Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit tennél egy, a gyerekedet...

Mit tennél egy, a gyerekedet zsaroló neki rossz példát mutató gyerekkel akit nem tudsz elkerülni?

Figyelt kérdés

Egy ikerházban lakunk, közösen megépített kis jatszótérrel, előttük jövünk megyünk haza, tehát nem tudom hosszú távon kiiktatni a gyerekem életéből.

3gyerekünk van. 13,7,2,5 évesek. 3fiú. Szófogadóak, kedvesek, néha vannak nyilván kis harcok de alapjaiban barmikor bárhol megjelenhetünk velük, rendezvény keresztelő étterem…nem vagyok tökéletes és ősanya, nem vagyok elfogult, nyilván egészséges szinten igen. A problémás gyerek közvetlen ház szomszéd. Problémás család, állandó vitákkal. A gyerek csak ordítva tud beszélni hisz próbálja felhívni magára a figyelmet. Sajnalom valahol, de nem olyan jellegű a cirkusz náluk, hogy bántalmaznak így ezt az esetleges felmerülő kérdést, is megvalaszolom ezzel. Nem, nem bántalmazzák. De lelki terror megy náluk keményen. A legnagyobb gond, hogy abszolút nincs nevelve. 5 éves, vegkimerultsegben alszik el a tv mellett. Parancsol. Ordít ha nem úgy van valami amit ő akar. Úgy jellemezném a családot, hogy majomszeretet ezerrel, nyali fali, posztok mindenhonnan, puszi puszi, de a gyerek csak nő mint a gaz. Anyukának már említettem finoman, hogy a gyereket Iskola előtt egy fejlesztő felmérésre érdemes lenne elvinni. Az óvodában volt felmérés, tökéletes lett anyuka elmondása szerint. Ami fura volt, hogy meg kellett másik két tesztet is csinálni vele mert valami hablaty szöveget mondott anyuka. 3gyerekkel az oldalamon sem értettem, ha iskola érett nyilván teszteket csinálnak vele. Szerintem ott sem volt minden ok, csak nem akarta elmondani.Egyszerű dolgokat nem ért meg. Pl. Ne szaladj fel a lépcsőn mert a kicsi megy utánad. 5x elmondom és meg se hallja. Ha igen néz ram és mint aki más bolygón van. Vagy meghallja és visszafelesel. Nekem is ellenkeznek a gyerekek nem azt mondom. Akinek van gyereke az érzi talán mit akarok mondani.

Jaj már hosszú lesz, de tegnap kibuktam. Elegem van hogy a kicsivel hetek óta egy harc az életünk. Reggel már elpukkant az agyam, férjem átvette az oltoztetest. Du utca bandázás, több házból kint voltunk és minden szülő elkezdte a sutyorgast, hogy náluk is probléma van. Ez nem a dackorszak! A gyerekeink kifordultak magukból. Estére a férjem is tiszta ideg volt. Azt mondta elege van a kolyokbol! Elkoltozunk mert most már látja hogy mitől vagyok kiborulva. Nyilván nem költözünk el,3 éve költöztünk be.A kicsi nálunk már elkezdett verekedni. Nem mentesitem, mert hat fiú persze bölcsi, nagytesok, de eddig ez nem volt. A kishaver ha nem azt csinálja amit ő diktál neki ordít rögtön lehordja mindennek ez a kis maki meg megvédi magát és vissza sikít odacsap. Szégyellem saját magam előtt is, de valamelyik nap végig néztem hogy vagy 5x odacsap neki🥴 Nem állítottam meg. Már azt éreztem, hogy a pics.ba végre ő is kap valamit nem mindig csak ő terrorizalja az összes gyereket. Egyébként verekedni nem verekszik csak lelkileg zsarol és ordít. De ez a többi (es nekem a saját gyerekem az első) gyerekből egy önvédelmi reakciokent vált ki.

