Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Kezelhetetlen gyerekhez...

Kezelhetetlen gyerekhez gyakorlati tanács?

Figyelt kérdés

3 és fél éves a fiam, kezelhetetlen. Tudjuk, hogy baj van, elindultunk az úton. Nevelési tanácsadóban kettő alkalom után a pszichológus gyógypedagógushoz irányított, jelenleg időpontra várunk. A pszichológus azt mondta, hogy nem nevelési hiba de nem is pszichés baja van. Nyilván diagnózis nincs, nem tudjuk konkrétan mi a baj.

Szeretnék tanácsot kérni problémás gyerekek szüleitől. Gyakorlati, a mindennapokat megkönnyítő apró dolgokra gondolok.

1 Csúnya beszéd. Ütöttem a szájára, próbáltam figyelmen kívül hagyni, próbáltam elviccelni, mintha rosszul hallanám,próbáltam büntetni, beszélgetni vele, semmi hatás.

2 verekedés. Nővére 15 éves, őt, az apukáját és a kutyát folyamatosan bántja. Engem valamiért nem. Az ütések legtöbbször kivédhetetlenek mert hátulról váratlanul üt. Ha megfogjuk a kezét sír, ordít. Utóbb mindig azt mondja csak viccelt. Egyszerűen nem érzi vagy érti, hogy ez másoknak fáj, olyan mintha nem érezne sajnálatot, szánalmat. Ezzel kapcsolatban is bevetettünk már mindent, semmi hatás.

3 játék. Nem lehet vele játszani. Puzzle, építőkocka, könyv nem érdekli. Gyurma, rajz, festés pár percig köti le, de szinte mindig garázdaság a vége, kiboritja a vizet, falra rajzol stb. Autókkal szeret játszani de csak ő irányít. Kint nagyon szeret lenni, mindent szeret, motor-bicaj-homokozó-csúszda-mászóka-labda, bár kint is sokat kell fegyelmezni.

És a fegyelmezés.... Semmi nem hat. Ütni nem szeretném bár előfordul, hogy rácsapok de ez inkább jelzés értékű. Ha kiabálok ő vissza. Ha elveszem ami fontos neki vagy nem engedem mesét nézni büntetésből, ordít valameddig aztán csinál mást. Ha beküldöm a szobájába rögtön kijön, bocsánatot kér, megígér mindent. Hiába küldöm vissza újra és újra kijön. Annyi rosszaságot csinál, hogy folyton büntetésbe kéne lennie. Egyáltalán nem fogad szót.

Teljesen tanácstalan vagyok. Kikészít mindenkit a családban.

Nyilván vannak jobb napok, tud nagyon normális lenni de inkább nem.

43 éves nő vagyok, ő a harmadik gyerekem. Tehát van tapasztalatom, nem kezdő anyuka vagyok de ez a kisfiam padlóra küld.

2021. jan. 14. 06:43
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
93%
Nem akarlak elkeseríteni kérdező, de 6-os nagyon szépen leírja, mi a baj: a pszichopata személyiség kezdetleges tünetei ezek. Bízzunk benne, hogy nem lesz igazunk :/
2021. jan. 14. 09:35
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

Leírtak alapján én is valahol a #6 tippje és az Adhd vonalán mozognék tovább.

Nem hiszem, hogy autizmus. Nekünk auti kislányunk van, de egészen más tüneteket produkál. Nem feltétlenül csak nevelési hiba. Itt írta valaki, hogy nem szabad a gyerek szájára ütni,vagy bárhova máshova. Aláírom, ez működik is a tipikusan fejlődő gyerekeknél, de egy speciális esetnél, amikor a szülők már a végkimerülés határán vannak, semmilyen nevelési eszköz nem segít, akkor anyukánál is szakadhat a cérna. Leírta a kérdező, hogy ez is hatástalan, így gondolom nem is próbálkozik vele többet.

A Tsmt tornát én is ajánlom! Nagyon szkeptikusan fogtunk bele, de nekünk kevés alkalom után is látszik a változás. Nyugodtabb lett tőle a gyerek.

A legfontosabb, hogy ne ostorozzátok magatokat, nem ti rontottátok el! Erre piszkosul sok energia elmegy, ezt az energiát inkább fektessétek abba, hogy jó szakembereket kerestek, próbáltok a fiatok igényeihez is alkalmazkodni (pl rengeteg kinti mozgás esetleg valami sport, pl foci).

Ehhez sajnos csak végtelen sok türelmet és kitartást tudok kívánni!

2021. jan. 14. 09:46
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Igen de a pszichopátiának is vannak fokozatai, vizsgálatok mutatják hogy az agy érzelmekért felelős részén náluk több a szürkeállomány, de gondolom ennek is vannak fokozatai. Ha ne adj isten igazam van, ilyen sufni diagnózissal, diploma nélkül akkor se biztos hogy nagy a baj, csak nagyon kell tornásztatni azokat a részeit az agyának ami az empátiáért és érzésekert felelős.
2021. jan. 14. 10:09
 14/24 anonim ***** válasza:
79%

A közhiedelemmel ellentétben, a felnőtt pszichopaták jelentős hányada nem szadista gyilkos, hanem nagyon is jól funkcionáló felsővezető/cégtulajdonos. Céltudatos és törtető. Szóval ha az is lenne a diagnózis (amit nem hiszem, hogy ilyen fiatalon megkapnátok), akkor sincsen semmi elveszve. Arra kell majd koncentrálni, hogy azt hangsúlyozzátok az életében, amiben sikeres és jó.

