Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Gyanítom, hogy lányomnak...

Gyanítom, hogy lányomnak súlyos viselkedési problémái vannak, lehetséges?

Figyelt kérdés

2,5 éves lesz a jövő hónapban. Elmesélek egy átlagos napunk.

Reggel 7 körül vagy még hamarabb kel. Szinte kínoz, hogy keljek fel, adjak neki tejcsit vagy kakaót. A reggeli ennyi, mást nem is hajlandó fogyasztani, de még ezeket is cumisüvegből. A délelőtt egész nyugisan szokott telni(megyünk ide-oda), de dél körül elkezd álmosodni, és akkor jön a hiszti, a könnyekkel sírás, csapkodás, törés és zúzás. Harap pár falatot, de nem hajlandó rendesen étkezni. 1 körül lefektetem, de kell még vagy 30-40 perc, mire elalszik, mert ugrál az ágyon, egyszerűen nem hallgat rám. Próbálok kedvesen és erélyesen is szólni rá, majd egyszer eldől és alszik kb 1,5 2 órát. Amikor felkel általában megint sír és/vagy üvölt. Követelőzik, hogy mit akar, egyszerűen az őrületbe kerget azzal, hogy nem tudom mi lelte, mindig nem álmodhat rosszat, 10-ből 9x így kel fel. Enni megint alig eszik, válogat( hol megeszi, hol nem egy adott ételt is). Ha tisztába akarom rakni, akkor csak azért is elrohan, úgy kell kergetni, de a bilizést mereven elutasítja még (ücsörög rajta, de nem produkál bele).Valami csoda folytán fürdésik 3-4 nyávogás után lesz egy jókedv hulláma, de tuti, hogy valami történik vele, és a kádba már egykedvűen játszik vagy annyira felhergeli magát még fürdés előtt valami apróságon, hogy el is hányja magát. Vacsorára megint csak tejet hajlandó inni, 1-2 falat étel, de tényleg csak falat, 9 előtt véletlenül sem tudom lefektetni. Kb éjfélkor fel kel minden áldott éjjel, üvölt, nyöszörög, vergődik az ágyban, iszik kb 2 deci vizet, majd ha minden jól megy, akkor reggelig alszik, vagy még egyszer hajnalban eljátsza ezt. És így megy majd minden nap..

Egyedül nevelem gyakorlatilag, mert az apja sosincs itthon. Most erősen gondolkozom azon, hogy beíratom magánbölcsibe, mert ott még talán van hely, de csak heti 1-2 napra, hogy nekem is legyen szabadidőm, és ő is lehessen gyermekek közt. Unatkozhat vagy fogalmam sincs, hogy mi lehet a baja, de nem telik el úgy nap, hogy ne sírjon vagy hergelje fel magát olyan szinten, hogy az már komoly károkat ne okozzon. Sajnos ez már nem egyszerű hiszti. Vagy vigyem el gyermek pszichológushoz?

2011. máj. 8. 15:54
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

ez olyan, mintha az én kislányomról írtál volna, kivéve az éjféli ébredést.

én is rögtön arra gondoltam, hogy valami családi, házassági gondra reagál így, mert nálunk sajnos ez van, de azt írod, nálatok nem. talán az apukának is be kellene szállni a nevelésbe.

a bölcsi valóban jó ötlet, talán az alvás-evés terén segíthetne, nem beszélve a szobatisztaságról. rendes bölcsibe is beadhatnád vagy majd csak óvodába akarod?

előttem írták a tésztát, na az nálunk is mindig beválik, de szinte ugyanúgy eszik az enyém is, mint a tied.

sajnálom, tudom, baromira nehéz, nekem ráadásul van egy 1 hónapos babám is mellette...

