Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Nagykorú autista elhelyezése?

Nagykorú autista elhelyezése?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

12 éves volt az autista fiam,mikor az alkoholista apjától elváltam. Van egy egészséges húga is. Az apai nagymama mindent megtett annak érdekében,hogy a fiú hozzá kerüljön. Abban az időszakban volt 3 haláleset,válás,depresszió. Szóval azt sem tudtam merre vagyok arccal. Engedtem,hogy családba fogadással a nagymamához kerüljön a gyerek,és megegyeztünk,hogy ugyanúgy része lehetek az életének. Állítólag ők csak jót akartak nekem... Miután aláírtam a papírokat,a nagymama elintézte,hogy ne látogathassam a fiamat. 16 éves koráig szerencsére láthattam,mert addig iskolaköteles volt,így a tanárok megengedték,hogy az iskolában vele lehessek. De utána a közelébe sem engedtek a nagyszülők és az apja. Természetesen van gondnok/gyám is. Na most fél éve a nagymama meghalt,a gyermek nagykorú lett. Közben nekem lett új családom. Most mindenki szerint adjam fel a mostani családomat,és ápoljam 0-24-ben a beteg gyereket. Eddig viszont senkinek sem hiányoztam. A gondnok szerint a nagymamának kellett volna intézkedni,hogy otthonba kerüljön.

Most kérdezem,soha senkinek nem jutottam eszébe,mindenki tiltott a saját gyerekemtől,(igen,a gyámhivatal is azt mondta mikor bementem,hogy jobb a békesség),és most hogy kicsit helyrerázódtam,nincs ki felügyeljennrá,már jó lennék? Félre ne értsétek,tudom hogy pont ő itt az áldozat,de van két kiskorú gyermekünk is,és most ha elvállalom az autista fiamat,borítékolható,hogy rájuk egy percem sem lesz. Komolyan írom,hogy még wc-re sem tud egyedül elmenni. A munkahelyet ott kellene hagynom,de ha nincs segítségem,még boltba se tudnék menni.

Mihez kezdjek? Irhattok privátot is,ha valami nem tiszta. Bocsánat ha hosszú lett,köszönöm ha válaszolsz.

2024. aug. 5. 22:53
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
30%

“Keresett egy kiskaput és suliban látogatta titokban a gyerekét SŰRŰN! “

De most nem kell kiskaput keresni ott lenne a gyermeke mégis szabadulna tőle. Ez elkerülte a figyelmedet kedves?

2024. aug. 6. 09:24
 12/28 A kérdező kommentje:

Marcangolom is magamat,hogy akkoriban miért adtam át a nagymamának. Sajnos akkoriban nagyon ment lefele az életem. Állandóan bejárkált a gyámhivatalba,hogy náluk lehessenna fiam. Már azzal is megzsaroltak,hogy a lányomat is elveszik tőlem,ha a fiamat nem adom oda. Ez több év huzavona volt. Nem abból állt,hogy bementem,aláírtam a papírt,aztán megszabadultam a gyerektől.

A bagymama mindent elkövetett,hogy ne legyek része a gyerek életének. Még a ruhákat,ajándékokat is visszaküldte.

A fiamnak jelenleg gondnoka van,aki kezeli a pénzét is. Mikor élt a nagymama neki utalt a 120 ezer forintos nyugdíjából,(nyugdíjat kap a fiam) havi 50 ezer forintot zsebpénz címen. Ezt is csak a nagymama halála után tudtam meg. Megkérdeztük hol a többi pénz,hogy otthont találjunk neki,de azt a választ kaptam,hogy nem kötelesek vele nekem elszámolni. Nem magamnak akartam azt a pénzt,hanem fizetni belőle egy otthont a fiamnak,ahol élhet.

Akkoriban úgy állapították meg,hogy alkalmatlan vagyok a nevelésére,most viszont,mindenki elfordul tőle. Én próbálok intézkedni,de sajnos mindenhol falakba ütközöm. Magamhoz vehetném igen,hisz ő a legnagyobb áldozat itt,de akkor mindenről le kell mondanom. Hogy fizetnék albérletet,hogy dolgoznék mellette,hogy nevelném a kisebb gyerekeket? Mehetnék vele az utcára.

2024. aug. 6. 10:00
 13/28 A kérdező kommentje:

Még annyit hozzátennék,hogy nagyon sokat könyörögtek neki a családsegítősök,hogy amíg kiskorú,addig keresnek neki egy intézményt,mert akkor automatikusan bennt van a rendszerben,és kevesebbet kell várnia hogy egy felnőtt autista otthonba bekerüljön. A mama válasza erre mindig az volt,hogy amíg az ő keze lába mozog,a gyerek vele marad,ha meg meghal,neki az már úgyse fog fájni hogy mi lesz vele. És ezt mindenki ráhagyta. Sajnos nekem meg nem volt jogom intézkedni.

