Okozhat "viselkedés zavart" ha vákummal születik valaki? Vákummal született a kisfiam, 5éves, és nagyon nehéz vele. Mit lehet tenni vajon?
Ez nem ilyen egyszerű.
Kicsit kifejtenéd, hogy miért nehéz vele? Voltatok bármilyen kivizsgáláson? Fejlődésébe voltak problémák?
Nálunk nem okozott a vákummal kisegített lányomnál.
Fiam is vákumos, plusz oxigénpótlásos, viselkedése normális, fiús fiús, tehát azért tökmás mint a lányom, de normális.
Én hiszem, hogy a születésünk mikéntje bizonyos dolgokat befolyásol, de azok inkább személyiségjegyek lesznek, mintsem viselkedés.
Amit leírsz, az életkori sajátosság is. Én ugyanezt érzem most a 4,5 éves lányunknál. Mindenképp el fogok végezni egy szülőtréninget (többet is néztem), ahol másfajta eszközöket kaphatok mint amikkel most operálok.
Lányom a későn kivitelezett vákuum miatt lett oxigénhiányos. Tehát nem közvetlenül a vákuum, hanem pont az időben elvégzett beavatkozás hiánya miatt. Ez okozott nála minden téren megkésettséget, kognitív szinten is.
Ha a gyerekednél nem volt ilyen, nem tűnt fel hogy máshogy fejlődne (mozgás-, beszéd-, szociális interakciók), csak most, akkor inkább a nevelésében keresd a hibát.
A traumás szülés, nyakra csavarodott zsinór,vszülési sérülések, magzati distressz, oxigénhiány bizony okozhat problémákat. Vákumos szülésnél nem mindegy mi volt az oka, hogy hogy érezte magát méhen belül a baba hogy élte meg. Az ADHD, autizmus de sok más probléma is gyakoribb a fentiekkel szövődött szüléseknél. Szinte bármit rá lehet fogni, az agy érzékeny és bonyolult szerkezet, mostanaban már az indítás, az oxitocin terhelés szerepét is vizsgálják. Persze soha senki nem fogja tudni azt mondani hogy önmagában egyértelműen ettől van ez vagy az a nehézség, mert sok dologban játszik a genetika is, de kedvezőtlen
környezeti hatásokkent lehet szerepük. Én is a magzati stresszre, az oxigenhiányra fogom a fiam nehéz temperamentumát, a későbbi fejlődésbeli elmaradásait, átlagától való eltéréseit, valamilyen idegrendszeri sérülés bizonyára van emögött de hogy ezek okaként mi milyen mértékben játszott az már az életben ki nem derül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!