Túl korán benőtt a kisfiam nagy kutacsa. Mennyire aggódjak?
Kisfiam 10. hetes és benőtt a kutacsa:( A kicsi is, a nagy is.
Eléggé aggódom, hogy nagy baj lehet belőle.
Tapasztalat?
Nem hiszem, hogy baj lenne belőle, hisz a még nem benőtt kutacs csak annyiban más, hogy jobban kell vigyázni, "funkciója" nincs.
Ha még csak 10 hetes a kisfiad, gyakran jártok védőnőhöz vagy dokihoz tanácsadásra, legközelebb kérdezd meg, vagy ha nagyon aggódsz, hívd fel, majd ő megnyugtat. :)
Sajnos az orvosok állapították meg. Nagykutacs: zárt
Arra lennék kiváncsi, hogyha valaki hasonló cipőbe járt, akkor mi történt a kisbabájával??? Mekkora baj volt, kellett -e műteni????
HA orvos állapította meg, mondta volna, ha baj van..
Ugyan már, miért kéne ezért műteni, és azt hogy képzelnéd el, kilyukasztják a koponyáját?!
Ne aggódj, ha a doki nem mondott semmit, örülj, hogy hamar túl vagytok rajta:)
Első voltam.
Szia!
Megint én (első és utolsó)
Utána néztem kicsit a neten..
"A kutacsok jelentősége az, hogy hajlékonyságuk megkönnyíti a szülést és lehetővé teszi a koponya későbbi növekedését.
A kutacsok idővel megkeményednek. Míg a hátsó és oldalsó kutacsok esetén ez kb. hat hónapos korban történik, az elülső kutacs csak a harmadik év közepe táján kezd megkeményedni, teljes osszifikáció (csontosodás) pedig csak a késői huszas évkor és 50 éves kor között következik be." (wikipedia)
"A nagykutacs (a csecsemő "feje lágya", rombusz alakú, a fejtetőn középen a homlokcsont felső széle mögött) a 2. életév végén záródik, a kiskutacs (háromszögletű, az előbbi mögött a nyakszirtcsont felső széle előtt) viszont már a születés utáni 2. hónapban. A varratok teljes elcsontosodása azonban lényegesen később, kb. a 2.-3. évtizedben következik be." (mimi)
Szóval nem hiszem, hogy az összes kutacsa benőtt volna, tényleg mondták volna, ha baj vanb, hidd el! A gyerekdokik akkor is szólnak, ha nincs is semmi, tapasztalat... Nyugi!!
Az orvos annyit mondott, hogy "dupla felkiáltós" ez a kutacs.
Mivel a nagykutacs 1-1,5 éves kor között záródik és mi még csak 10. hetesek vagyunk.
Hetente kell nézni a fejkörfogatát.
Én a "korai záródott kutacsra" elég durva műtéteket találtam.Pl.: csónakfejűség és hasonló.
Szóval tényleg félek, hogy meglékelhetik a picike fejecskéjét:((((
2. vagyok, az alábbi babanet-es fórumot találtam. Kicsit régi, de többen írnak, akik hasonló problémával küzdöttek. Esetleg fel tudod velük venni a kapcsolatot. Ja, és orvosokat is javasolnak.
Kedves utolsó válaszoló!
Köszönöm a bíztatást! Ha műtétre kerülne sor, akkor egy műtét vagy műtétek sorozatára lenne szükség????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!