Tudom, hogy hosszú lett, de már muszáj volt kiírni magamból 😪

Mit tennének? Tényleg egy 5eves idegen gyerek felnőtt embereket falhoz állít?🤐

2022. máj. 28. 10:15
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

6os, ez tök rendben van, de a kérdezőt olyan zavarja, hogy az 5 éves szalad, mikor a 2,5 évesnek még nem szabad.. nehogy már ne szaladhasson, csak mert idősebb és ügyesebb.. Az enyém játszón át is fordul a hintaláncokon, szokott állva is hintázni, mászik fel a csúszdán, és amikor a nagyobbak a mászóka szegélyén tornamutatványoznak másfél méter magasban, én megmondom, hogy neki nem szabad ,mert még kicsi. Nem a többit fogom vissza.. Micsoda hülyeség ez már, hogy a random anyuka értékrendje szerint viselkedjen az enyém? A képességeivel nem bánt senkit, majd a másik gondoskodjon az ilyesmire még nem képes gyerekéről, hogy ne utánozza, mert ő még kicsi, a másik meg nagy, rá más szabályok vonatkoznak(ez családonként is eltér, itt egy 12 éves fiú, akinek az anyja nem engedte meg, hogy felmásszon a hinta fa részén, mert veszélyes, és beszólt a gyerek az én hétévésemnek, hogy ne másszon fel. Én meg mondtam, hogy felmászhat. Felmászott másfél méter magasra, nekem ez teljesen belefér kategória, nekik nem. Ott kell lennie az összes szülőnek és a saját gyerekére a saját értékrendjét átadni. Ezért kell a felügyelet.

Emlékszem tavaly a "ne hintázz túl gyorsan" beszólásra is.. fogalmam sincs mi állt mögötte, a nagymama az idősebb gyerekének nem engedte meg. Mondta a lány, hogy dehát ő(én gyerekem) is ilyen magasra hajtja. Mondtam, hogy a miénk másik család, másik szabály, hallgasson a nagymamájára, én megengedem az enyémnek, hogy magasra hajtsa(nem is volt annyira magas, kb 70 fokos szög), neki talán később.

Bántani mást szavakkal(csúnya beszéd) vagy tettekkel egész más, mint visszafogni egy gyereket, mert az szalad, amikor te nem akarod, hogy a tiéd szaladjon. Ez egyszerűen abszurd, hogy ilyet valaki megenged magának, és azt hiszi neki van igaza..

A parancsolgatásra meg: Meg lehet tanítani a gyerekeknek, hogy "ha parancsolgatsz nem játszom veled" vagy "kérd szépen". Ezek hasznosak és hatásosak, viszont a legtöbb csoportos játékban van egy irányító személy, és amíg nem olyanokat mond, hogy "csináld most mert megverlek", hanem "gyere ide", "állj oda", "fogd meg ezt", addig ez tök oké. Tanítsd meg a gyereknek, hogyha úgy érzi a másik bunkó, mondja, hogy "kérd szépen", vagy "ha a parancsolgatsz nem játszom veled". És akkor udvariasabban fogja vezényelni a játékot a nagyobb. A kissrác 5 éves, mit vársz tőle? Nem lehet ennyi idősen egy úriember..

2022. máj. 28. 11:40
 12/30 anonim ***** válasza:
Egyetértek a 11essel
2022. máj. 28. 11:44
 13/30 anonim ***** válasza:
100%

Jajj tipikus:D Ha a te gyereked csendes, halk megfontolt és visszafogott, az biztos neveltetés kérdése. Képzeld az enyém babának is hangos volt, mikor semmilyen példát nem látott, vittem valahova és égett a fejem, hogy amíg sok baba nyöszörög meg épp hogy hallod, az enyémet egy utcára is hallani:) A doki mondta mindig, hogy jó tüdeje van, és hát tényleg simán felfújta már 3 évesen a lufit, de inkább lett volna halkabb. 3 hónaposan, fél évesen, 1 évesen is hangosabb volt SOKKAL, mint mások, mikor valami baja volt, vagyon nagyon jól érezte magát. A nevetése is hangosabb a gyereknek. Én egyedül neveltem, a gyerek egyke, mit gondolsz üvöltöttem vele ketten egy lakásban a panelban? Vagy magamban? Egyszerűen ő ilyen, ahogy aktivitásra is ilyen. Amíg pár baba kevésbé érdeklődő, simán elkapod, az enyémet nem lehetett, olyan gyorsan mászott a lakásban, mint a villám.

Az évek során halkabb lett kicsit, de még mindig hangosabb, mint mások, ha vígad vagy bosszankodik. Ha megfigyeled felnőttek közt is van olyan, aki halkabb, és van, aki hangosabb.

2022. máj. 28. 11:50
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk meg az egyik halk, a másik hangos volt már babaként. Az egyik kelt, cuppogott, akkor átpelenkáztam, utána megszoptattam... A másik üvöltve ébredt, úgyhogy még azt se tudtam, fiú vagyok-e vagy lány, már etettem is, csak hagyja abba. Most is hangos, pedig már sulis, és rendben van a füle meg úgy egyébként is :)
2022. máj. 28. 12:14
 15/30 A kérdező kommentje:

Huh….nem ment át amit akartam.

