Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit lehet tenni egy dolgozni...

Mit lehet tenni egy dolgozni nem akaró,naplopó 19 évessel??

Figyelt kérdés

Fiammal mindig is gondok voltak,8 évesen pszichológushoz küldték a suliban.Aggresszív is.

A legdurvább az volt,amikor 7 hónapos terhes voltam(ő 17) és meg akart ütni egy veszekedés alkalmából.Apjától 6 éve váltam el,akivel másfél havonta van 1 hívásuk,és évente egy személyes kontakt. Van egy édes testvére(14 éves) és egy féltestvére(2éves). Pénzmániás,sosincs pénze,ha van,akkor szórja.Illegális dolgokon is rajtakaptuk már. Testvéreivel rideg,főleg a 14 évessel.Júniusban végzett a szakmán(pincér).Elment 3 hónapra takarítani a Balatonra.3 hete jött haza,az érettségis osztályba volt beiratkozva,ahonnan szeptember elsején kiiratkozott,mondván,hogy megy polcrendszert építeni egy millióért.Természetesen szerződése sincs...A mi havi pénzünket a kiiratkozással megrövidítette,a költségekbe esze ágába sincs beleadni.A hangulat itthon pattanásig feszült,a napjai abból állnak,hogy eszik,alszik,és a haverokkal lóg.Mi próbálunk spórolni,amin tudunk-kenyeret is már naponta sütöm,amit vicc,de kettévág,hogy 2 nagy szelete legyen melegszendvicshez,és nem érti mi a gond a maradék 2 résszel.A parfümből is annyit magára önt,hogy mi fulladunk,és hiába szólunk,természetesen mindenki hibás,csak ő nem.

2022. szept. 11. 20:15
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
31%

Akkor most nem dolgozik? Azt írtad "szerződése sincs". Az a bajod, hogy felélte az első 2-3 havi keresetét?

Szóval nem akar érettségit szerezni? Hát van ilyen, semmi baja sem lesz, ha nincs neki, persze jobb lenne, ha volna, de nem tragédia. Nem ingyenélő, dolgozik ő mióta nem sulizik, és megint munkát szerzett. Max "melós" élete lesz(ami a rossz tanulmányokkal borítékolható volt), de az legyen a legnagyobb baja, kegyetlen itt nálunk, hogy 12000 ftos négyzetméteráron csempéznek, külföldön meg sokszor annyiért.

Kajára kérj be 15ezret, rezsire kérj be 20at, ha szeretnél valami pozitívat, fizesd be nyelvtanfolyamra valamelyik ünnepre ajándékból(de inkább beváltható kupont adj egy nyelvtanfolyamra bármelyik nyelvre, hogy választhasson) és szorgalmazd a külföldre költözését. Nem csak egyfajta életet lehet élni, csak 19, most próbálgatja a dolgokat, ezek a bőven beleférős dolgok(és a diákok 80%a kipróbálja a füvet 20 éves kora előtt, nem véletlen megy olyan nagyot a legalizációs lobbi, még ha nem is tartom helyesnek), bőven "csak" tininek tűnik.

Akit zavar a parfümje, nyisson ablakot, miután befújta magát, annyit fújhat bármiből magára, amennyit szeretne, gondolom nem a kisebbik szobájában teszi. A másik szagát el kell viselni, amennyiben az ápolt és fürdik. Akit zavar, szellőztessen többet. Ahogy látom te nem köhögsz, a másik szerintem nem bírja a nagytesót(gondolom van rá oka), és gerjeszti a feszültséget, drámázik.

Ha nálatok eszik, nem tudom hogy gondolta, hogy nem kerül semmibe, nem mondtad neki, hogy nálatok eszik, ez azért csak feltűnhetne neki? Vagy pl nálatok fürdik, nálatok tölti a dolgait, stb..

