Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mi a rosszabb, egy down-os...

Mi a rosszabb, egy down-os gyerek vagy egy értelmes, de állandóan hisztiző gyerek?

Figyelt kérdés
Az állandóan hisztiző nem 2-3 éves kori hisztiként kell érteni, hanem az is betegség következménye, és nem fogja kinőni.
2022. szept. 27. 10:24
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
67%
Hiszti mint kezelhetetlen betegség????
2022. szept. 27. 18:42
 22/37 anonim ***** válasza:
75%

Hiszti, mint "túlézékenység, szenzorosság, meltdown, túltelítődés, nyafogás, vinnyogás, üvöltés, verekedés, ellenkezés, opponálás, stb"

Hívhatod bárminek, az látszik, hogy a gyerek nem tudja kezelni az érzelmeit, mikor valami neki nem tetsző dolog történik. Ez a hiszti, ami idegrendszeri éretlenség(érzelmek szabályozásának gyengesége), ami 2 évesnél élettani, nagyobbaknál meg idegrendszeri probléma. De ugyanazt csinálja, mint egy két éves dackorszakos, csíp, rug, harap, földön fetreng, ismételgeti, hogy nem-nem, akkor is, ha amúgy jó lenne neki, és gőze sincs, mi baja is van, és az miért akkora ügy, csak elege van és azt akarja, hogy minden úgy menjen, mint szeretné..

Totál ugyanaz, mint a kétéveseknél szokott lenni, dacos hiszti, mert nem tud megbarátkozni a valósággal.

2022. szept. 27. 19:29
 23/37 anonim ***** válasza:
100%

Lehet lepontozni a 19-est, de én is minden szavával egyetértek.

A kérdésben a szó, ami nem tetszik, az a hiszti, és ez vezet félre mindenkit. A hiszti egy tanult magatartás, amivel a gyerek, esetleg felnőtt manipulálni akarja a környezetét. Megfelelő neveléssel ez kezelhető, tehát nem okozhat hosszú távon problémát.

Az adhd-s, autista gyerekeknek inkább meltdown-juk van. Amikor telítődik az idegrendszere és robban. Nem tudni mikor és mitől, s nem lehet hatni rá. Meg az agyából hiányoznak azok a vegyületek, amelyek az önkontrollért felelősek. Az enyém pl. minden nap úgy jön haza az iskolából, hogy bevágja a sarokba a táskáját, és ordít, csapkod órákig, és én vagyok a rossz, mert neki iskolába kell járni. Időnként azt gondolom hogy már meghaltam, és a pokolban vagyok, mert valami szörnyű bűnt követtem el.

Vannak hetek, amikor mindenért tombol. Utána meg pár hétig teljesen normálisan viselkedik. Hullámhegyek és hullámvölgyek. Remény és szakadék. Ráadásul szülőként teljesen elszigetelődsz, mivel mindenki meg van róla győződve, hogy az egész a te hibád. A gyereket kinézik mindenhonnan, és vele együtt téged is.

Annyiból talán jobb, hogy hátha van remény, hogy felnőttként megtanulja kontrollálni magát. De időnként meg itt a teljes kétségbeesés, hogy soha nem lesz munkahelye, mert sehol nem fogják megtűrni.

Tudom, most engem is le fogtok pontozni.

2022. szept. 27. 20:43
 24/37 A kérdező kommentje:

Szóval ki lett cenzúráztatva az első hozzászólásom? :P

Úgy látszik valakinek fájt az igazság. No mindegy, leírom másképp: azok válaszát várnám, akik konstruktív módon képesek hozzászólni a témához, és nem azért járnak fel erre az oldalra (és ahogy megfigyeltem, főleg ebbe a topicba), hogy azzal dobják fel a szürke hétköznapjaikat, hogy bármilyen érdemi hozzászólás nélkül lebutuskáznak, meg leostobáznak kérdezőket, meg ütemesen nyomkodják a fejfogós emojit. Köszönöm :)

2022. szept. 28. 00:24
 25/37 anonim ***** válasza:
100%

Annyit még hozzáfűznék a 23ashoz, hogy én nem csak a meltdownra gondolok hisztinél, szerintem az durva magánkívüli állapot. Hanem valamiért nem akar felvenni egy ruhát, amit eddig akart, vagy olyat kell csinálnia, amit nem szeret, felhúzza a cipzárt a kabáton, mint már ezredszer, és valamiért most zavarja, hogy hozzáért a nyakához, és elkezdi tépni le a kabátot, hogy nem bírja ha rajta van. És ugyanaz a kabát.. Vagy mikor ugyanazt a zoknit fel tudta venni hónapig, majd egyszercsak nem veszi fel, mert varrás van benne, és hisztibe megy át, hogy nyomni fogja a varrás, amikor eddig nem is nyomta, csak most gondolt egyet, és onnantól nem.

