SNI-s gyerek tényleg nem aludhat ott az oviban? Egy anyukától hallottam...
Elég sok SNIsnek vannak viselkedésgondjai/nem alszanak oviban, zavarják a többit alvásnál. Kb minden harmadik SNIs ilyen. Na ők nem aludhatnak ott, nincs rá szabály, de önkényesen nyomást gyakorolnak, hogy "a gyerek érdeke, mert elfárad". Ebben van tapasztalat bőven, a gyerekem sosem fáradt el, csak zavart másokat.. A másik véglet, aki viselkedésgond nélkül GYOD-ot kap, őket direkt viszi haza SNIsként a szülő.
Gondolom nehezebb gyerek a tiéd is, ezért szólt valaki jószándékból. Én szoktam szólni mindenkinek, akinek a gyereke túl aktív, esetleg verekszik, kiabál, nem alszik (ők szinte mindig SNIsek), hogy a gyereket valószínű nem fogják megtűrni oviban délután. Jó kis lelkifröccsöt adnak le, hogy szr ember vagy, ha nem viszed el onnan ebéd után.
Mondja már meg valaki, miért pontozott le! Ez a valóság! Viselkedésgondos gyerekektől szabadulnak a sulik, és próbálják megoldani, hogy ne legyen ott egyáltalán, vagy max csak délelőtt a gyerek, a gyerek "jólétére" hivatkozva.
Ez független a GYODtól. Illetve az SNIsek nagyrésze nem a cuki sarokban ülő típus, aki parancsra eszik-alszik-csendben van, ez is tény.
Az a helyzet, hogy a nagyon problémás durva viselkedés zavaros gyereket nem szívesen vállalnak az óvónők ott alvásra.
Valóságban nem utasíthatják el.
Nyilván nem tehetnék, de így adják elő: Tudja anyuka, hogy szegénynek több pihenésre van szüksége, itt az oviban 2-3 óra után már besokall, és nem jó neki itt. Nem eszik meg mindent, nem szokott aludni, szegénynek kellene a nyugodt, otthoni környezet, mert ebédre úgy kibukik a sok ingertől, hogy nem bírunk vele. Ez nem jó neki sem, a többi gyereknek sem. Mi igazán próbálunk mindent megtenni, de az lenne a jó neki, akkor tudna megfelelően fejlődni, ha ebéd után otthon ki tudná pihenni az ovis időt, a konfliktusokat, tényleg elfárad. Szoktatni kell a közösséghez, nem jó neki, ha bedobjuk egész napra, leterheljük az idegrendszerét, mértékkel kellene beszoknia. Neki más az üteme, mint a többieknek, lassabban alkalmazkodik. Tényleg próbálunk mindent megtenni, de ez nem jó neki. BLABLA
Legszívesebben ordítottam volna, annyira undorító volt, amit csináltak. Várj volt még: Használják pihenésre, játékra az így kapott időt. Ha egyedül neveled és mindig veled van, folyamatosan játszol vele, mert eddig nem tudtál visszamenni pont ezért dolgozni: Akkor járjanak játszóházba, játszótérre, kézműveskedjenek. Mikor mondtam, hogy eddig ezzel telt az élet, akkor mondták, hogy "akkor csak élvezzék továbbra is az életet, jól csinálják".
A gyerek nem fog beszokni, ha nem jár naponta több órát átlagos gyerekek közé, minél többet van, annál gyorsabban szokja meg. Csak ott van csoportos irányított foglalkozás több órát, ráadásul az enyém szeretett is járni a balhéi ellenére, de nemet kellett mondanom, mert előadták, hogy nem a gyerekem érdeke, mikor csak nem volt az ő(és a többi gyerek) érdeke. Nagyon undorító volt, annak ellenére, hogy tudtam miért mondják, de borzalmas volt hallani.
NAGYON utáltam az egészet, és már kb minden balhés anyukának elmondtam, hogy erre számítani lehet, mert a nehezebb gyerekekkel ezt csinálják. Nem csak velünk, másokkal is. Sokszor még az átlagosoktól is szabadulnának, hogy kevesebben legyenek délutánra. Persze tudom, ők is túl vannak terhelve, de ne velünk meccseljék le, hanem az állammal. Persze a kisebb ellenállás felé mennek, és anyukákban könnyű lelkiismeretfurdalást ébreszteni, hogy rosszat tesznek a gyereknek azzal, ha napi 6-8 órát közösségben van a gyerekük, mikor nem is.
De mondjuk nekem is van olyan szülő ismerősöm, akinek 10xes bőr nőtt az arcára, aktív szülő a férje is, ő részmunkaidőben dolgozik csak, a gyerekük nagyon durván verekedős, bevonhatatlan gyerek(most szegregáltban tanul és ott is..) és végigjárta az ovit úgy, hogy 16:30ra mentek érte, és 7:15kor adták be. Addig anyuka otthon takarított, bevásárolt. De vele én sem tudtam szót érteni, minden lepattant róla valahogy, pl lazán meghúzta a maki farkát az állatkertben viccből és nem érzékelte, mi a gond, meg ilyesmi.. szóval ilyen "szégyentelen" volt, vele nem jártak sikerrel, de a legtöbb anyukánál az óvónők/tanárok elérik, amit szeretnének. Nem csak én jártam érte délre, a csendes, visszahúzódó gyerekek szülei meg maradtak egész nap.
Most a bölcsiben volt egy kisfiú autista ő olyan papírt kapott amiben bennevolt, hogy mennyi időt tölthet bent, ebéd után elkellett vinni.
Nem láttam a papírt nem tudom az okot
10-es, igen, sajnos tisztában vagyok vele. Az enyém èzékszervi fogyatékos. Ezért sem értettem, mièrt ne aludhatna ott...
De így a gyoddal együtt már világos
Köszönöm
15-ös, mi is így voltunk. De nem csak az sni-s gyerek nem alszik az óvodában. A nagycsoportos gyerekek kb 80 %-a már nem igényli, viszont nem tudják, nem akarják megoldani azt, hogy csak az a 20 % pihenjen, akinek valóban szüksége van rá. Ezért valóban szenved a gyerek.
Az én fiam már óvodában is magasabb volt az átlag gyereknél, rá sem fért a kiságyra. 2 órán át feküdt felhúzott lábakkal. Mondtam, hogy viszek be egy kempingágyat, fektessék arra, naná, hogy azt nem lehet. Mivel én home office-ban dolgozom, így meg tudtuk oldani, hogy nagycsoportban már elhoztam a gyereket ebéd után. Tényleg neki is jobb volt úgy. De az óvoda rugalmatlansága nagyon nem jó a gyerekeknek. Nagycsoportban már szinte minden gyerek az alvás miatt szenved.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!