Autista? 2,5 éves. Nagyon gyanakszom, teljesen el vagyok keseredve!
Semmi baja, nyugi :)
Ne olvass ilyeneket, csak beparázol, és a gyerek is megérzi, ha te parázol, hogy esetleg valami nem stimmel vele, miközben minden oké.
Szerintem semmi baj nincs vele. Az aggodalomra okot adó tünetek szerintem nem itt kezdődnek, de én csak a saját fiainkból indulok ki.
Nálunk a kicsi 1,5 évesen már úgy ment kismotorral, hogy letiltottuk róla, mert nem értük utól és mivel félelemérzete 0, ezért nem volt más választásunk. 4 évesen kapott diagnózist.
A használt szavait 2 éves korára mintha elfelejtette volna. Igényeit nem fejezte ki, nem mutatott, nem kért, nem húzott oda, csak ha nem találtam ki, hogy mit akar vagy megcsinálta ő vagy olyan hisztit levágott, hogy zengett a fél utca (5 perc-1,5 óra időtartamban). A játékát kizárólag az autók jelentették, főleg a kerekük, órákig nézte a forgó, pörgő dolgokat. Sem minket sem az idegeneket nem tartott semmire. Fizikai kapcsolatot elutasított (simogatás, puszi, kézen fogva sétálás). Ha az engedélye nélkül értem hozzá, pl reflexből megsimogattam a fejét vagy öltöztetésnél a bőréhez értem, elkezdte sírva törölgetni azt, ha volt víz a közelben lemosta... 2 éves koráig nem fogadott el szilárd ételt, 3 éves koráig nem akart rágni. A mai napig nem eszik különböző állagú anyagokat tartalmazó ételeket (pl a leves levét pohárból issza és a többi összetevőt is külön válogatja mielőtt elfogyasztja), a darabos ételek darabjainak is hasonló nagyságúnak kell lennie. Ami kilóg a sorból az ehetetlen. A piros színű étel ki van zárva...
Most 6 éves és sokat javult (saját magához képest) a helyzet. Néha már kifejezi, ha éhes vagy szomjas, de még most is a hiszti a legfőbb kommunikáció. Beszélni csak elvétve szokott, akkor is csak echolál inkább. A gyerekekkel szívesen játszik, de csak ha azt játszák amit ő akar, ha nem akkor jön a hiszti. A kismotor még most is sláger, de már legalább megáll vele, ha szólok neki. Köszönni felszólításra köszön de inkább csak azért mert mondom neki, még nem érti mire való a köszönés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!