Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Nagykorú autista elhelyezése?

Nagykorú autista elhelyezése?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

12 éves volt az autista fiam,mikor az alkoholista apjától elváltam. Van egy egészséges húga is. Az apai nagymama mindent megtett annak érdekében,hogy a fiú hozzá kerüljön. Abban az időszakban volt 3 haláleset,válás,depresszió. Szóval azt sem tudtam merre vagyok arccal. Engedtem,hogy családba fogadással a nagymamához kerüljön a gyerek,és megegyeztünk,hogy ugyanúgy része lehetek az életének. Állítólag ők csak jót akartak nekem... Miután aláírtam a papírokat,a nagymama elintézte,hogy ne látogathassam a fiamat. 16 éves koráig szerencsére láthattam,mert addig iskolaköteles volt,így a tanárok megengedték,hogy az iskolában vele lehessek. De utána a közelébe sem engedtek a nagyszülők és az apja. Természetesen van gondnok/gyám is. Na most fél éve a nagymama meghalt,a gyermek nagykorú lett. Közben nekem lett új családom. Most mindenki szerint adjam fel a mostani családomat,és ápoljam 0-24-ben a beteg gyereket. Eddig viszont senkinek sem hiányoztam. A gondnok szerint a nagymamának kellett volna intézkedni,hogy otthonba kerüljön.

Most kérdezem,soha senkinek nem jutottam eszébe,mindenki tiltott a saját gyerekemtől,(igen,a gyámhivatal is azt mondta mikor bementem,hogy jobb a békesség),és most hogy kicsit helyrerázódtam,nincs ki felügyeljennrá,már jó lennék? Félre ne értsétek,tudom hogy pont ő itt az áldozat,de van két kiskorú gyermekünk is,és most ha elvállalom az autista fiamat,borítékolható,hogy rájuk egy percem sem lesz. Komolyan írom,hogy még wc-re sem tud egyedül elmenni. A munkahelyet ott kellene hagynom,de ha nincs segítségem,még boltba se tudnék menni.

Mihez kezdjek? Irhattok privátot is,ha valami nem tiszta. Bocsánat ha hosszú lett,köszönöm ha válaszolsz.

2024. aug. 5. 22:53
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
53%

Mèg mindig úgy gondolom, hogy anyuka sokat tett! Nem kell élete végéig ápolnia a fiát, mert a tinikorát betegsége miatt kevésbé tudta menedzselni. Látogatta, többet, mint bármelyik apa.

A nyugdíj marhaság, a gyerek felügyeleti jogára be kell adnod egy alkalmassági kérvényt, hogy te legyél a gondnoka, gyodot kell igényelni, aztán ebből félrerakva intézet.

Az mondjuk nekem is fura, hogy tudod hány milliója van a gyereknek, és erre fogadnál ügyvédet, arra meg nem, hogyan tudnál a gondnokává válni..

2024. aug. 7. 06:19
 22/28 anonim ***** válasza:
100%

Attól, mert más a gondnoka, még kereshettek neki otthont. Ha találtok megfelelőt, akkor ezt jelezni kell a gondnokanak, aki intézi a jelentkezést, felvétel esetén meg a többi papírmunkát is, többek között a pénz átutalását is az otthonnak. Arra számitsatok, hogy van ahol több mint 10 év a bekerülés.

Amennyiben pénzre van szükség a jelenlegi ellátásához, akkor szintén a gondnoknak kell ezt jelezni, ő tud gyámhivatali engedéllyel kiutalni a gyámi számlán gyűjtögetett összegből, de itt számlával kell igazolnotok, hogy mire ment a pénz. Tehát ha pl gyógyszert vesztek, akkor kértek a patikában a fiad nevére szóló számlát és majd leadjatok a gondnoknak, ha ruhát vesztek, akkor arról stb.

Nem tudom, mennyi lehet a fiad rokkantsagija, de nagy összegre ne számíts! A kezdő összeg, ha a fiad nem dolgozott előtte, akkor kb 75E havonta, mondjuk attól is függ, milyen besorolasú, lehet, hogy kevesebb ez az összeg.

2024. aug. 7. 15:15
 23/28 anonim ***** válasza:
76%

Ki akarnak használni. Ne hagyd. Valóban, amíg élt a nagymama, nem voltál jó, még el is zártak tőle, most meg mindenki rád testálná a nagy terhet. Szép kis család.

Otthon kellene neki, valamint ha a családban marad, gondozókat kellene mellé fogadni, mert egyedül nem fogod bírni.

2024. aug. 8. 13:42
 24/28 anonim ***** válasza:
20%
Utolsó! Azért ne hagyjuk figyelmen kívűl azt sem, hogy nagymama egy beteg gyereket gondozott nevelt látott el közel 10 éven át. Az sem lehetett kisebb önfeláldozás. Ő gondolod idős koràra jobban birhatta?
2024. aug. 8. 13:57
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

24.: Biztos nehéz volt a nagymamának, de nagyon etikátlan volt az anyát elzárni a gyerekétől. Nem írja a kérdező teljesen, de valószínűleg küzdhetett valami pszichés betegséggel, azért nem ítélték alkalmasnak a gyereke nevelésére.

Aki meg már szenvedett pl. komolyabb depresszióban, az eleve nem alkalmas egy súlyos autista állandó felügyeletére, mert ő is bele fog őrülni.

2024. aug. 8. 14:10
 26/28 anonim ***** válasza:
100%
De írta a kérdező, depressziós volt és sok hozzá közelálló egyidőben halt meg.
2024. aug. 8. 14:17
 27/28 anonim ***** válasza:
0%
Remélem, hogy az ép gyerekeid ugynúgy lemondanak rólad öreg korodban, mint te az autista gyerekről és egy elfekvőben fogsz elkorhadni. Ezt érdemeled!
nov. 23. 14:56
 28/28 anonim ***** válasza:
27.: Nem értek egyet, ez túl durva vélemény.
nov. 23. 18:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!