Nem halk, nem félős az én gyerekem sem! Sőt! Abszolút önálló, nem egy 2,5eves bölcsis kategóriás gyerek, hisz csak nagyokkal van korbevéve. A legnagyobb most 13eves első gyerek, na ő visszahuzodobb volt. Én is jobban be feszültem. 3.fiam. Szerintem elég laza vagyok. 😉

Nem konkrét a lépcső. Csak egy példa. De hogy részletesebb legyen. Vizes homokos lábbal szaladgaltak. Már volt orrverzes mert az pont az említett gyerek elgurult. Elmondtuk, hogy fejezzék be mert balesetveszélyes. Ezer játék van, homok, vízi bomba, labda, tricikli, roller, dömper, kosmotor az ég tudja még mi nincs és megkértük hogy a lepcsozest felejtsék el! Igen, közösen vagyunk az udvaron és raszolunk egymás gyerekere míg a másik bemegy mosdóba kiszalad a pékségbe stb. Én is megkérem a többi szülőt és nincs is ebből gond, figyelünk egymás gyerekeire.

A kiabálás nem a hangos orgánumot takarja!

Pl.

-Ebbe rakd a homokot!

-nem én ide akarom!

-rakjatok mindkettőbe vagy ki-ki a sajatjaba.

-nemmmmm! Én abba akarom!

Áááááh elegem van! Undorító vagy! Soha az életbe nem akarlak látni tönkre teszed az életem!!!! -mindezt olyan eszeveszett őrjöngő hangon hogy felnőtt 40+os emberekben megfagyasztja a vért!

Ezen a ponton mikor fel órán belül kap 3iyen rohamot és mindent földhoz és szetdobal csapott oda a gyerekem! És mint elmondtam szégyelltem magam de igen valahol büszke voltam higy nem hagyta magát hogy a vödröt a fejen verje esetleg szét a nagy dobalozasban! Ha ettől szar anya vagyok, hajra!!!

Nem vagyok én sem egy mimoza elég karakteres a hangom, mondhatni olaszos temperamentumu vagyok de ez már nekem is sok!

Megbeszéltük a szülőkkel hogy van gond. Hat igen igen az ovi a ez a az….esetleg nem az hogy eközben az orditasok közt kozbelepne vagy elmagyarazna a gyerekének h nem helyes….tűri, tűri, majd mikor eldurran akkor jól megpufoli és berangatja a házba!

2022. máj. 28. 12:25
 16/30 A kérdező kommentje:

Kedves 11# a kerdezot nem az zavarja hogy az 5 éves szalad mert a 2,5 közelebb a 3hoz stabilan jár 10honapos korától, fejlettebb és talpraesettebb a kortársainál. Két bátyja mellett volt ideje edződni. A két gyerek közt a kor, abszolút maximum magasságban mérhető, kulonbozetheto meg. Nem ez a lényeg, hogy egyik nagyobb neki szabad másiknak nem mert kicsi és én be vagyok lázadva hogy mer 5 évesnek lenni ha az enyém meg nincs 3!?

És ami a tiszteletlenseget illeti igen! Botrányosan az! Azért mert nem az én gyerekem és az anyja megengedi hogy azt mondja neki huzzal ki a szobambol látni se akarlak, most akarom nem érdekel azt mondtam mooost! - nem gondolom, hogy nekem ezt el kell turnom mert nem én vagyok az anyja!

2022. máj. 28. 12:43
 17/30 A kérdező kommentje:
Szóval ezeket veszik át a szomszéd gyerekek! Többek közt az enyém is. A ket nagy már csak akkor jön ki ha nincsenek itthon. Ez tényleg ok? Mondjatok hogy igen és be is fejeztem!
2022. máj. 28. 12:49
 18/30 A kérdező kommentje:

Illetve még annyit, hogy a legjobban az zavar: én gyerekem, én elmondom, hogy Ő azt ne csinálja, és elterelem. Kisebb nagyobb sikerrel. Majd megkerül a hátam mögül és mondja a fiamnak, gyere nem számít mit mond! Mondom tessek? Most mondtam el hogy nem mehet oda mert az anyukája vagyok!

Haha kit érdekel! Haha erre a gyerekem is ahhha kit érdekel!

Na jó ahogy jönnek elő a sztorik mik mennek itt mennek itt minden nap, egyre jobban húzom fel magam és érzem magam hülyének hogy egy 5eves kicsinal idegileg!

