Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Iskolázott szülőként, miként...

Iskolázott szülőként, miként lehet megemészteni, miként kell elindítani a nagybetűs élet felé, azt a fiatalt, aki nem képes általános iskola után tovább tanulni?

Figyelt kérdés

Nem buta, nem bamba, IQ szintje sincs átlag alatt, kommunikálni is képes, ám nemigazán talpraesett 17 éves fiúnk. Hatodik osztályig szépen haladt, majd egyik napról a másikra depressziós lett. Konkrét kiváltó okot sem ő, sem mi nem tudunk, pszichológus, pszichiáter sem talált nála. Az általánost nem könnyen, de befejezte, a középiskola első évét viszont nem sikerült. Ma közölték velünk, ezt az évet nem tudják értékelni. Döntsük el, iskolát vált vagy befejezi a tanulmányait. Fiúnk nemigen szeretne a továbbiakban iskolába járni, dolgozni sem igazán. Habár, érti, vagy ebbe vagy abba az irányba kell lépnie.

Hasonló helyzetet megélt szülők, fiatalok, családok hozzászólásait várnánk. Miként lábaltak ki ebből?

2024. jún. 5. 18:44
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
86%
Olyan nincs, hogy júniusban közlik, nem lehet értékelni. Eddig hol voltatok, hogy nem tűnt fel?
2024. jún. 5. 19:00
 2/19 anonim válasza:
92%
Velem ugyan ez volt (én voltam a gyerek) valami problémája van neki azzal kell foglalkozni utána meg ha akar tovabb tanul ha akar megy dolgozni.
2024. jún. 5. 19:08
 3/19 anonim ***** válasza:
98%

Márpedig ennek az érdektelenségnek vannak okai szerintem azt kellene kideríteni, akár másik pszichológust keresni. Ha 17 évesen ilyen önállótlan és céltalan akkor nem lehet, hogy maga sem tudja mit akar és azért depressziós? Milyen volt kisgyereknek? Hogyan neveltétek önállóságra? Hagytátok az egyéni kezdeményezéseit kibontakozni? Vagy beszabályoztátok? Voltak sikerélményei? Kapott ösztönző dícséretet? Mi érdekelte, mivel játszott szívesen?

Szerintem a mostani állapota a kisgyermekkorára vezethető vissza. Az hogy nem akar csinálni semmit és nem érdekli semmi az egy védekező reakció valamire szerintem.

2024. jún. 5. 19:12
 4/19 anonim ***** válasza:
96%
Régen volt szakmunkásképző, talán most is van, 3 év alatt szakmát tanul és ha mégsem teljesen hülye 2 év után megvan az érettségi is. Vagy menne esti gimibe, csak ott nem adnak szakmát. Egy szakmunkás manapság többet keres, mint más ember diplomával, nem kell kétségbe esni, nem lesz mindenki atomfizikus.
2024. jún. 5. 19:18
 5/19 anonim ***** válasza:
95%
Szakképző iskola a neve most.
2024. jún. 5. 19:24
 6/19 babyboom567 ***** válasza:
72%

És egészen biztosan nincs valami fejlesztésre szoruló baja/tanulási nehézsége,amit csak eddig nem akartatok észre venni(mert hogy különben okos)?

A gyerekem autista gyanús, adhd-s, meg egy csomó más.És mikor őt kezdtük el kivizsgáltatni,és belekerültünk ebbe az egész témába, akkor derült ki(tehát 43 éves korom körül), hogy igen, én is érintett vagyok.Az egész gyerekkoromat, a szociális hiányosságaimat, a"kívülálló" érzésemet,a tanulási és rendszerezési hiányosságomat,a görcsös ragaszkodásomat bizonyos dolgokhoz,mind mit autizmusban érintettség,és súlyos tanulási és figyelemzavar okozza.Anyám a mai napig nem fogadja el ezt,mert hogy "okos" vagyok"különben".Fejlesztések helyett, letolásokat, összehasonlításokat, szidásokat kaptam.Támogatás,és kibontakozás helyett, csak lenézést,és ellenszenvet,és kirekesztést.

Mivel ahogy/amit eddig csináltatok, nem működött, ideje lenne más irányba elindulni,és megadni a gyereknek azt a támogatást amire tényleg szüksége van.Van megoldás,hidd el.

2024. jún. 5. 20:14
 7/19 A kérdező kommentje:

#1 Osztályozó vizsgát kellett tennie az értékelhetőség miatt, de nemigen sikerült a gyereknek. Természetesen, nem most derült ki. Ahogy írtam két éve jár, ill. járunk vele szakemberekhez. Sajnos állami ellátás nagyon döcögős, ott csupán fél éve kap pszichológiai segítséget. Előtte magánrendelésre vittük, ám az felemésztette a magtakarításunkat. Ráadásul, amikor befektették két hét kórházi pszichiátriai kivizsgálásra, a magánpszichológus kijelentette ő már ehhez kevés. :-o A kórház tanácsolta a további pszichológust, de hosszasan várnunk kellett az államira.