Alkudj ki valami minimális árat ételre és rezsire, a parfümjét meg hagyjátok, a tanulmányai is az ő dolga, passzívan lehet már csak terelgetni. Egyébként nincs vele komolyabb gond, csak nem olyan élete lesz, amilyet te elképzeltél, lehet 50 éves koráig külföldön fog gipszkartonozni milliókért havonta és nem lesz értelmiségi, de lehet jó apa, jó ember. A pincér amúgy kegyetlen rossz választás volt, tipikusan az a szakma, ahol papír nem kell, csak tapasztalat, de simán tanulhat másik szakmát, úgy is lehet értékes ember jó élettel. A kisebbre meg szóljál rá, hogyha zavarja a másik parfümje a nappaliban/előszobában, szellőztessen. A kenyeres meg továbbra is abszurd, ahogy a családi pótlék "kivétele" a családi kasszából is. Látszik, hogy keresitek a nevetséges indokokat és szerencsétlen sátánnak van kikiáltva.. Amúgy nincs valamilyen problémája? Értelmi, adhd, disz vagy asperger? Aki nehezen illeszkedik be és kilóg a sulis közegből, azok általában a "nem átlagos" gyerekek, és akkor erre kellett volna építeni az eddigi életét, hogy tudja, neki a keretek(iskola, állandó munkahely) nehézséget jelent, mert ő máshogy gondolkozik, és extrán kell igyekeznie a rendszerben maradni..

Családi háttér lényegtelen, nem is tudom minek van ide írva.. rengeteg különböző családból kerülnek ki normálisan végzett, jó képességeit megcsillantani képes gyerekek, tinik.

Apja küldjön pénzt(ha nektek nincs) valamilyen felnőttképzésre, amit ő választ, talán még idén indult okjra be tud csatlakozni estin/levelezőn, nappal meg dolgozhat, amit akar. Nemrég láttam laborasszisztensi állást minden elvárás nélkül, érettségi sem volt feltétel, tapasztalat sem és 420 bruttót fizetnek. Gondolom csak mosogatják a petricsészéket meg kémcsöveket, meg székletmintát meg mittudoménmit raknak a centribe, de simán vállalhatónak hangzó állás minden feltétel nélkül.

Fog tudni boldogulni, de egy kis támogatás(érzelmi) nem ártana neki akkor sem, ha nem tökéletes gyereket, amilyen a kisebb ;)

2022. szept. 12. 08:50
 22/31 anonim ***** válasza:
43%

"dolgozni nem akaró, naplopó gyerek"

Végig dolgozta az egész nyarat, hogy lenne már naplopó? :D

Amúgy egy kicsit szerintem vegyél vissza, mert csak megutáltatod magad a gyerekeddel. A családis, a parfümös, meg a kenyeres sztori egyszerűen nevetséges.

Az hogy nem tanul, megértem hogy rosszul esik és csalódtál benne, de ez van, ilyenkor már nem tudsz vele mit csinálni. Egyébként nem biztos hogy egy munkanélküli semmirekellő lesz belőle, nekem pl több diplomás ismerősöm is inkább kitanult egy kétkezi szakmát és tízszer jobban él belőle mint a diplomájából (ami nem egy random bölcsész diploma volt).

Azzal sincs baj hogy felélte az egész nyári fizetését. Mit kellett volna vele csinálni? Neked adni az egészet hogy téged tartson el? Ha kéne pénz a rezsibe meg a kajába, azt előre meg kellett volna vele beszélni, nem utólag hisztizni, hogy nem adott. Ami egyébként jogos, mert otthon sem volt. Ha 3 hete van otthon, akkor 3 héttel ezelőtt le kellett volna ülni vele megbeszélni hogy "kisfiam, mától be kell szállnod a rezsibe, ami havi xy összeg".

19 évesen meg hadd lógjon már a haverjaival, mit kéne csinálnia, dolgozzon látástól mikulásig, hogy 40 évesen egy kiégett férfi legyen akinek a napi sör az egyetlen boldogsága az életben? Hadd szórakozzon. Én is szórakoztam 19 évesen. És szórtam a pénzt amit megkerestem. Hazaadtam amit kértek, ezen kívül egy forintot nem tettem félre, szórakoztam, csak aludni jártam haza. Sőt, én ugyan leérettségiztem, de utána egyből elmentem dolgozni, szakma nélkül. Ahova beiratkoztam suli, 2 hónap után otthagytam (igen anyukám sem kapta ezután a családit, de sose vetette a szememre). Mostanra viszont van egy hitelmentes családi házam, férjem, gyerekem, több milliós megtakarításom, diplomám. Szóval nem azon múlik az élet hogy 19 évesen kidolgozza e a belét, meg mit csinál a fizetésével.

