Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Autista? 2,5 éves. Nagyon...

Autista? 2,5 éves. Nagyon gyanakszom, teljesen el vagyok keseredve!

Figyelt kérdés
Kb 3 hónapja kezdett mutogatni jobban arra amit szeretne! Könyvekben, ha kérdezem mi hol van, mostanában ritkán mutassa, ha olyan kedve van. Sokszor mérges, ha kérdezem, mi hol van, ha véletlenül Meg mutassa és meg dicsérem, rögtön mérges, mert ra jött,h ő meg mutatta, olyan mintha nem akarna, hogy őt rá vegyük valamire. Mikor ő mutat rá valamire, néz rám és várja, hogy mondjam mi az. Szemkontaktus mikor jó, mikor nem. Nevére egyre jobban hallgat, csak akkkr nem figyel egyből, ha nagyon el van foglalva. Ha mutatunk valamit, h nézd ott van a... Akkor oda néz, de nem mindig, többször igen. Nem bólogat, nem válaszol, csak olyasmire, hogy hogy csinál a boci stb. vagy, hogy hívod a kutyát. Olyasmire nem, hogy kérsz vizet, olyankor nyújtja a kezét. Elég hisztis, ha nem úgy van ahogy ő akarja. Például, ha ő autóval szeretne menni, de gyalog indulunk el, rögtön toporzekol, de hamar megnyugszik, kb 1 perc és abba hagyja. Szociálisan eléggé elmaradott. Gyerekekkel nem tud játszani. Parkban is csak szalad utánuk néha, legtöbbször csak figyeli őket. Velünk szeret játszani, testvérével nagyon de nagyon ritkán vannak el. Ő 7 éves,igaz ő sem szeret a kicsivel játszani. Sokat ugrál egyhelyben. A játékokat van mikor a homloka elé teszi és úgy néz fölfelé a játékokra, ez is egyre ritkább. Zajokra nem fogja be a fülét az étvágya is elég jó! Alvással sincs probléma! Nem beszél, csak szavakat mondd, nem rakja össze, csak nagyon ritkán! Számol 10ig. Hutomagnessel ki is rakja 1-től 10-ig a számokat. Felismeri az állatokat, meg is nevezi őket! Gyümölcsöket. Nem utanoz, csak ilyen egyszerubbet, mint a taps. Nagyon egyszerű utasitasokat mint a vedd le a sapkát, tedd a dobozba, stb megcsinalja. Nagyon anyas, nrm igazán van el senkivel rajtam kívül, csak az apjával. Mozgása le van maradva, nem motorozik. Nagyon sokat halandzsazik. Rövidebb mondókákat, mint a hinta palinta el énekli, de nem teljesen érthetően. Van amelyiket szinte csak az ő nyelvén énekli, alig értetődő pár szó belőle. Van mikor mondd valami új szót és azután többet nem hallom tőle, vagy csak rá pár hétre. Régen papazott, most már nem akar. Van mikor az embereket levegőnek nézi! 3 pszichológus azt mondta, hogy nem autista. De szerintem egy fél órás kérdezőskodesbol nehéz ezt meg állapítani. Néha én is azt mondom, h tutira nem az, néha meg, hogy biztosan az. Azt mondták, csak le van maradva. A tornát multheten kezdtük, végig ordította. Terápiát jövő héten kezdjük, de nagyon félek, hogy ott is csak ordítani fog, mivel nélkülem idegennel nem fog maradni! És nagyon utalja, ha ra akarják venni valamire. Remélem meg fogja szokni. S azt is mondták, hogy csak elkényeztetett és hogy vegyük el tőle a tv-t,azt már nem engedjük neki vagy 2 hónapja. És még annyi, hogy a mintha játéka nagyon szegényes. Sőt mondhatnam, hogy nem igazán játszik olyat. Inkább csak kockakkal, allatfigurakkal, rajzolás(firkalas) plasztelin, ilyesmi. Kint nagyon szeret lenni. Ja és még 1,sokszor monddja ugyanazt a szót, például háromszög, el ismétli parszor, pedig nem kérdezi tőle senki. Amúgy tudja mit jelent. Köszönöm, ha el olvassátok! Szerintetek van okom aggódni? És még az jutott eszembe, hogy társaságba nem igen jártunk, pláne gyerekekkel nem igazán találkozott, szinte születése óta, csak velem van!