2011. máj. 9. 08:21
 12/18 anonim ***** válasza:
szerintem egyszerűen csak elvolt/van kaptva.
2011. máj. 9. 15:02
 13/18 anonim ***** válasza:
*a
2011. máj. 9. 15:02
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem viselkedési zavar, ez a dackorszak és a határok feszegetése a javából :)

A családi napközi sztem jó ötlet. Az enyém is jár heti 2x, részben hasonló okokból kezdtük el. Én sok előnyét látom. Átestünk a beszoktatáson és egy sor fertőző betegségen még amíg itthon vagyok, utánozza a többieket így rengeteget tanul, pörög, rohangál a gyerekek között felhőtlenül egész nap. Gyurmáznak, rajzolnak, tornáznak, persze ezeket otthon is lehet, de egészen más anyával, mint 10 másik gyerekkel együtt. Valamelyik nap olyan kis táncot mutatott be, hogy csak lestünk az apjával. Ezt is ott tanulhatta :) A beszélőkéje is ennek hatására indult be igazán. Mivel egyke, szépen tanulja az osztozkodást és hogy nem ő a világ közepe (itthon ki más is lenne az?). A dadusok pedig egész nap velük foglalkoznak, hiszen nem kell mellette főzni-mosni-takarítaniuk, mint nekünk. Szóval szerintem nem ártasz vele egyáltalán, sőt.

Mondjuk arra készülj fel hogy az első időszak még brutálisabb is lehet mint a mostani, mert a beszoktatás még egy nyugis gyereknek is megterhelő időszak, nem hogy az akaratosabbaknak. Tehát gyors magatartás javulás ettől nem fog bekövetkezni, de hosszabb távon sztem sok előnye van.

2011. máj. 10. 02:10
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem írtad, hogy mennyi időt tudtok kint tölteni a levegőn. Játszótéren, hasonló korú gyerekekkel. 2,5 évesen napi három órát kell(ene) kint lennie sétálni, motorozni, triciklizni, homokozni, labdázni. Tudom, hogy nagyon nehéz megoldani, még két szülővel is, hát még akkor, ha zömében egyedül vagy. A bölcsi, ha megteheted, akkor jó ötlet ebben az esetben. Korabeli gyerekekkel lenne, bölcsiben biztosítják a kinti játékot is. Viszont ha beveszik, akkor ne pár napot, hanem ténylegesen töltsön ott nyugodtan heti öt napot és a délutáni alvásidőt is. Te pedig szusszanj egyet és végezz el mindent mire mész érte (ha belefér aludj is 1-2 órácskát). Utána töltsd vele az időt sétáljatok, játszadozzatok élvezd a társaságát. Este pedig fürdés után mesélj neki. Majd mese után kapcsolj le mindent és feküdj le te is. Érezze, hogy ott a nap vége, már anya sem kel fel, még az ő kedvéért sem. A hisztiről pedig ne vegyél tudomást, ám ha abbahagyja dicsérd meg, hogy milyen ügyes, mert már sírás nélkül is megcsinálja amit kell. Ha hányásig hergeli magát töröld fel és kész. Ne tulajdoníts neki nagy jelentőséget(ne mutasd ki, hogy kalapál a szíved és te is inkább sírva fakadnál) Evésnél pedig kínáld, mond, hogy ez a vacsora, reggeli és más nincs, hiszen ez a világ legtermészetesebb dolga. Várj, hogy eszik-e. Ülj le mellé és ugyan azt edd, amit neki is adtál. Mindig egyél vele te is!Ha nem eszi meg, akkor tedd el. Két étkezés között pedig ne adjál nasit. Tízórai, uzsi viszont lehet valami könnyű, finomság is (joghurt, gyümölcs, kekszfélékkel). Ja és még valami. Ha nem eszik, csinálj úgy, mintha nem érdekelne és folytassátok a napot. Az éjszakákról annyit, hogy te is zaklatott vagy. Ez átragad rá és nem érti, nem tudja feldolgozni. Amíg nem rendeződnek a dolgok, addig számítani kell az éjjeli sírásra. Utána viszont szép lassan elmaradnak majd.
2011. máj. 10. 10:20
 16/18 anonim ***** válasza:

Szia! 1x is ezt olvasd el, s kicsit maskent fogod latni a dolgokat. Talalsz a neten regeteg ehhez kapcsolodo cikket.

