Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ha ADHD-s a fiam, akkor nem...

Ha ADHD-s a fiam, akkor nem lesz elégedett/boldog/sikeres az életben?

Figyelt kérdés

Most kezdte az iskolát (6 éves) és annyit vettek észre rajta, hogy nagyon elkalandozik.

Sokszor nem tudja mi a feladat.

En is észreveszem, hogy feledékeny, viszont a feladatait jól meg szokta oldani.

El fogom vinni kivizsgálásra, mert nem szeretném, ha adott esetben késve kapna fejlesztést.

Nagyon félek, nehogy csökkenjen az onertekelese, hátrányban legyen a többiekkel szemben.

A pedagógiai szakszolgálatos vizsgálattól is gyomoridegem van :(

Volt valaki hasonló cipőben?

jan. 7. 08:48
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

"Pont azért lesz sikeres mert adhds.

Kis aktív, add sportra mert jobban fejlődik olyankor ertelmileg is."

Na, ez megint egy szakértő véleménye.

Tudom, a csapból is az folyik, hogy az a gyerek a zseni, aki nem akar beállni a sorba, mert ők milyen kreatívak. De elárulok egy titkot. Sokkal több eminens diákból lett sikeres felnőtt, orvos, mérnök, mint azokból a gyerekekből, akik bukdácsolnak, és iskoláról iskolára járnak, mert sehol nem tűrik meg őket. (most nem a kérdező gyerekére utaltam ezzel, hanem egy klasszik adhd-s gyerekre.)

Ez a sztereotípia csak az elkeseredett szülők önáltatása, és legtöbbször olyan legendákon alapul, ami nem is igaz (pl, Einstein megbukott matekból).

Az, hogy aktív, még önmagában nem jelenti azt, hogy adhd-s, és nem is biztos, hogy baj. Az adhd-sok problémája ennél sokkal összetettebb.

Nekem 2 adhd-s gyerekem van. A sportot persze mondják, hogy jó, de azért ahhoz is kell ám kitartás, és az adhd-soknak az pont nincs. Mi nagyon sokféle sportot kipróbáltunk, és mindegyik csak addig érdekelte a gyereket, amíg játékos formában ment. Amikor már erőfeszítést kellett volna tenni, akkor megunta. Úgyhogy mi évek óta nem járunk sehova.

Egyébként sem minden adhd-sra jellemző a túlmozgás.

Visszatérve a kérdező gyerekére, szerintem semmi baja, lehet, hogy egy kicsit szorong a teljesítménykényszer miatt, de ennyi.

Persze nem ismerem, és nem vagyok szakértő. Viszont én sem javaslom, hogy elvidd kivizsgálásra, mert segíteni nem tudnak. Én a jószándékot nem kérdőjeleztem meg soha a vizsgálatvezetők részéről, sőt, lehet, hogy ők ott az íróasztal mögött valóban azt gondolják, hogy segít az, ha a gyerek kap egy kódot. De nem segít. Gyógypedagógus nincs, akit tudnának küldeni, hogy fejlessze a gyereket, az iskolaválasztást meg lekorlátozzák vele. Szóval szerintem hagyd, hadd fejlődjön a gyermek a maga ütemében.

jan. 10. 21:15
 22/23 A kérdező kommentje:

Azóta elvittem pszichológushoz, aki a pedagógiai szakszolgálatnál dolgozott évekig.

Ő nem lát rajta figyelmi problémát.

Félévi bizonyítványa is kiválóan teljesített lesz.

jan. 15. 12:54
 23/23 anonim ***** válasza:
Na látod. Nem kell egyből megijedni. Az elején még sok gyerek fél, szorong. Egyébként sem egyforma ütemben érnek. A lányomat az alsós tanítónő kisegítőbe akarta adni, most meg gimnáziumban négyes tanuló.
jan. 15. 14:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!