2021. márc. 8. 13:17
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
54%
Azt nem tudom, hogy, autista, de nekem nagyon is furának tűnik a leírás. Főleg az, hogy olyan dolgokat írsz, amit 1 évestől szoktak elvárni és még most sem csinálja meg, pl. pápázás. Vagy most már nem csinálja? Mert az is érthető, ha már unja ezeket. Böngésző könyv, nálunk 15 hónaposan volt menő és kb. 2 évesen unta el. Nevére egyre jobban hallgat, szintén 1 éves szint. Más kérdés ha nem akar figyelni, nem fog az enyém se, de attól még egyértelmű, hogy hallgat a nevére. Vidd el felmérésre, nevtan, vagy valamilyen magán fejlesztő helyre.
2021. márc. 8. 13:43
 12/16 anonim ***** válasza:
87%

Semmi baja, nyugi :)

Ne olvass ilyeneket, csak beparázol, és a gyerek is megérzi, ha te parázol, hogy esetleg valami nem stimmel vele, miközben minden oké.

2021. márc. 8. 13:46
 13/16 anonim ***** válasza:
80%
Ezt a nem tud menni a kismotorral, ezt sokadszorra olvasom itt a gyk-n, ez milyen hülyeség, ki terjeszti ezt, hogy akkor autista? Miért pont a kismotor? Mintha az valami kötelező dolog lenne mindenkinek. Én se mentem vele kiskoromban, akkor én is az vagyok??
2021. márc. 8. 13:50
 14/16 A kérdező kommentje:
Régebben köszönt, de ritkán. Most ha kérdezzük, hogy koszonsz, akkor integet, de az utcán, senkinek nem köszön.
2021. márc. 8. 13:52
 15/16 anonim ***** válasza:
74%
Szerintem több teret kéne hagynod neki, lehet ő olyan típus, hogy nem igényli, sőt frusztrálja a fokyanstos ez hol van, azt mutasd meg, szólongatásokat.
2021. márc. 8. 15:21
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem semmi baj nincs vele. Az aggodalomra okot adó tünetek szerintem nem itt kezdődnek, de én csak a saját fiainkból indulok ki.

Nálunk a kicsi 1,5 évesen már úgy ment kismotorral, hogy letiltottuk róla, mert nem értük utól és mivel félelemérzete 0, ezért nem volt más választásunk. 4 évesen kapott diagnózist.

A használt szavait 2 éves korára mintha elfelejtette volna. Igényeit nem fejezte ki, nem mutatott, nem kért, nem húzott oda, csak ha nem találtam ki, hogy mit akar vagy megcsinálta ő vagy olyan hisztit levágott, hogy zengett a fél utca (5 perc-1,5 óra időtartamban). A játékát kizárólag az autók jelentették, főleg a kerekük, órákig nézte a forgó, pörgő dolgokat. Sem minket sem az idegeneket nem tartott semmire. Fizikai kapcsolatot elutasított (simogatás, puszi, kézen fogva sétálás). Ha az engedélye nélkül értem hozzá, pl reflexből megsimogattam a fejét vagy öltöztetésnél a bőréhez értem, elkezdte sírva törölgetni azt, ha volt víz a közelben lemosta... 2 éves koráig nem fogadott el szilárd ételt, 3 éves koráig nem akart rágni. A mai napig nem eszik különböző állagú anyagokat tartalmazó ételeket (pl a leves levét pohárból issza és a többi összetevőt is külön válogatja mielőtt elfogyasztja), a darabos ételek darabjainak is hasonló nagyságúnak kell lennie. Ami kilóg a sorból az ehetetlen. A piros színű étel ki van zárva...

Most 6 éves és sokat javult (saját magához képest) a helyzet. Néha már kifejezi, ha éhes vagy szomjas, de még most is a hiszti a legfőbb kommunikáció. Beszélni csak elvétve szokott, akkor is csak echolál inkább. A gyerekekkel szívesen játszik, de csak ha azt játszák amit ő akar, ha nem akkor jön a hiszti. A kismotor még most is sláger, de már legalább megáll vele, ha szólok neki. Köszönni felszólításra köszön de inkább csak azért mert mondom neki, még nem érti mire való a köszönés.

2021. márc. 8. 15:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!