A Down-szindróma miért lenne állapot?
30 - Helyes a meglátásod, valóban aspergeres vagyok és természetesen nem veszek magamra semmilyen besorolást, csupán behozom a saját nézőpontomat is a beszélgetésbe.
Az asperger az autizmus egy fajtája, az asperger besorolása az autizmusba szakemberek által történt, ezért én elfogadom, hisz nálam hozzáértőbb emberek látták ezt helyesnek. Miért gondolnánk, hogy ne lenne igazuk az ebben kompetenseknek? Hisz épp azt állapították meg, hogy az autizmus egy skála, vagyis inkább egy spektrum. Ha én az autista és a neurotipikus határán vagyok, de inkább az autistához közel, akkor logikus, hogy ahhoz a csoporthoz tartozzak.
Mint ahogy valójában a homoszexualitás sem annyi, hogy valaki vagy heteró, vagy meleg, ott is sokkal inkább egy skálán helyezkedik el minden ember. Ezért számomra furcsa, hogy akkor az aspergeresek nem "igazi autisták", hanem csak... autistások? Vagy hogy lehetne ezt kifejezni? Mert nem is neurotipikusak, az biztos.
Azért gondolom, mert köztudott, hogy csak az amerikai biztosítási rendszer sajátosságai miatt változott így a DSM.
Ugyanis az USA-ban korábban az asperger szindrómával diagnosztizált gyerekeknél az adott család biztositójától függött, hogy fizetik -e a fejlesztéseket, vagy sem, míg a a gyerekkori autizmus, pervaziv zavar esetén fizetett az összes biztosító. Mivel az USAban a korai diagnózist és intervenciót fontosnak tartják, ezért inkább egy halmazba tették az összes pervaziv zavart, de így még túl heterogén az egész.
Nagyon sok törekvés van arra, hogy objektíven el lehessen különíteni a jelenlegi spektrum egyes részeit. Hiszen belátható, hogy egy asperger szindromasnak más fejlesztésre és támogatásra van szüksége, míg a súlyos viselkedés problémás autista sokkal intenzívebb megsegítésre szorul. Azzal hogy ezeket a csoportokat összemosták, és még uszítják is egymás ellen a csoportokat, egy valaki biztosan nyert: az amerikai biztosítótársaságok.
Szerintem teljesen jó az a megnevezés, hogy asperger szindromás, ezen kívül pervaziv fejlődési zavar a nagyobb halmaz, amibe tartozik. Az asperger már elég jól benne van a köztudatba, és inkább az okoz félreértést, hogy az autizmussal vegyítették össze.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!