2022. szept. 12. 09:16
 23/31 anonim ***** válasza:
20%

Ahhoz képest, hogy oktató vagy és gyerekekkel foglalkozol elég agresszívnak és gyűlölködőknek tűnsz a sajat véreddel szemben, mi lehet akkor a diákjaiddal?! Ez az első gondolatom.

A másik az, hogy a te gyereked a te nevelésed. Talán, ha a válásod után nem társat kerestèl volna, meg szültél volna újra, hanem a gyereked del foglalkoztál volna, akkor nem lenne most olyan szituáció, ami nem tetszene. Süt a rossz indulatúság a gyerekeddel szemben! Azt nézed mennyi kenyeret eszik, te jó ég, te látod magad?! Az is a te hibád, hogy a gyerekeid egy semmire sem jó pincér szakmát tanult, miért nem érettségire küldted?! Jaaa, mert le se tojtad, hogy mi lesz vele, fontosabb volt megint szülni egyet az új hapinak!

Oktató létedre nagyon buta vagy es egyszerű mint egy faék! Mèg hogy nem lehet felnőtt oktatásban tanulni! Én is bele látok a felnőttképzésbe, ès az a véleményem, hogy nagy eséllyel aki munka es család mellett tanul, az komolyan gondolja es sikerül neki a szakma amit elkezdett. Sajnálom a fiadat, hogy ilyen szülője van. Ezzel a gyerekkel be kellene ülni beszélni, de te erre képtelen vagy, oktató létedre itt kérdezel, mit tegyél a sajat gyerekeddel, hagyjuk már ;D

2022. szept. 12. 11:27
 24/31 anonim ***** válasza:
78%

Most akkor nem igazán értem mi van jelenleg. Se nem tanul, se nem dolgozik? Mi lett a polcépítéssel?

Összességében megmondanám neki, hogy ez a pár hét pihenő a nyári munka után épp elég is volt, innentől döntse el, mit akar. Tanulni ezek szerint nem. Ebben az esetben menjen szépen dolgozni. Mert tényleg becsülendő, hogy végig gürcölte a nyarat, de igazából ezzel vagyunk még így páran. Ha nem tanul, akkor 19 évesen felnőtt, munkaképes embernek számít, akinél alap, hogy dolgozik.

Ahogy már írták is, kérnék valami kevés rezsi hozzájárulást, mert ezzel biztosítani lehet, hogy folyamatos munkaviszonya legyen, hiszen fiztnie is minden hónapban kell.

A kaját te tudod hogy mennyire vészes, és a 19 éves otthon lakó gyerekemtől nem kérnék rendes kaja pénzt. De ha azért sütöd te a kenyeret, mert kb nincs pénz boltira, és minden fillér számít, akkor nyilván el kell kéri.

2022. szept. 12. 16:38
 25/31 anonim ***** válasza:
79%
Azt írtad, 8 évesen agresszív volt. Akkor kellett volna keményen fogni.
2022. szept. 12. 22:56
 26/31 anonim ***** válasza:
87%
Ultimátumot adnék neki. Van 3 hónapja rendes munkát keresni. Ha talált, adjon a közösbe, ha nem talál, akkor mehet a híd alá. 19 éves, nem kell már eltartanod. Pláne, ha meg is üt.
2022. szept. 13. 22:02
 27/31 anonim ***** válasza:
90%

Sajnos a válaszokból nagyon szép társadalmi kórkép rajzolódik ki...