[link]

2x kitartast es higgadsagot kivanok, bar ezt ilyen helyzetben nem mindig konnyu megtartani. Foleg ha egesz nap szinte teljessen rad marad a kislanyod. Te is kimerulsz, es akkor ingerlekenyebb is vagy.

Nalunk is vannak hasonlo helyzetek, probalok a leheto legnyugodtabb maradni, de nem mindig sikerul.

Reggel kislanyom, mikor felebred elso szava, hogy tejet ker. Nalunk ez 6 korul van, de utanna meg visszaalszik. Normalis, hisz ehes. S ha nem kapja meg, addig szamlalja, mig vmelyikunk nem reagal. Ilyenkor nekunk kell erot venni magunkon, s meg ha szivessen tovabb is aludnank, kelnunk kell. A szoptatast vagy tapot (ki mit adott korabban) is megkapta reggel mikor felebredt, ez szamara a normalis. Elkezdodott a nap, ehes, enni akar.

Delelott kislanyom is kevesebbet eszik, van hogy egyaltalan nem ker semmit, viszont akkor korabban ebedelunk. Ha kesobb tizoraizik, akkor neha nem ebedel vagy csak levest, de ebed kozben mar szol, hogy anya menjunk csicsilni (aludni).

Del korul mar o is annyira faradt, hogy aludni kell vele menni. Ha vmi miatt kitolodik az alvas, akkor hisztis, nyugos. Nem jo, ha atesik egy alvasi szakaszt, mert annal nehezebb ot kesobb elaltatni. Az altatast mi ugy oldottuk meg, hogy mellefekszem, olvasok, eneklek vagy meset mondok neki, es o szepen bealszik. Ilyenkor erdemes egy kicsit neked is pihenned.

Lanyom foleg akkor ebred rosszul, ha pl elalvas elott keveset evett. De ha rossz kedvuen kel es mindent elutasit, akkor csak ugy tudom meggyozni, hogy egyen vmit, hogy eloszor jatszunk egy kicsit, azzal lenyugszik, es kozben ujra felajanlom neki, hogy mit ehet. Ha nem ehes, akkor nyugodtabb.

Pelenkazasnal nalunk is van, hogy elszalad, neha huncutul jatszaik, hogy kergessem ot, azt nagyon elvezi. Hagyni szoktam egy kicsit szabadon, had elvezze a pelenka nelkuliseget. De mindig figyelmeztetem, hogy most nincs rajta pelus, ezert ha pisi vagy kaki lesz, szoljon. Persze nem szol mindig, sot. Ha latom, hogy mire keszul en kerdek ra es megyunk a bilire. Persze igy is vannak balesetek, de ez ezzel jar.

Nalunk mindig a furdes elott van a vacsi, amikor meg nem vagy kevesbe faradt. Egy kicsit meg jatszik (vagy kozosen, vagy apjaval), aztan irany a kad. Ha vmi miatt kevesebb figyelmet kap ilyenkor, azt erossen jelzi. Ilyenkor szokott nalunk hiszti lenni. Ez nem azt jelenti, hogy egesz nap minden csak korulotte forog, mert egyedul is jol eljatszik, de alvas elott jobban igenyli a vele valo foglalkozast.

Pancsi utan agy, meset mondunk neki, es kap meg tejet is. Szepen elalszik. Amit kiprobalhatsz, hogy a tejbe vagy kakaoba teszel 1-2 kiskanal mezet, nyugodtabban alszik tole. Ez amugy a felnottre is ervenyes.

Nalunk is vannak ejszakak, mikor felebred, ilyenkor tejet ker sot neha meg kozenk is akar jonni. Ez altalaban akkor van, mikor vagy fogzasos idoszaka van, vagy beteg. Volt olyan, hogy melege volt, amiatt ebredt meg, vagy vmi megzavarta. Erdemes rajonni az ebredesek okara, s azt orvosolni ha lehet.

