Mit csináljak ha nem hallgat rám a 4 éves gyerekem?
Ismerős. Ahogy nőnek egyébként egyre hangosabbak.
Sose volt ráhagyva semmi, mindig következetesen kezeljük, de mégis ilyen. 5 éves most.
2 évesen édes, kezelhető, szófogadó kislány volt, szóval puszi 8-as, nem tudsz még semmit. ;)
Értem, és akkor ez igy van jól? Nem hagyja az anyját 2 kiflit kérni, annyi baj legyen?
Attól még hogy életkorából adódik vmivel próbálkozni, még kell kezelni, a dackorszakosra sem hagyjuk rá.
Láttam pár 4évest, egyik sem ordított bele az anyja beszédébe, vagy ha igen, rászólt/ignorálta az anyja.
Pont ez a baj, hogy az az anyuka van lenézve akinek vannak elvárásai is a gyerekével szemben. Igen, el lehet és el is kell várni egy gyerektől hogy ne kiabáljon, beszéljen bele a másik mondandójába mert hatalmas tiszteletlenség.
Ez nem azt jelenti hogy nem fog ezután próbálkozni vele, hisz gyerek.
Egy oda vissza dolog. Ha én meghallgatom őt, nem vágok a szavába akkor minimum hogy el is várom tőle. Ha 100-jára próbálkozik sem hagyom rá a dolgot.
Alapvető elvárás ami szükséges későbbi a kommunikációhoz, szociális beilleszkedéshez. Persze felnőttek között is bőven akad (sajnos) aki képtelen arra hogy türelmesen végighallgassa a másikat, őket csak prolinak hívom.
16, És ki írta, hogy ráhagyja?
Pont arról írt mindenki, kivéve a 2 éves mellől okoskodó anyukát, hogy ez egy ilyen korszak, amikor sokkal jobban opponál a gyerek következetesség ellenére is.
Hát kb 2féle komment van:
- amelyik azt írja, hogy ez van és kész. Még a 8 éves is ilyen
- amelyik próbál tanácsot, ötlet adni.
A kérdésre, ami ez volt: "mit csináljak?"
Másrészt nem értem, pont a dackorszakos korú gyerek szülője mért ne mondhatna véleményt. Nekem is épp most csapott ordítást, hogy nem akar fürdeni, máskor a nyuszis body helyett az egeresért ordít, aztán a nyuszisért vagy mert nem akarja fogni a kezem. Mégsem marad fürdetlenül, meztelenül stb.
Nem hiszem, hogy szerencsés ha a szülő eszköztelen marad a gyerekkel szemben, főleg ilyen mindennapi helyzetben. Generációk során nem volt ilyen, és nem azért mert mindenki bántalmazta a gyerekét. Nyilván ezerszer is próbálkozik a gyerek, de hagyni nem lehet. És azt nem értem, hogy a Kérdező is nyilván azért kért tanácsot, mert elégedetlen azzal, hogy a saját gyerekével szemben tehetetlen.
Én is adtam ötletet, más is. Ha nem tetszik neki, vagy csak 4 évesek szüleire hallgat, majd nem fogadja meg.
Az enyém 4,5 és hát ő sem egy szent, de azért itt vannak dolgok a kérdésben, amiket nem tűrnénk el tőle.
- ha telefonálok, abba nem szól bele, de élőben nem tudok 3 mondatot váltani pl az apjával, mert belebeszél, mindig rászólunk, de ez nálunk is egy sarkalatos pont
- pékségben, boltban, stb teljesen jól viselkedik
- az öltözés (ill. vetkőzés) miatt inkább este kell 10x szólni fürdés előtt, reggel felöltözik ügyesen, és teljesen egyedül
- evésnél a mai napig megcsinálom, hogy elveszem előle a tányért, ha többszöri szólás után is minden mással foglalkozik csak a kajával nem, és közlöm, hogy akkor szépen felállhat az asztaltól, befejezte az ebédet/vacsorát. Ez be szokott válni.
Szóval igen, egy egészséges 4 éves ilyen, nem fog vigyázzban állni a sarokban katonai fegyelemben a nap 24 órájában, de kell hogy legyenek korlátok, nem lehet ő a főnök, és ennyi idősen már igenis tudnia kell viselkedni is, ha a helyzet úgy kívánja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!