Zsaroló email hogy jöhet az én címemről az én címemre?
De hogy lehet ez?
Mikor nem én küldtem.
A feladó rakja össze az email fejlécét is, nem csak a tartalmát.
Azt ír bele, amit akar, feladónak is.
Folytatom a 6-ost...
Pár hete pl. hozzám érkezett egy M V M NEXT (áramszolgáltató) feladóval e-mail, hogy fizessük be az áramszámlát.... Mivel csoportos beszedéssel megy, eleve gyanús volt, de ha rámentem az MVM-esnek látszó feladói címre, már kiírta a VALÓDI feladót:
JGVHKBJ@syracusegroup.com
Szóval kamu.
Amúgy normális levelezőrendszer figyelmeztetni is szokott és spam-nek jelöli ha valaki "viccelődik" a fejléccel.
Valójában tényleg bármi megadható, de az eredeti feladó minden esetben látszik. Sokszor csak egy IP cím látszódik (és egy programnév, pl exim4) a valódi feladónál, tehát nem minden esetben fogsz másik email címet találni.
Technikailag ez amúgy nem hiba, ugyanis vannak olyan szolgáltatók (pl hírlevél esetén) akik küldhetnek a nevedben emailt. Gyakran használják ezt cégek is. Ehhez a DNS rekordokat kell úgy beállítani, hogy a fogadó fél értesüljön róla, hogy jogosan járt el a nevedben egy másik kiszolgáló. Ennek hiányában ELVILEG azonnal spam-nek jelöli a fogadó fél vagy lehet meg sem kapja. Gmail pl elég szigorúan szűri ezt. Webtárhelyhez kapott email címek esetén (vagy gagyibb szolgáltató, pl citromail) kicsit lazábban veszi és nem mindig ellenőrzi, hogy a DNS rekordok rendben vannak-e.
Spoofing-nak hívják a technikát, ami a feladónak a saját címedet adja meg.
Minden kezdetleges spam szűrő képes kiszűrni. HA a szolgáltatód levelező szervere ezt nem teszi meg, akkor nagyon gyorsan válts át másikra. Mielőtt komolyabb bajok lesznek a primitív email szerver miatt. Gmail.com, Outlook.com pl. de tetszés szerint választhatsz bármi mást.
Van aki még önmagát is megzsarolja..! 🤓
Én például még bokán is tudom rúgni magam. 🤣
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!