Ha egy ember értelmi sérülten született annál több tíz év múltán romolhat a helyzet viselkedésileg?
Nekem van egy ilyen ismerősöm, és szeretném tudni hogy ez már tartalmas lesz vagy csak ideiglenes állapot.
Tudni kell hogy ez az ember csak kérdésre kérdéssel tud válaszolni, párbeszédet nem tud lefolytatni.
De viszont sok mindent meg tud csinálni önállóan.
Kávét főzni, mosogatni, sepregetni, beágyazni, takarítani,kukát kiüríteni, porszívózni,teát főzni,krumplit hámozni, amit kérünk tőle, olló, kés, kanál, cukor, só, bors,...stb mindent megkeres és idehozza nekünk ha kérjük,első második rászolásra szótfogadott .
Az utóbbi fél évben romlott meg a helyzet.
Nem hogy nem fogad szót de megy az emberek után és semmit tevésében idegesíti az embereket a kérdéseivel.
Az anyja arcába bújik és úgy kérdezi egymás után akár többször is mindig ugyanazt csak másféle megfogalmazással.
Pl ma reggel azon akadt ki hogy az anyja kiküldte havat lapátolni, persze neki nem volt kedve neki fogott és többször is bement és volt mikor automatikusan vetközött le mint aki végzett és mezitláb ment ki a hideg linóleumra kérdezgetni az anyját, ha nem akkor meg + a havas seprűvel járkált saras cipővel a tiszta szőnyegen és nem lehetett rábeszélni hogy vegye már le.
De ha nem az anyját kérdezgeti akkor azt aki éppen otthon van, azzal kezdi aki szépen elmagyarázza neki a dolgokat és ő neki ez nem elég újra és újra és újra kérdezni ugyanazokat, de mindenre jobban tudja már a választ mint mi de mégis megkérdezni, néha már a válasszal is kérdést tesz fel.
Azt mondják hogy megérett a hormonháztartása és ezért van ez.
Mindig mondja amikor már úgy felmérgesített mindenkit hogy már zavarják ki gondolkodni az udvarra hogy , nem kérdez többet csak ne kelljen kimennie az udvarra, épp csak a száját elhagyta a mondat már ismételten kérdéseket tesz fel ugyanazzal kapcsolatban.
Hogyan kell ővele beszélni?
Egyébként érzi a feszültséget , de mégis annál jobban kérdez.
Hogyan lehet egy ilyen beteg emberrel viselkedni hogy elkerüljük a feszültséget?
Azt vettem észre hogy mostanában, tudja hogy mit nem szabad, és tőlünk kérdezi hogy de mi lesz ha akkor is kihúzom a számító gép kábeljét? De mi lesz ha akkor is bejövök cipőstől?
Egyébként próbáltuk kedves válaszoló azt is hogy mondja meg ő a választ hisz ő jobban tudja.
Erre elkezdett hápogni, hogy hát...hát és gondolkozik és ismételten kérdezi ugyan azt másként.
Az a helyzet hogy semmit nem szeret csinálni, egész nap csak üldögél, fekszik, nincs sem kézügyessége elég jó, sem nem elég alapos, sem kedve nincsen hozzá.
Senkivel nem szokott beszélgetni csak a családtagokkal, de ő így szokta meg egy életen keresztül.
Ha jön valaki akkor szinte elbújik azonnal és ki sem mer merészkedni.
Ha nem válaszolok neki eddig az a legjobb megoldás, mert mindig azzal kezdi aki válaszol a kérdéseire.
De ez nem minden napos 1 hete úgy van hogy 1 napig egész nap kérdez szinte szünet nélkül és semmi másra nem képes koncentrálni.
A másik nap meg egész nap filmet néz, számítógépezik nincs kérdés roham. Most azzal incselkedik hogy felöltözött sapka sál kesztyű kabát kinti cipő és járkál a szőnyegen.
Nálunk ez egész napos eltudod képzelni?
Most ott tartunk hogy elvittem a gyermekem szánkózni, ő meg önszántából kinn várakozott.
De még mindig az a sláger megy hogy mi lesz ha cipőstől vagyok a szőnyegen?
Hadjalak békén?
Ne utálj már engem?
Muszáj utálnod?
Miért utálsz?
Ne jöjjek utánad?
Mi lesz ha nem vetem le a cipőm?
Mi lesz ha én akkor is kinti cipőben vagyok a szőnyegen?
És tudja hogy engem ez idegesít hogy ő saras cipővel tapossa bele a koszt a szőnyegekbe az egész házban mivel én vagyok az aki gyakrabban szokta takarítani .
És tudja hogy mivel tud idegesíteni és azért is mondja mondja.....a pofon ha csattan az arcán...észre sem veszi ugyanúgy áll és kérdez mintha nem történt volna semmi.
Lassan már mindenki megbolondul körülötte.
A családi béke harmónia régen nincs már.
Bolondok házába sajnáljuk beadni.
Tudom egyszerű kérdések, nem nagy nem veszélyes dolgok de olyan idegesítő benne élni.
még mindig nem írtad mennyi idős :)
viszont olyan nincs már hogy bolondok háza... intézetek vannak, ahol sérült emberekkel foglalkoznak, ellátják őket... ha a család ennyire kiborul tőle én szétnéznék a környéken ilyen otthon után, hátha lenne valahol hely. Semmi rossz nincs abban, nem szabad csak azért otthon tartani mert a szomszédok majd mit gondolnak... majd akkor szóljon bárki emiatt nektek, ha ugyanebben a helyzetben van.
Az anya nem akarja beadni ilyen helyre mert nagyon szereti, és inkább tűr neki, mert egyik nap jól viselkedik nincs vele gond másik nap kibírhatatlan.
De mivel az anyja még dolgozni jár így könnyű kibírni neki, csak annak nem aki itthon van állandóan, de az már más tészta.
"Nekem van egy ilyen ismerősöm"
"De ha nem az anyját kérdezgeti akkor azt aki éppen otthon van"
"tudja hogy mit nem szabad, és tőlünk kérdezi"
"Senkivel nem szokott beszélgetni csak a családtagokkal, de ő így szokta meg egy életen keresztül.
Ha jön valaki akkor szinte elbújik azonnal és ki sem mer merészkedni. "
Mivel neked nem rokonod, nem laksz vele, a kommented alapján előled is elbújik, nem beszél veled.
Így neked sehogy nem kell viselkedned vele.
"De mivel az anyja még dolgozni jár így könnyű kibírni neki, csak annak nem aki itthon van állandóan"
Ki az aki otthon van állandóan? Kije a betegnek? Nem tanul, nem dolgozik?
Ismerősként ne szólj bele a család dolgába!
Mondom ezt úgy, hogy tizenéves koromig úgy éltem, hogy egy értelmi sérült, kora szerint felnőtt emberrel éltünk együtt. Nem volt könnyű. De azt is megértem, hogy amíg lehetett, nem adták intézetbe. Haláláig rendszeresen látogattuk, akkor is és most is több, mint 50 évesen megértem, hogy amíg lehetett, otthon gondoskodtak róla.
Neked, mint ismerősnek, semmi jogod nincs beleszólni, hogy hol van; ha nem élsz vele, nincs teljes rálátásod a helyzetre.
Ha pedig rokona vagy és vele élsz, vállald fel legalább az anonim kérdésben, hogy kid az illető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!