Nekem ez ilyen bestresszelős, túlgondolós, túlérzékeny hiszti, már ez is olyan szinten ellehetetleníti a hétköznapokat és kicsinál idegileg. És nem tudod mikor jön, mert nem az van, hogy mindig zavarja a zokni, vagy a cipzár, hanem néha csak úgy rájön valami random dolog, hogy neki ez így nem lesz jó, és egyből átvált olyanba, hogy mintha mindig is zavarta volna és legalább 1 órája szenvedne tőle, hangos lesz, hisztis-sírós-pánikolós, és ha rosszul kezeled durvává is válhat. Vagy ott a cipő felhúzás, hogy nem megy, mikor már 100.000szer ment, de most csak épp megfogja a cipőt, és közli hogy nem megy, eldobja mérgében.. Ha izmozol a hisztivel szemben, akkor jön a meltdown, néha figyelemeltereléssel megoldódik, vagy siettetéssel, hogy "nembajaz, csak húzzunk bele, sietni kell" vagy egyszerűen segítesz neki, de bazzeg.. ilyen értelmi sérülteknél nincs, mert nem elég okosak ahhoz, hogy vitázzanak, problémát gerjesszenek, pánikoljanak a semmin.

2022. szept. 28. 05:31
 26/37 anonim ***** válasza:
100%
Hisztiző nő lehet idegesítő de "normális" ember egy down beteg gyerek meg kamaszodva ha mégeri azt a kort agresszív. De már sokszor kisgyereknek is.
2022. szept. 28. 06:33
 27/37 anonim ***** válasza:
76%

3-as "Én elvetetném, ha felmerülne a Down-gyanúja"

Én is, de! Mire megtudod már késő.

Nekünk felmerült a gyanú, elmentem genetikai vizsgálatra, a 26. héten lett meg az eredmény. Szerencsére negatív lett, és a gyerek nem Down-kóros. Ennek ellenére végigbőgtem ezeket a heteket, és a gyerek durván adhd-s. Ki tudja, lehet, hogy a terhesség alatti idegállapotomnak van hozzá köze.

Viszont mi lett volna, ha az derül ki, hogy mégis downos? 26. héten ha megszülöd, már életképes, és megfelelő kórházi ellátással életben is marad. De megszülöd, és kidobod a kukába? A fogadott orvosom kijelentette, hogyha ilyet tervezek, keressek másik dokit, mert ő erre nem hajlandó.

Szóval nagyon jók ezek a szűrések, de mire? A 12. hétig tudod elvetetni, addig az ilyesmi ki sem derül. Pláne amilyen sokat kell várni a magyar egészségügyben.

2022. szept. 28. 13:34
 28/37 A kérdező kommentje:
Utolsó én nem nagyon értem, milyen eredményed lett meg a 26. héten. A 12 heti ultrahangon és a kombinált teszten látják, hogy Down-os, amniocentézissel megerősítik rá néhány napra 100%-osan, hogy az-e vagy sem, és utána megint néhány napra rá mehetsz is megszakíttatni a terhességet. Ez így nem húzódhat tovább a 14. hétnél. Úgy tudom, súlyos genetikai betegségnél nem kell konzultálni a családvédelmisekkel se kétszer, de ha rosszul tudom, akkor se értem, hogy húzodhatott el a 26 hétig.
2022. szept. 28. 17:07
 29/37 anonim ***** válasza:
100%
Beteg babát a 24. hétig lehet elvetetni. Hivatalosan.
2022. szept. 28. 17:44
 30/37 anonim ***** válasza:
32%
29-es, ez nem igaz, bármikor megszülheted, ha indokolt.Nekem már 12 éves a fiam, de nekem a 26. hétre lett meg az eredmény.
2022. szept. 28. 18:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!