Jelenlegi helyzet az,hogy apuka is meghalt már több éve. (Alkohol). Most a 73 éves nagypapával él. Én és a lányom megyünk felváltva délelőtt,délután hozzájuk naponta. A papa addig elmegy boltba,hogy kicsit kimozduljon,addig vigyázunk a fiamra,fürdetjük,segítünk takarítani. De ha nagypapa meghal?

2024. aug. 6. 10:21
 14/28 anonim ***** válasza:
94%
Gyorsan keressetek otthont neki. Ne tedd tonkre a meglevo csaladod,gyerekek es uj ferj eletet. Mindenkinek jobb igy, a fiad hozzaerto kezekben lesz. Ki lesz ha bantja majd a piciket?:/
2024. aug. 6. 14:49
 15/28 anonim ***** válasza:
13%
Értem. Szóval a lányodért lemondtál a fiadról. Mintaanya gratulálok. Szegény fiad.
2024. aug. 6. 19:17
 16/28 A kérdező kommentje:

Gratulálhatsz. Így legalább az egyiket meg tudtam menteni. Ha nem adtam volna oda,őt elvitték volna intézetbe. Nagyon sok rágalmazás ért,de sajnos senki nem állt ki mellettem,mert álliítólag mindenki sajnált,és hogy nekem lesz jobb,ha odaadom a fiamat. Hát lelkileg semmivel sem lett jobb,de mindegy.

De ez a múlt,most az a kérrdés,ha 12 évesen családba fogadásal a nagymamához került,aki tiltotta tőlem,,,és sajnos ebben partner volt a gyámhivatal is,mert azt mondták hogy kerüljem a konfliktust,de most hogy fél éve meghalt,már visszaadnák nekem. Mostmár jó lennék? Tudom,hogy ez nagyon szívtelenül hangzik,de egy 21 éves súlyos autistáról van szó,aki mellettt ott kell lenni éjjel nappal. De eddig én nem is léteztem. Azóta láthatom naponta mióta a mama elhunyt. Addig hiába próbálkoztam,csak legyintettek. És azt nem tudhattam,hogy a gyámhivatal lekaksizza az egészet,és később engem vesznek elő,mint felelőst. Akkor ők,és a nagymama,plusz a gondnok mit csinált eddig?

2024. aug. 6. 22:36
 17/28 A kérdező kommentje:
A gondnokról még annyit,hogy 18 éves kora óta van jellen. A pénzt ő kezeli,és ahogy írtam zsebpénz címen küld postán havi 50000 ft-ot. 75000 peedig havonta nála maradt. Ez az összeg meghaladjja a 3 millió ft-ot,és azt mondja,hogy ehhez nekünk semmi közünk. Nem is kellene,de lehet ha meg lennnevez az összeg,már eegy belépőnek elég lenne egy otthonba. De nincs meg,mert nem tudja felmutatni a kérésünkre. Azon gondokozunk,hogy ügyvédett fogadunk emiatt. Szerintetek?
2024. aug. 6. 22:43
 18/28 anonim ***** válasza:
0%
Neked mégis mi közöd lenne valóban ahhoz a pénzhez? Valamiből eltartották a fiadat gondolom. Félve kérdezem te az elmúlt 9 évben tartasdíjat bármit fizettél a saját fiad után?
2024. aug. 6. 23:07
 19/28 A kérdező kommentje:

Nincs hozáközöm,hisz jogilag a fiamhoz sem volt eddig. Csak a gondnoknál sincs meg ez a pénz,ami segítene azon hogy berugrót tegyen le egy otthonba.

A fiam 10,a lányom 8 éves volt mikor elváltunk. Ekkor még mindkét gyerek velem volt. A gyerektartást apuka egyikre sem fizette,majd rlkezdődött a hercehurca,és anyósommal magukhoz vették a fiamat. Úgy egyeztünk meg,hogy mivel egyik gyerek nálam van,a másik ott,senki nem fizet semmit. Ennek ellenére én küldtem neki csomagot,ajándékot,de a nagymama mindent visszaküldött. A lányommal tudtam elküldeni mikor ment az apjához. De vissza is hozott mindig mindent.

2024. aug. 6. 23:44
 20/28 A kérdező kommentje:
Elmondjam miből tartották el? A mama kiszedte az ételdobozokból a kifliket,és azt vitte haza. Ahová belehet rakni az ételeket rászorulóknak. Ezzel pótolta a havi 50 ezer ft-ot. A gondnoknak pedig mindig azt mondta,hogy kijön a pénzből,csak hogy a fiam vele maradhasson. Hiába próbáltunk segíteni,semmit nem fogadott el.
2024. aug. 6. 23:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!