2022. máj. 28. 12:54
 19/30 anonim ***** válasza:
58%

Szóval te önként vállalod a másik gyerek felügyeletét, amíg az anyja bemegy, majd végignézed, ahogy a tiéd üti?

Nekem ez még mindig nincs rendben.

Tessék megfogni a gyerek kezét, ha már vállaltad(bár én megmondanám az anyjának, hogy nem tudok rá figyelni, mert nem fogad szót, csináljon valamit, ha azt akarja, hogy figyeljek rá), hogyha dobál, hagyja abba. Szépen megmondod, hogy "ne dobálj, veszélyes!" nem fogad szót? "szólok anyukádnak(beviszed a tiédet és szólsz neki valóban) egy két ilyen alkalom, és neked is lesz tekintélyed.

5 éves, nem ez az a kor, ahol átérzi a dolgokat és idegességében szép csendben tisztelettudóan fog beszélni. Ez még felnőtteknél is ritka:) Látom, hogy a gond az, hogy anyukáék párkapcsolata rossz. Egy csúnya szót sem írtál, az legyen a legnagyobb gond, hogy "undorítót" mond hangosan.. az szerintem arról árulkodik, hogy a szülei nem suttyók, hogy káromkodjanak, de indulatosak.

Minden más, amit írtál, hogy a gyerek nem oda rakja a holmiját, ahova te mondod, az teljesen abszurd, játszik, miért kellene odaraknia? Ha a ti holmitokba rakja, és a gyereket(vagy téged ez zavar), megmondod, hogyha belerakod, elveszem(és vedd el). Legyél felnőtt, kezeld a dolgokat. Nekem ez még mindig nem durva, nem üt, nem káromkodik, nem szid senkit. A mi gyerekeink is pancsolnak az ivókútból hordják a vizet a homokozóba és szaladnak, vízipisztollyal fogócskáztak a térkövön. Még nem estek el így, de víz nélkül már estek többször. Semmi gond, tanulnak belőle, akkor is, ha lehorzsolják a térdüket néha, vagy a múltkor az egyik lány olyan rosszul lépett(még csak nem is szaladt), hogy a csuklójára esett és sírt, ha mozgatnia kellett, nem tört el, de bedagadt. 12 éves. Előfordul.

Amennyiben nem vizes kő van nálatok, nekem ez is belefér. A kisfiú nem fogad neked szót, ennyi a bajod. Ne vállald el a felügyeletét, ha nem vagy rá képes. Én sem szivatnám magam feleslegesen egy gyerekkel, de biztos nem vállalnám, hogy aztán az enyém megverje, mert eldobálja a játékot, ha valami zavarja.

Vállald a konfliktust az anyukával, hogy te nem akarsz, nem tudsz vigyázni a gyerekére, mert nem fogad szót. Nincs ebben semmi rossz.

Amikor az anyja visszajön a gyereknek, te elmondod ezeket neki? Mit reagál? Amikor ő ott van, akkor a gyerek szépen viselkedik?

2022. máj. 28. 14:03
 20/30 A kérdező kommentje:

Nem nem nem! Nem üti a gyerekem! Egyszer fordult elő mikor már totál kikészült és odavert! Az anyja is ott volt. Előtte egyszer sem szólt rá a gyerekre hogy ne parancsolgasson.

Nem én mondtam meg hogy hova rakja a játékot, homokot. A párbeszéd vele kezdődött. Ő mondja meg mindenkinek ki mit hol mivel csináljon, ha nem azt teszi a többi gyerek akkor lehordja csúnyának, gonosznak, undorítónak őket! Ez se tetszik, igen! Én max békítem vagy kompromisszumra Intel őket. Rakjatok együtt, vagy mindenki válasszon egy vödröt magának, ha akarnak cseréljenek stb.

Mint leírtam azt is hogy beszél az anyjával akkor szerinted az anyja mellett az udvaron hogy beszél? Vele talán meg sokkal durvább. Esküszöm jobban elvagyunk ha csak a gyerek van kint. Az első fel órában kisangyal, majd jön az első dolog ahol valaki ellent mond és nem hallgat a parancsra kitör a balhé. Tisztában vagyok azzal otthon miket hall….ismételni meg nem ismetel szavakat de a dolgok le reagálása nagyon felvett minta.

Remelem ebben a válaszban is lesz olyan ami “ahhhha” én milyen szar vagyok….

2022. máj. 28. 14:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!