Gyanítom, hogy lányomnak súlyos viselkedési problémái vannak, lehetséges?
2,5 éves lesz a jövő hónapban. Elmesélek egy átlagos napunk.
Reggel 7 körül vagy még hamarabb kel. Szinte kínoz, hogy keljek fel, adjak neki tejcsit vagy kakaót. A reggeli ennyi, mást nem is hajlandó fogyasztani, de még ezeket is cumisüvegből. A délelőtt egész nyugisan szokott telni(megyünk ide-oda), de dél körül elkezd álmosodni, és akkor jön a hiszti, a könnyekkel sírás, csapkodás, törés és zúzás. Harap pár falatot, de nem hajlandó rendesen étkezni. 1 körül lefektetem, de kell még vagy 30-40 perc, mire elalszik, mert ugrál az ágyon, egyszerűen nem hallgat rám. Próbálok kedvesen és erélyesen is szólni rá, majd egyszer eldől és alszik kb 1,5 2 órát. Amikor felkel általában megint sír és/vagy üvölt. Követelőzik, hogy mit akar, egyszerűen az őrületbe kerget azzal, hogy nem tudom mi lelte, mindig nem álmodhat rosszat, 10-ből 9x így kel fel. Enni megint alig eszik, válogat( hol megeszi, hol nem egy adott ételt is). Ha tisztába akarom rakni, akkor csak azért is elrohan, úgy kell kergetni, de a bilizést mereven elutasítja még (ücsörög rajta, de nem produkál bele).Valami csoda folytán fürdésik 3-4 nyávogás után lesz egy jókedv hulláma, de tuti, hogy valami történik vele, és a kádba már egykedvűen játszik vagy annyira felhergeli magát még fürdés előtt valami apróságon, hogy el is hányja magát. Vacsorára megint csak tejet hajlandó inni, 1-2 falat étel, de tényleg csak falat, 9 előtt véletlenül sem tudom lefektetni. Kb éjfélkor fel kel minden áldott éjjel, üvölt, nyöszörög, vergődik az ágyban, iszik kb 2 deci vizet, majd ha minden jól megy, akkor reggelig alszik, vagy még egyszer hajnalban eljátsza ezt. És így megy majd minden nap..
Egyedül nevelem gyakorlatilag, mert az apja sosincs itthon. Most erősen gondolkozom azon, hogy beíratom magánbölcsibe, mert ott még talán van hely, de csak heti 1-2 napra, hogy nekem is legyen szabadidőm, és ő is lehessen gyermekek közt. Unatkozhat vagy fogalmam sincs, hogy mi lehet a baja, de nem telik el úgy nap, hogy ne sírjon vagy hergelje fel magát olyan szinten, hogy az már komoly károkat ne okozzon. Sajnos ez már nem egyszerű hiszti. Vagy vigyem el gyermek pszichológushoz?
valószínüleg nem a gyereknek van viselkedési problémája,hanem te nem voltálveleelég konzekvens.
Sajnos,ha egyedülneveled, akkorérthető, néha könyebb engedni,mint végigküzdeni egy hisztit.
lehet, hogy a bölcsi jót tenne, neki is meg kelltanulnia a szabályokat betartani
Szerintem egyszerűen csak nem vagy következetes a kislánnyal és azért ilyen. Tudja, hogy veled bármit megtehet és meg is teszi. Azért nyűgös napközben mert fáradt, éjjel nem alszik. Szoktasd rá, hogy éjjel ne keljen és kezelhetőbb lesz! 8 körül fektesd le, este mese, jó éjt puszi, miegymás és hagyd ott had aludjon. Ha kijön a szobájából vidd vissza, ahányszor kijön annyiszor vidd vissza! Ez csak így működik. Kell egy pár nap mire megszokja, de érdemes végigkínlódni mert egy kipihent gyerekkel sokkal könnyebb boldogulni.
Az evés az más tészta... az én fiam is rossz evő, nem tudok vele mit kezdeni. Éhen nem fog halni mert minden egyes étkezéskor meg van kínálva, épp annyit eszik, hogy ne haljon éhen, de szó szerint... Csak reménykedek, hogy majd egyszer enni fog rendesen is.