Leírtak alapján ilyen fiatalon szerintem egyenlőre Adhd-t állapítanak meg (vagy esetleg tévesen autizmust).

A lényeg, hogy ne elégedjetek meg egyetlen szakember véleményével. Tanácsos másodvéleményt is kérni.

2021. jan. 14. 10:18
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Én olvastam szakirodalmat ezzel kapcsolatban, nem fogják annak diagnosztizálni, csak valami olyasmit, hogy kóros empátiahiány vagy hasonló elnevezés.
2021. jan. 14. 10:33
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
Volt itt hasonló gyerek szülője, neki sem diagnosztizálták a gyerekét, mert kicsi volt hozzá, ő odáig jutott, hogy le szeretett volna mondani a gyerekről 5 évesen, mert késsel fenyegetett már másokat és veszélyes volt a testvérére. De nem biztos, hogy nálatok is ez van, csak annyi biztos, hogy jobban kellene sajnálnia másokat, ezt pedig ha van diagnózis, ha nincs, csak úgy lehet kezelni, ha felkelted benne a lelkiismeretet, ha gyengén nem megy, mert nem képes érzékelni, akkor erősebben! Szerintem menni fog. Szépen tudatosan tápláld belé a dolgokat, illetve viheted olyan helyzetbe is, ahol ő tanulja meg felismerni mondjuk a félelmet(úszás), fájdalmat(küzdősport), illetve viheted közösségi munkára is, meg vannak remek videók, érzelemfelismerésre..sok, sok beszéd, okosan, "manipulatívan", hogy hasson, hogy felébresszen benne olyanokat, mint az együttérzés, részvét, szégyen(ezt károsnak tartom, de tapasztalatnak hasznos), félelem mások elvesztésétől..
2021. jan. 14. 10:48
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Ha pszihopata, akkor nem tudod felébreszteni benne az érzést, mert nincs! Meg tudja tanulni, hogy bizonyos helyzetekben hogyan kell reagálni, ez tény és erre jók is az utolsó által említett szerepjátékok, de mivel az agyának azon része nem funkcionál jól, ami az érzelmekért felel, így képtelenség előcsalogatni belőle bármilyen tudatalatti empátiát is.
2021. jan. 14. 10:53
 18/24 anonim ***** válasza:
65%

Ha pszichopata, csak felnőttként fogják diagnosztizálni, de ha az, ha nem, ha valami más baja van, mindenképpen próbálkozni kell előhozni, hátha megindul benne valami! Én sosem adnám fel, hogy érzelmeket csalogassak ki a gyerekből, akkor se, ha valaki megmondja, hogy sosem lesz rá képes.

Nekünk amúgy remekül beválik, jó sokszor van lelkiismeretfurdalása olyan helyzetekben, amiben kell is lennie és jó sokfajta érzelmet képes azonosítani, megnevezni, illetve vissza tudja fogni magát, pl nem üti meg a macskát, ha az véresre karmolja, mikor csak meg akarta ölelni... Ja, és szerezzetek valami talpraesett macskát is, ha a kutya védi meg magát, annak nem lesz jó vége, de esküszöm a macska rengeteget tett hozzá a gyerek fejlődéséhez. Egy cukifalat, hagyja magát cipelni, babakocsiban tolni, de van, amiket nem szeret(ölelés), így a gyereknek muszáj alkalmazkodnia, kontrollálnia kell a pozitív/negatív érzelemkitöréseit. Illetve szuperül eljátszanak fogócskát és labdáznak.

2021. jan. 14. 11:03
 19/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Nem tudom mi lesz a vége, mi fog kiderülni. A vizsgálat egyelőre zajlik majd a maga lassú tempójában.

Mi pedig veszünk egy nagy levegőt és csináljuk tovább.

A lelkiismerefurdalás felkeltését meg fogom próbálni. Bár a múltkor a Tarzan mesén pityergett mert sajnálta a kisbabát, hogy nem volt anyukája. Tehát valamit csak érzett... Vigasztalni szokott, de mondjuk úgy nem fektet bele túl sok energiát.

2021. jan. 14. 14:17
 20/24 anonim ***** válasza:
100%
Bármilyen diagnózist kaptok is, tök jó, hogy foglalkozol a problémával és odafigyelsz rá. Viszont valami megütötte a szememet: "Csúnya beszéd. Ütöttem a szájára, próbáltam figyelmen kívül hagyni, próbáltam elviccelni, mintha rosszul hallanám,próbáltam büntetni, beszélgetni vele, semmi hatás." - Probléma szerintem, hogy hol így reagálsz, hol úgy. Válassz ki valamilyen reakciót akár a csúnya beszédre, akár az erőszakos viselkedésre, és következetesen MINDIG az legyen a reakció, ne váltogasd, mert így csak fokozod körülötte a bizonytalanságot. Egy adott tettre következetesen mindig ugyanaz legyen a következmény, legjobb, ha minden családtagtól! Ez kiszámítható környezetet teremt számára. Beszéljétek meg, hogy, mi legyen az. A másik: aknázzátok ki a mozgásban rejlő energiákat, a kézműveskedést ne erőltessétek, vagy legfeljebb jó időben az udvaron, nagy aszfaltkrétával, homokkal, stb. És persze a helyes viselkedésekért kapjon pozitív megerősítést. Minél előbb sportoljon rendszeresen, akár versenyszerűen, fegyelemre fogja szoktatni és leköti az energiáit.
2021. jan. 14. 14:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!