Ha egy 2 éves korai fejlesztésre megy, akkor kapni fog kódot?
Regen asszem igy volt, de mi nem kaptunk kodot, 1 eves kora ota jarunk.
Illetve az is lehet, hogy problematol fugg. Nalunk csak siman mozgasfejlodesben van lemaradas, de egyeb baj (mondjuk nyilvan epp eleg ez is 😅) nem volt.
Igen,ők a kódra gondoltak. És kap is kódot,akár a kórház írta ki a fejlesztést,akár a Szakszolgálat. Így a fejlesztés ingyenes neked.
Akkor nem kap kódot,ha pénzért viszed magán fejlesztésre.
1-es vagyok, azt viszont elfelejtettem, mert nalunk meg nem aktualis, de valoban bolcsiben, oviban intezmenyen belul csak akkor kaphat fejlesztest, ha van kodja.
De pl mi is allamilag jarunk kod nelkul, csak ugye meg nem bolcsis, igy ezen nem kellett gondolkozni.
Szerintem itt kevertek dolgokat.
Kódot a Szakértői Bizottság ad, ami oktatásügyi intézmény. Ilyen kicsi gyereket nagyon ritka esetben vizsgálnak. Ilyenkor sni-kódot kap a gyerek, és az intézménybe kijár egy gyógypedagógus, aki fejleszti a gyereket, munkaidőben, ingyen. Az óvoda/bölcsőd/iskola ezért kap extra fejpénzt a gyerek után, hogy ezt ki tudja fizetni. És igen, elvileg kettőnek számít a létszámban. Vannak olyan esetek, ahol háromnak (pl. autista, halláskárosult).
Egészségügyi intézményben megállapíthatnak mozgásfejlődésben, beszédfejlődésben lemaradást, amire szintén kaphat fejlesztést, ha te hordod. BNO-kódot persze fognak írni a papírjára, de a bölcsőde erre semmit nem fog kapni.
Mivel az sni-kódot kijárni kb. évek, én még nem nagyon hallottam sni-s bölcsis gyerekről, de persze előfordulhat.
Szerintem jobban jársz, ha kórházban érdeklődsz, vagy magánúton.
Később levehetik a kódot, attól függ mi a probléma, ha csak a mozgásfejlődésben van elmaradva, akkor előfordulhat. De általában az sni az egy komolyabb dolog, ami nem múlik el a fejlesztések hatására, szóval azért elég nehéz tőle megszabadulni.
Saját tapasztalat alapján viszont lehet probléma, mert akadálya a szabad iskolaválasztásnak. Ha körzetes suliba akarod vinni, akkor semmi gond, de másik iskola nem szívesen vállalja a nem körzetes sni-s gyerekeket.
Két sni-s gyerek édesanyjaként azt szoktam mindenkinek ajánlani, hogyha meg tudja oldani magánban, akkor oldja meg. Jobban jár vele a gyerek, gyorsabb, hatékonyabb, és nincs leírva a gyerek adatlapjára, hogy problémás.
Ilyenkor szokott az lenni, hogy itt megköveznek, hogy én el akarom hallgatni a problémát. Vannak olyan esetek, ahol nem lehet elhallgatni, egy vak gyerek esetében pl. azonnal látszik.
Az én gyerekeim adhd-sok, és messze nem velük van a legtöbb gond a suliban. Sok neveletlen, szemtelen gyerek jár az iskolába, de az én gyerekem meg meg van bélyegezve. Holott csak annyi, hogy mi foglalkoztunk a dologgal, a másik szülő meg megvonta a vállát, hogy "ja, gyerek, majd kinövi."
Hm, ezt most nem annyira értem. A Pedagógiai Szakszolgálat az nem a Megyei Szakértői Bizottság. Btm-et tudnak adni, sni-kódot nem. Az szerepel a papíron, hogy beilleszkedési, tanulási is viselkedészavar?
Erre valóban ki tudnak írni logopédiai fejlesztést, a btm-es gyerekek viszont nem számítanak kettőnek, még csak plusz forrást sem kap utána az intézmény, hiszen te hordod a gyereket fejlesztésre.
Szerintem a bölcsődében kevertek össze valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!