Enyhén problémás gyerek esetén melyik a jobb nevelési módszer?
Inkább ráhagyni és hagyni amit akar, vagy szigorúan (akár ordítással, veréssel is) megnevelni, fenyíteni a gyereket?
Konkrétan eléggé akaratos, és ha nem úgy van ahogy ő akarja simán nekünk is ugrik, meg hisztizik. Én vagyok az apa, ráhagynék sokmindent (bár volt már hogy kapott tőlem is). Anyja elég sokat ordít vele, és szigorúan próbálja kezelni. Pl. egyszerű példa rendet rakni az istenért sem akar, ekkor sok kiabálás, fenyegetés van, de általában ekkor sem rak rendet, pedig nem lenne egy nagy dolog. pl. jutalmazás beígérése esetén sem csinálja. 5 éves fiú
Valaki akinek saját tapasztalata van? :) Pl. aki sokmindent ráhagyott, mi lett végül a gyerekből?
Egyszerűen megkértem, hogy rakjon rendet. Addig nem tágítottam, amíg meg nem csinálta. Akkor viszont megdicsértem. Nem kell más jutalom, csak az, hogy a szülő megdicséri. Ez szárnyakat ad neki. Legközelebb már megteszi magától és hív oda, hogy nézzem meg - és dicsérjem meg.
Ehhez persze kell egy szeretetteljes kapcsolat köztünk.
#13, az elmélet ugye az, hogy ha jó a kapcsolat, akkor hallgat rád és nincs gond. Ha ordítasz, akkor nem lesz jó a kapcsolat, tehát nem fog rád hallgatni, megint ordítani fogsz, és előbb-utóbb az se fog működni. Tapasztalatom nincs, mert az én gyerekem még csak másfél éves.
Egyébként a "megfogom és elviszem fürödni" módszert a kapcsolatalapú nevelés sem tiltja. Legalábbis az én értelmezésemben nem. Azt viszont nem tanácsolja, hogy valamilyen szeparációs büntetést alkalmazz, például megüsd, vagy számára kedves tárgy elvételét helyezd kilátásba. (Kivéve ha az a konkrét tárgy okoz problémát. Telefont elvenni, mert rumli van a szobájában nem oké. Telefont elvenni, mert megkérted hogy rakjon rendet, de már fél órája azon lóg viszont oké.)
Engem is az érdekelt volna h kiabálás nélkül hogyan kell rávenni h összepakoljon a gyerek. (nem egyededül nyilvá) De az hogy odaül az anyja mellé aki szedi a játékokat, de a gyerek az istenért fel nem szed egyet sem.
Mert ugye az sem célravezető h akkor anya megcsinálja helyette.
Tehát ilyenkor mit tesztek?
Én a reggeli öltözésre vok kíváncsi 4 évesnél.
Őszinte leszek rohadtul nincs kedvem azért 5kor kelni h 7kor eltudjunk indulni.....
Így is már 6kor kelünk h elkészüljön, mert vannak napok mikor egyszerűen a semmin is hisztizik. Nem hajlandó együttműködni
Egyébként szerintem senki nem azt várja egy 3-5 évestől h egyedül pakoljon, de igen is csinálja ő is!
Lehet bohóckodni, meg játszani, ok. De mikor időre kell végezni valamivel, szerintem elvárható már egy ekkora gyerektől az együttműködés. Ugyan úgy mint az oviban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!