Próbálkoztunk a családsegítőnél, de ők semmiben érdemi támogatást nem adtak. :-(

Most az érdekelne, miként tudnánk őt támogatni a továbbiakban. Illetve jó lenne olyan szülőkkel beszélgetni, akik hasonló helyzetet megéltek.

#2 - #3 Nem tudunk konkrét kiváltó okról. (ahogy írtam) Nem érte inzultus, nem bántották, bántottuk.

Milyen volt kisgyereknek? Kedves, aranyos, aktív. Sportolt, de manapság az sem érdekli. Logopédia problémai voltak, de azok jól fejlődtek. Tanulásban mindig segítettük. Az általános befejezésében magántanárt is fizettünk, akihez szeretett menni. (idén lányunk járt hozzá, aki most végzi az általánost)

Önállóság tekintetében, elég korán bejárt az iskolába, majd miután kicsivel messzebb költöztünk, akkor sem okozott problémát számára. (számukra) Barátaival is könnyen közlekedik a városban. Az elmúlt időszakban, hol van kedve menni velük, hol nincs.

#4 Az is iskola, így oda sem szeretne menni jelenleg. Épp az előbb mondta.

#6 Autizmusra vizsgálták, de nem találtak arra utaló jeleket. Logopédiai fejlesztéseket kiskora óta az általános végéig kapott. Olvasási és szövegértési problémák miatt. Az jól fejlődött, mára alig van gondja, de mai napig segítünk neki a tanulásban, ha kéri. Olvasni szokott szórakozásból is. A két hét kórházi idő alatt kiolvasott öt ifjúsági könyvet. A felnőtteknek szánt, illetve nehezebb olvasmányokat kevésbé kedveli, az nem szórakoztatja őt.

Nagyon köszi a részletes leírást!

2024. jún. 5. 21:05
 8/19 anonim ***** válasza:
97%
Velünk is ezt csinálja a 17 éves lányom. Osztályozót is visszamondta, mert nem tudja pótolni (meg sem próbálta). Azt hitte bármelyik iskolába átmehet, nem vették fel, mert nem tanult semmit. Most könyörögtem a napokban vissza a régi suliba, hogy ismételjen évet. Rájött nem kell sehova és a munka sem lenne buli. Félek, hogy nem fog sokáig tartani a suli. Nem tudom mi lesz így az életével. Mi is végigjártuk a szakembereket, egyszerűren ő ilyen leszarom gyerek. Egyik gyerekünk se ilyen. Nem tudom, hogy nála mi rontottunk e el valamit...
2024. jún. 5. 22:24
 9/19 anonim ***** válasza:
86%

Talán nekem egy kicsit a kisebbik fiam volt ilyen. Jelentkezett egy technikumba, mert minden vágya volt az a szakma. De már az első évben abba akarta hagyni. Olyan leszarom stílusú lett mindenhez, minek az, mi értelme van stb. Nem tanult semmit, mondjuk ritka jóeszű gyerek, tehát így is jó jegyei voltak. 17 évesen ott akarta hagyni az iskolát, de az apja kőkeményen fogta, így maradt. Az érettségire el sem akart menni, akkor már tényleg nagyon vergődött, hogy minek az, neki nem kell, ő már úgysem fog dolgozni ebben a szakmában, nem érdekli, nem tanul az érettségire, el sem megy. Nagyon sokat szenvedtünk vele. Végül az mentett meg minket, hogy az iskola nyert egy olyan pályázaton, amivel a leérettségizett tanulókat ötödéven kiviszik külföldre szakmai gyakorlatra. Na ezt már akarta. Leérettségizett, bejutott a pályázatra, kint volt külföldön és egy kicsit helyrebillent az agya. Felnőttként dolgozik igaz nem a szakmájában, más területen, de mindent magától megtanul. Most 24 éves, nem mondom, hogy tudja mit akar, de lassan kezd kiforrni. Egy biztos, egy kényegre törő emberke aki nem csinál semmit sem feleslegesen és nem lehet befolyásolni. A minek az és az ennek nincs semmi értelme most is a kedvenc mondatai.

Hát nekünk szerencsénk volt ezzel a külföldi lehetőséggel. Remélem adódik nektek is valami olyan dolog ami segít.

2024. jún. 6. 06:57
 10/19 anonim ***** válasza:
93%
*lényegre (bocsi)
2024. jún. 6. 07:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!