Az én legnagyobb fiam most 10 éves, és sajnos a sok rossz példából kiindulva kb ezt vizionálom, amikor rájön a bolondóra. Ő is imádja piszkálni a tesóit, hangulatot kelteni, állandóan pénz kéne neki, de mindig elkölti hülyeségekre, velünk szemben is érdekes a stílus időnként már most. Talán ebben a korban még meg lehet fogni. Biztosan nem tett jót neki a válás, de nekem az is elég beszédes, hogy az apja sem akarja a közelében. Azért ezeknek a büdös kölköknek nagyon jó radarjaik vannak, és minél inkább azt érzik, hogy nincsenek elfogadva, szeretve, dacból borzasztó gonoszak tudnak lenni. Sajnos vannak eleve ilyen típusú emberek, akik uralkodni akarnak a családjukon, nálunk is van egypár a rokonságban.

2022. szept. 14. 12:25
 28/31 anonim válasza:
80%
Az írásodból kb annyi jön át, hogy 6éves kora óta ő a szar felesleges gyerek, aki csak útban van. Csináltál magadnak helyette jobbakat, ők bezzeg... Apuci is szarik rá, te is csak arra panaszkodsz, hogy neked milyen nehéz miatta. Mártírkodsz itt a bűntudattal, hogy mi van, ha te basztad el, de nem a gyereket óvod, hanem a magad sajnálatát keresed. Igen, elbasztad. Nem most, hanem 13éve. Kérj bocsánatot a gyerektől az elkúrt gyerekkoráért és feleslegesség érzetért, amit alaposan elültettél benne. Aztán hagyd békén, hadd élje az életét úgy, ahogy eddig is tette, a maga útját járva. Még jobb, ha beismered előtte is, hogy nem ő a szánalmas, felesleges, önző, roncshalmaz, hanem te voltál szar szülő. De lehetőleg úgy, hogy közben nem magadat sajnáltatod. Nincs gusztustalanabb a mártíranyáknál. Én is anya vagyok amúgy, és eszembe nem jutna a gyereket hibáztatni azért, hogy egy eletképtelen idióta lett belőle. Te nevelted azzá. Te tanítottad. Etesd meg inkább, és ne sajnáld tőle a kenyeredet. Ha meg ennyire utálod, csak azért mert az az apja aki, akkor mond a képébe és ha van egy kis esze lelép tőletek magától, amint megteheti, de úgy hogy többet nem látod az életben.
2022. szept. 30. 10:53
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

Ezek kemény szavak utolsó, de én egyet értek veled. Sajnos a lepontozásokból ítélve a többség nem így látja.

Az a gyerek nem kérte az életet, a szülő sokat tehetett volna azért, hogy ne ez legyen a mai állapot, de hiába. Más gyerekeit neveli, oktatja, a sajátját meg nem tudta..

2022. szept. 30. 10:58
 30/31 anonim válasza:
100%
Lehet, hogy kemény szavak, de párom ilyen anya mellett nőtt fel. Igazából, pont olyan mintha az ő gyerekkorát írta volna le. Én egy ilyen mindenért magát sajnáltató, felelősséget elhárító férjtől válok éppen, igyekszem kimenteni a gyerekeimet a hatása alól. Közben a párom, aki ilyen anya mellett nőtt fel, érettebben és felelősségteljesebben támogat és vesz részt az életünkben a több éve tartó válási hercehurca ellenére is, mint a gyerekeim apja valaha tette. És párom jó döntést hozott, amikor 18évesen beintett az anyjának, és lelépett, hogy a maga útját járja. Egy mérgezésmentes életben. Saját magát nevelte végül a züllött kölyökből érett és életképes felnőtté, jó emberré, hátrahagyva az anyjától kapott "te úgy is csak egy semmirekellő vagy" csomagot. Anyuci néha felbukkan, igyekszik szétbarmolni az életét a mártíromsággal, de simán figyelmenkívül hagyni. Mostanra megtanulta, hogy nem attól lesz ilyen vagy olyan ember, amit az anyja elmond róla, miközben azt ecseteli, hogy kicsi fia milyen egy hálátlan szar alak, hogy csak úgy elhagyta az anyját.
2022. szept. 30. 11:28
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!