Hiperaktiv lehet a gyermekem? Akinek van hiperaktív gyermeke nekik hogy zajlott egy nap mik voltak a tünetek és hogy alakult ez a későbbiekben?
1es: menj mashova kielni a frusztraciod.
"A hiperaktivitás jelei talán látványosabbak, mint a figyelemzavaré: gyakori babrálás, ujjakkal való dobolás, ficánkolás és fészkelődés ülő helyzetben. A gyermek sokszor képtelen csendben maradni, és folyamatos késztetést érez arra, hogy beszéljen, még akkor is, ha ezzel másokat kifejezetten zavar. Gyakori a szaladgálás, vagy felmászás olyan veszélyes helyekre, ahová egyénként nem lenne megengedett. A hiperaktivitás jelei akkor is megmutatkoznak, ha az egyén szinte mindig csinál valamit, idemegy-odamegy, és úgy tűnik, hogy egy maximális sebességen üzemelő motorként zizeg. Ezek leginkább az iskolába kerüléskor okozhatnak komoly nehézségeket, amikor az elvárás, hogy a gyermek ülje végig a 45 perces tanórát, jegyzeteljen, figyeljen, csendben legyen: erre az ADHD-s gyerekek képtelenek."
Az első néha idejár böfögni valamit, mert máshol nem tudja levezetni a frusztrációját. Beteg szegény.
Óvónók mit tanácsolnak? Pedagógiai szakszolgálattal beszéltél erről?
Az én lányom 2,5 éves, folyton zsizsegő, kifejezetten aktív. 1-2 hónapja vittem el úgy először bevásárlóközpontba, hogy jött mellettem (legutóbb baba korában volt), és akkor jól ment, de ha nem figyelsz rá minden másodpercben, akkor azonnal csinálna vmit. Pl a piacon segít pakolni, de amikor az apjával volt, beszökött a hentespultba. Nagyon értelmes, érzékeny és próbál általában egyúttműködni, de vmi belső mozgékonyság hajtja. Baba korában csak mozgatva nem sírt, 12 hónapos volt, mire először megült pár másodpercre ölben ficergés nélkül, de amúgy ha olvasok és ha figyel is, mindene mozog közben.
A szembekislányt misére veszik, meg se mozdul vagy szólal bármennyi ideig, amíg nem utasítják, pedig engedékeny az anyja.
Hogy ez hiperaktivitás-e, nem tudom. Bennem is felmetült már, a féltestvérénél, aki 14 éves, többször felmerült az iskola részéről, de nem állapízották meg nála. Ő 10 évesen is olyan volt, hogy tuti kalapált a földön a lábával egész kaja közben, ha szóltál, 1 percig bírta. Most meg már kb olyan, mint más kamasz, jól tanul, klaszikus zenél komolyabban, tisztelettudó, rendes.
Nekem amúgy felnőtt kollégám is van, aki csak úgy létezik, ha dobol a földön vagy egy tollat csattogtat 120/perccel. Amúgy meg egy okos orvos kolléga, sikeres, higgadt, normális.
Szóval szerintem van az egészséges embereknek is egy temperamentum spektruma, és pont nemrég olvastam egy nevelési könyvben aktív gyerekekről (ebbe a lányom amúgy nem esik bele, ahogy leírták), akik ilyenek és kész, kiérnek idővel megfelelő nevelés mellett.
Én a lányomnál arra hajlok, hogy egészséges, mert egy játék hosszan leköti, pl egy órát is elszerepjátszik egyedül, illetve nagyon megbízható, vannak csínytevései, de nem kockázatkereső.
Viszont étterembe eszembe se jutna vinni, max egy lazább helyre, ahol 5-10 percet kell várni, vagy nagyon lemozgatnám előtte és vinnék könyvet, végig beszélgetnénk.
Szerintem a mai világ irreális elvárása, hogy egy 3 éves viselkedjen egy hosszú éttermi várás alatt. Nyugodt fajta gyereket biztos rá lehet nevelni, de az olyan gyereknek más hátrányai lehetnek (pl ez a szomszéd kislány nem tud játszani, kezdeményezni, állandóan instruálja a lányom, nem tud más gyerekekkel barátkozni. Az én hebrencs ördög lányom meg mindenhol 1 perc alatt pajtást talál. Van egy 6 hónapos fiam, aki kb ugyanilyen lesz, talán egy hajszállal nyugisabb).
Összefoglalva vagy hiperaktív, vagy nem, nézesd meg ha nem tetszik valami, de ne szabj neki számára teljesíthetetlen elvárásokat, csak fokozazosan. Fél éve azt a plázát pl szétszedte volna a lányom, most meg megdicsérték a boltokban, igaz, nekem ilyenkor párr több ősz hajszálam lesz, mert nagyon fárasztó az idő 100 százalékában rajtam tartatni a figyelmét.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!