Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Milyen gyerkkori serelem okoz...

Milyen gyerkkori serelem okoz felnot korban noktol valo felelmet ?

Figyelt kérdés
2020. jún. 21. 05:04
 1/3 anonim ***** válasza:
21%
Valószínű amit bebeszélsz magadnak.
2020. jún. 21. 06:34
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Különféle okok válthatnak ki ilyet. Nem csupán egy lehetséges ok létezik. Attól még, hogy A-ból következik B, ettől még C-ből is következhet B, elvileg.

Az egyik lehetséges oka annak, amit írsz, XY személy gyermekkori rossz tapasztalata a saját szüleiről.

Egy másik lehetséges ok: gyerekkori szexuális bántalmazás. Sőt, utóbbinak is vannak fokozatai, az enyhébből a súlyosabbakig.

És tovább megyek: attól még, hogy A-ból következik B, első körben nincs eleve kizárva, hogy esetleg A-ból nem B következik, hanem C. Vagy semmi különösebb következménye nincs.

Azaz: attól még, hogy valakit molesztáltak gyerekkorában, lehet, hogy félni fog a nőktől, lehet, hogy nem. Lehet, hogy másokat fog molesztálni, lehet, hogy nem. Lehet, hogy csak vágya lesz, erre, lehet, hogy az sem.

Magyarán: a legtöbb pszichológiai kérdés soktényezős. Nem lehet kijelenteni, hogy van egy tőmondatban megfogalmazott dolog, és abból mereven csakis egyvalami következhet. Vagy csakis egyvalami lehetett az oka. Ez utóbbi hozzáállás nonszensz. Ettől még nem kizárt, hogy akadnak olyan esetek, amikor egyetlen ok van és egyetlen okozat, bár az ritkább eset, pont ezért szerencsétlen dolog eleve így hozzáállni, hiszen az tippelgetés, és akkor a buta ember fel szokott kiáltani, amikor véletlen beletrafál, hogy "na ugye, megmondtam, na!"...

A lényeg, hogy attól függ. Sok mindentől, Mert soktényezős. Egy egész anamnézist, élettörténetet kellene felvázolni, megismerni ehhez, sőt, sok mindent abból is, amit se a vizsgáló, se a vizsgált alany egyelőre még nem tud saját magáról. Pl a tudatalattija tartalmát. Amiket gyerekkorában a tudatalattijába fojtott, pl traumák hatására. Vannak erre is pszichológiai módszerek.

2020. jún. 24. 02:11
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Nálam például nem félelmet okozott, hanem utálatot a nők felé, az, hogy apám kicsi koromban elment tőlünk egy másik nőért. Azt figyeltem meg magamon, hogy mikor akár nézek egy tévéműsort, sorozatot, akármit, sosem kedvelek egy női szereplőt se, idegesítőnek találom, ha pedig kettő is van, és valami párkapcsolati dolog kerül szóba, szóval hogy az egyik nőnek van egy férje, a másik meg beleszeret a férjbe, még akkor is, ha jobban illene a férfi a második nőhöz, én a feleséggel szimpatizálok. Nagyon kevés nővel van jó kapcsolatom (pedig én is az vagyok), valahol tudat alatt riválisnak érzem őket, ha pedig nekem van párkapcsolatom, akkor jobb, ha a páromnak még véletlenül sincsenek női barátai vagy női kollégái, és nem beszél egy szót se másik nőkkel :"D (Tudom, hogy ennek nem így kéne lenni, de ez van).

Félelmet nem érzek velük kapcsolatban, viszont ezt is nyilván valami olyan dologhoz lehet kötni, ami téged gyerekként negatívan érintett. Még akkor is, ha az nem volt igazából negatív! Most csak mondok egy példát, hogy esetleg volt egy házvezető nőtök, aki vigyázott rád, amíg a szüleid dolgoztak, és mivel ő csinálta meg a házimunkák nagy részét, hogy anyukádnak ne kelljen, sokszor láttad őt porszívóval, és kicsiként mondjuk megijesztett a zajoskodása a gépnek. De persze akkor még nem tudtad, hogy mi az a porszívó, vagy mire való, vagy hogy az a nő miért megy feléd ilyen nagy zajjal, csak ijesztőnek és nem jónak érezted, és ez benned hagyta a nyomát. Igen, tudom, hogy ez egy elég fura példa, de csak arra akartam vele rávilágítani, hogy ha félsz a nőktől, akkor akár ilyen "banális" ok is kiválthatta, hisz pici korban sok mindent nem ért még meg az ember. DE, lehet persze súlyosabb oka is, például hogy erőszakoskodott veled, nemileg vagy csak úgy simán (előfordulhat, hogy te nem is emlékszel rá, nem csak azért mert túl rég volt, hanem mert olyan trauma ért, hogy elfelejtetted), vagy volt valaki régen a család körül, aki sokat kiabált, csúnyán beszélt veled, fenyegetett/ akár még az is, hogy ijesztően nézett ki a szomszéd nő... ahogy a felettem szóló mondta, nagyon sok mindentől lehet ilyen következmény, neked kell végiggondolni, hogy történt-e régen bármi hasonló eset. Ha nem jutsz eredményre, én szorgalmaznám, hogy kérdezd meg a szüleidet is akár, hátha ők emlékeznek valamire, amire te nem, akár olyan szempontból, hogy volt x időszak, amikor furán viselkedtél kicsi korodban valamiért, amit ők se tudtak megmagyarázni (mondjuk ha ők nem tudtak arról, hogy egy másik nő csinált veled valamit). Ne félj a szüleiddel beszélni ilyesmiről, hiszen elég fontos a jelenedben is, ha félsz a nőktől. Kihatással lehet a munkavállalásodra, a párkapcsolatodra, akár még arra is, hogy milyen kapcsolatod lesz a gyerekeddel, ha lesz. (Ha már van, akkor pláne.) Aztán lehet, hogy kiderül, hogy tényleg csak valami apróbb dolog van a háttérben, nem valami borzalmas :) Megoldani persze nehéz lesz, a kisgyerekkori traumák a legmakacsabbak ilyen szempontból... kicsit nem figyelsz, máris megint előjön. De egy kis megnyugvást jelenthet, ha rájössz, mi történt.

2020. jún. 27. 10:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!