Mi is beirattuk lanyom bolcsibe, nagyon tudom ajanlani. Kulfoldon elunk, ismerosok, csalad, baratok nelkul. Raadasul hamarosan szulok. Semilyen segitsegem nincs a ferjemen kivul, de o csak munka utan es hetvegen tud velunk lenni. Azert irattuk be bolcsibe a lanyom, hogy vegre gyerek kozegbe is legyen, es nekem is nagy segitseg, hogy amig bolcsiben van, addig nyugodtan tudok a haztartasban tevekenykedni, es kicsit pihenni is.

Amit ajanlok, hogy rendszeressen jarjon bolcsibe is, ne csak 1-2 napra egy heten, mert lehet az jobban megzavarja. Lanyom ha par napig nem megy bolcsibe, mindig sir, mikor ujra mennie kell. Utanna mar jol elvan, csak az elvalasnal 1-2 perc siras nelkulozhetetlen. Viszont ha rendszeressen jar, nem sir.

Vagy amit meg esetleg megtehetsz, hogy heti 1-2 alkalommal hivsz takaritonot, hogy segitsen, vagy ha megtudod oldani, akkor kesz etelt rendelsz neha. Igy a haztartas osszes problemaja nem merit ki annyira, nyugodtabb leszel s jobban tudsz figyelni lanyodra.

2011. máj. 12. 12:46
 17/18 anonim válasza:
Azért van apa, hogy szigort tartson. Azért van anya, hogy megengedjen neki dolgokat/kicsit kényeztesse. Mivel itt csak anya van, ezért ő nem ismeri a fegyelem szó fogalmát. Egy kicsit légy szigorúbb, egyszer - kétszer pofozd meg, ha kell. Ennyi az egész, sőt ezzel ingyen megúszhatod. :D
2011. máj. 18. 15:56
 18/18 anonim ***** válasza:

Szia, szerintem semmi gond nincs a kislányoddal. Az én középső fiam ugyanilyen akkor, ha hagyom unatkozni. Bizony le kell kötnöm feladatokkal (nagyon szívesen segít mindenben, igaz h gyakran után 2x annyi idő "helyrehoznom" a dolgokat, de ez van:-)))))), el kell mennünk sétálni, motorozni,... és ha tartalmas a napja, akkor nincs vele gond, de ha unatkozik, mert én lustulnék egyet v más dolgom van, akkor totál úgy viselkedik, mint a kislányod.

A másik lényeges dolog, hogy az alvásokat jól időzítsem!!! Túl korán v túl későn: ugyanaz az eredmény: katasztrófa. De következetességgel sikerült elérnem h a majdani óvodai időrendhez igazodjunk (+- fél óra). Nem volt egyszerű, nagy kitartás kell!!!!

A kakaós dolog is olyan, mintha csak rólunk írtad volna, nekünk is volt ilyen időszakunk. Jóevő volt a gyerek, és egy oltás után jött egy olyan időszak, h csak a reggeli és esti kakaó volt a biztos, meg napközben egy túró rudi. Hülyét kaptam tőle... Én úgy szoktam csalni, hogy kakaó helyett teát csináltam. Bármilyen fáradt voltam, megpróbáltam korábban kelni, h kész legyen mire ébred, mert ha azzal vártam amikor ébredt, akkor nem utasította el. És ha teát ivott, akkor sokkal jobban evett napközben, csak estére maradt a kakaó. Türelemmel és kínálgatással (de soha nem erőltetéssel) mára már egész jó evő lett megint:-)))

Szóval kitartás!!!

Ja, és a bölcsis-ovis dolog lehet h segítene... ott tuti elfárad fizikálisan is. Lehet h az evés is jobban menne ott a többi gyerek miatt, de pl a legnagyobb fiam anno az oviban 2 évig nem volt hajlandó enni SEMMIT!

2011. máj. 21. 23:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!