Esetleg kipróbálhatsz étvágyjavítókat, nekünk a Béres csepp jó volt (ideig-óráig)
először azt mondom neked, hogy kitartás és türelem. másodszor pedig biztosan jót tesz neki a gyerekközösség, ha csak délelőttre is, neked is jól jön a pihenés. a gyereked nyilván különc és egyedi. A hisztiről pedig vagy el kell terelni a figyelmét, vagy büntetni kell, ha éppen fáradt vagy lényeg hogy ne a hisztivel érje el amit akar, a negatív megerősítést is jutalomnak tekinti.
legyél eltökélt a dackorszaknak is vége lesz egyszer!!!
szerintem is éhes, de annyira összeszűkülhetett már a gyomra, hogy nem megy le semmi. Felnőttként is biztos ismered ezt az érzést, ha kiéhezteted magad, utána hiába éhezel nem tudsz enni. Az alvással ugyanez, hagyod, hogy túllendüljön az álmosságon és utána mennyire nehéz elaludnia. Ez is tipikus, hogy az ember álmos és aztán ha túlmegy egy ponton fetreng az ágyban hajnalig.
Ki kéne alakítanod egy napirendet, rendes étkezésekkel, alvási igényének megfelelően fektetni.
Ne a bölcsitől várd, hogy megnevelje, hanem te neveld meg. Tudod ez olyan, mintha lemondanál a saját gyerekedről, épp csak intézetbe nem adod. Elhiszem, hogy fáradt vagy és eleged van, de ne add fel. Menni fog.
Kezd az étkezéssel, valamit csak szeret. Gabonapelyhek, müzli, tejbedara, zabkása, gyümölcsszelet, ha gyümölcsöt nem akar, és ebédre is én adok egy kis levest és megy aludni, ha álmos és ha felkel kap másodikat.
Szia, nalunk kb ugyan igy nezett ki minden nap mint nalatok. Hajszal pontosan. (2,5 eves lany)
En is azt hittem valami baj van, azert kel ilyen idegbajosan. Aztan amikor kezembe vettem a dolgokat, es nagyon hatarozottan ragaszkodtam a napirendunkhoz, egyik pillanatrol a masikra megvaltozott. A legfontosabb - mint mar elottem is irtak - a kovetkezetesseg. Ha egyszer valamire azt mondod hogy "Nem", akkor az "nem" kell maradjon meg ha piros ho esik is. Alvas ido van, akkor semmikepp sem johet ki a szobabol.
A bilizest pedig jutalmazd valamivel. Vegyel mindenfele matricat (nekunk ez valt be), es kapjon egyet ha belesikerul. Ne sokaig ultesd rajta, hanem inkabb gyakrabban. Amig ebren van nyugodtan vedd le rola a pelust, ha bepisil latja mi tortenik (tudom, maceras felmosni parszor, de hidd el bevalik). Lehet hogy parszor at kell oltoztetned az elejen, de pikk-pakk megerti mit szeretnel tole, es ha jutalmazod kello keppen, sokszor feleslegesen is ki fog menni a wc-re hogy megoprobaljon belepisilni. Sok sikert, kitartas, hidd el nem vagy egyedul!
Ja, etkezest kifelejtettem. Ami nekunk tutira bevalt, az a teszta. :) Minden gyerek imadja - ha biztosra akarok menni hogy egyen, azt kap.
Raviolik (abban mas is van, pl. zoldsegekkel toltve, vagy hussal stb.), erdekes formaju tesztak (barilla fiori - virag formaju), a szoszokba van hogy hust puresitek, mert amugy total vegetarianus a kiscsaj, nem igen eszik hust, viszont a brokkolit, borsot, repat (nyersen) imadja. ha nagyobb mennyisegu zoldseget akarok vele etetni mert ugy erzem nem kapott eleget, egy pici tejfolt es sajtot teszek ra, kepes egy hatalmas tallal megenni. Ugyan ez fott karfiollal. legy kreativ, csinalj neki sutikivago formaval szendvicseket, sajtot, kenyeret..
Köszönöm a hasznos és haszontalan válaszokat is!
Nem szoktam hagyni, hogy ugráljon az ágyon, nem vagyok egyáltalán elkényeztetős anya, és tudja jól, hogy ha valami rosszat csinál, akkor azért jár valami bünti. Lehet úgy jött le a kérdésemből, hogy nagyon elkényeztetett és irányító a gyermekem, de ez nem így van, mert tudja, hogy mit szabad, mit nem, csak pont az van, hogy ha valamiről tudja hogy nem lehet, rám néz, és csak azért is csinálni akarja. Tanulok, vezetem a háztartást, intézem a dolgain, nem tudok mindig minden pillanatban tökéletesen helyt állni, mert apa sosincs itthon. Egyébként köztünk minden rendben van. A másik, hogy nem azért akarom bölcsibe adni, hogy "megszabaduljak" kis időre tőle, hanem hogy gyermekek közt legyen, és ezt használva ki nekem is lehet egy pici időm, hogy másra is tudjak néha koncentrálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!