer csak mintha elfáradt volna,kézbe vettem és elkezdtem vele sétálni és lenyugodott.így utólag talán az lett volna a legjobb ha azonnal kézbe veszem és elindulok vele és kiszakítom abból az állapotból.
2011. júl. 12. 14:14
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Mit tehetek ilyen helyzetekben?Nagyon megrémisztett annyira magán kívül volt.
2011. júl. 12. 14:16
 2/16 anonim ***** válasza:

Szia!

Kezdődik a dackorszak, üdv a klubban :)

Egyébként az utolsó mondatodban van a dolgo nyitja, ez az egyetlen igazán járható út ilyen helyzetben: figyelemelterelés, kiszakítás.

MÁs módszert ne is nagyon keresgélj :)

SOkszor szokták javasolni az ignorálást (nem tudomást venni a hisztiről) de ez nem minden gyereknél válik be, mert közönség nélkül is ugyanúgy hergeli magát, sőt, már annyira bepörög, hogy semmi nem jut el hozzá a külvilágból. A leírtak alapján a kisfiaad is hajlamos ilyesmire, úgyhogy nála mindig időben kell majd még közbelépni.

2011. júl. 12. 14:29
 3/16 anonim ***** válasza:
94%

A nagyobbik lányom is ilyen. Ő már közel 4 éves, de még elvétve mindig vannak ilyen "rohamai". És igaz rá, amit első írt, nem kell neki a közönség, sőt legtöbbször inkább otthon fordul elő a négy fal között, de nekem az is ugyanolyan rossz, mintha máshol lennénk.

Ami a járható út: meg kell vigasztalni, amíg dühöng, addig semmilyen észérvekkel megnyugtatni nem lehet, és tovább kell lépni, elkezdeni valami teljesen mést csinálni. A dologra visszatérni és megbeszélni azt később kell, tehát pl. aznap este, hogy "figyelj, délután óriásit sírtál feleslegesen, azért volt, mert haza kellet mennünk, és én értem, hogy te még fújni szerettél volna, de várt a vacsora otthon stb."

Rögtön a lehiggadás után nem szabad rátérni a téma ésszerű megmagyarázására, mert könnyen "visszakattanhat" az előző állapotba, szóval mindig csak később.

Számíthatsz rá, hogy egyre sűrűbbek lesznek, aztán később meg egyre ritkábbak.

Én megpróbálok ilyenkor kilépni magamból, elfelejteni a saját céljaimat (mármint itt pl. hogy haza akarok gyorsan érni), és belehelyezkedni az ő helyzetükbe, hogy mennyire rossz érzés abba hagyni a jó kis mókát.

Ami nálunk bevált a hazameneteleknél: beállítom a telefonomon az ébresztőt, de ezt velük is megbeszélem: azt mondom 5 perc múlva cseng a telefon (vagy két perc, de 5-nél soha sem több, mert elfelejtik), és akkor indulunk. megvárom, amíg ebbe beleegyeznek, és amikor cseng a telefon, megkérdezem: mit csinálunk most? És ilyenkor már ők mondják, hogy megyünk haza, és csomagolnak is...

Ez egy pici "felkészítés" nekik.

2011. júl. 12. 14:39
 4/16 A kérdező kommentje:
jó, tehát ami biztos ebből az egy tapasztalatból,hogy az hogy nem figyelek rá az nála nem jön be,mert annál jobban hergelte magát. a telefonos jelzés nem rossz ötlet, megpróbálom azt már megérti szerintem...meglátjuk. csak azt nem tudom ilyen helyzetben hogy nyugtathatnám meg, mikor még engem is megüt és csíp..amúgy nem szokott megütni soha ezért is lepődtem meg nagyon.köszönöm a válaszokat
2011. júl. 12. 14:49
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

14:39

Igen, ez kemény, épp nemrégiben a lányom az ágyából szabályosan kirugdosott...

Nagyon ellentmondásos, mert úgy tűnik "támad", és közben mégis a közelségedre vágyik. Amit megpróbálhatsz, hogy hátulról öleled meg ilyenkor, így a keze-lábát nem érzi "leszorítva", mégis közel vagy és biztonságot adsz neki. Suttoghatsz a fülébe megnyugtató szavakat közben.

2011. júl. 12. 15:05
 6/16 anonim ***** válasza:

Azt gondolná az ember, hogy ilyenkor se hallanak, se nem látnak. Nálunk egyszer fordult elő, hogy hiszti közben megkarmolta direkt az arcom. Már egy éve volt, mégis emlékszik rá. Pedig én akkor olyan mérges lettem, hogy letettem és szó nélkül otthagytam. (Otthon, közönség nlkül történt ez.) Későb se kérdeztem meg tőle, hogy miért bántott, hiszen én is úgy vltem, hogy ilyenkor nem vesznek tudomást se a külvilágról, se arról, hogy mit csinálnak.

És jóval később, hónapok múlva kérezte, hogy emlékszem rá, mikor egyzser megkarmolt? De azóta is felhozza néha. Én sose.

Nekem az a tapasztalatom a hisztikkel (sajnos volt időm kísérletezni a megoldáson), hogy minél hamarabb el kell menni az adott helyről, másról kell beszélni, azaz a gondolatait elterelni. DE azzal semmire nem megy az ember, ha a hiszti tárgyát ragozza az ember, próbálja győzködni.

Tehát ha maga nem indul el, akkor felvenni, babakocsiba tenni,és remélhetőleg pár percen belül történik valami érdekes az utcán; itthon zenét vagy rádiót kapcsolok, leveszek a polcról egy régóta használt játékot és hangosan kommentálva elkezdek vele "játszani".

De nálunk sokszor segít az is, hogy egyszerűen békénhagyom és ő hagyja abba a hisztit, mert nem foglalkozok vele. Ez persze csak otthon járható út, hiszen az utcán nem hagyhatod egyedül.

Az is lehet, hogy valaki jobban kezeli a hisztit nálam és hamarabb is túl jutnak ezen az időszakon.

2011. júl. 12. 16:34
 7/16 anonim ***** válasza:

"egyszer csak mintha elfáradt volna"

Itt a kulcs hagyd tombolni minéll többet rohangál annál elöbb kifárad és ha nem foglalkozol vele ilyenkor hamar rájön hogy igy nem kap figyelmet.

Ilyenkor hagy rohangálni, üvöltözni... a többi anyuka gyereke ugyyanezt rendezi szóval nem kell megilyedni ha beszólnak. Minél inkább pörög a kicsi annál gyorsabban fárad el.

2011. júl. 12. 23:55
 8/16 anonim válasza:
3%
fenekeld el..
2011. júl. 13. 08:38
 9/16 anonim ***** válasza:

A válasz írója 89%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 14:39

Ez egy nagyon hasznos válasz volt.

2011. júl. 13. 23:57
 10/16 anonim válasza:
Fenekelted már el?
2011. júl. 14. 18:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!