SNI-s gyerek, otthoni tanulás - nektek is ilyen nehéz?
Én úgy csinálom, hogy ami a kedvenc meseszereploje, vagy amivel játszik a számítógépen, azt bevonom a tananyagba.
Szóval elnevezem, a betűket feladatokat. Stb
Hát ez nehéz ügy. A helyedben én vele együtt írnék egy napirendet, hogy mikor kell tanulni, mikor van játék, mikor segít a házimunkában, mikor étkezünk, mikor levegőzünk...stb.
Ezt minden nap reggel megtenném, nap közben ki lehet pipálni, ami már megvolt.
Most biztos nem leszek népszerű, de őszintén remelem, hogy ez az időszak arra is jó lesz, ha a pedagógusok legközelebb az utcára vonulnak, mert több pénzt/jobb felszereléseket stb stb akarnak, akkor a szülők is velük mennek, nem úgy mint legutóbb, amikor csak a pocskondiazas ment.
De azért nagyon drukkolok mindenkinek, hogy ép ésszel túlélje ezt az időszakot. Üdv. Egy pedagógus gyerek.
Üdv a klubban. 3. osztályos adhd-s fiam van. Meg egy 6. osztályos adhd-s lányom.
A fiam az őrületbe kerget. Egyébként is gázos, tudom, és eddig is mindig megemeltem a kalapomat a tanárai előtt. Hozzáteszem, hogy a tanulással eddig nem nagyon volt gond, órán figyelt, leginkább a szünetben, meg a szabadidős tevékenységekben szokott a suliban konfliktus lenni vele.
Szóval itthon gáááááz. Már az elején írta a tanárnő, és én is tudtam, hogy napirend, napirend, napirend. Elmondtuk neki, hogy ez nem szünidő (tudom, te is elmondtad). Következésképp nem alszik délig. Fél 8-kor kel, öltözés, reggeli. Utána tanulunk. Az a baj, hogy ő ha kizökken, akkor utána már nagyon nehéz visszatérnie a tanuláshoz. És én hiába írok napirendet, nyilván nem tudjuk tartani. Én home office-ból dolgozom, általában délután csinálom a munkát, délelőtt tanulunk. De persze mindig van valaki, aki írogat, kérdez délelőtt is. Ha félbehagyjuk a tanulást, utána már a fene megette az egészet. A gyerek mindig nyavalyog. Nem megtanulni akarja, csak túllenni az egészen. Múlt héten már annyira kiakasztott, hogy el kellett mennem itthonról, csak legközelebb a rendőr hoz haza egy borsos csekk kíséretében. Van, hogy délben végzünk, volt, hogy délután 4-kor. Nagyon nem mindegy milyen napja van a gyereknek, meg persze nem is adnak egyformán. De még csak ez sem mérvadó, mert pl. péntek elég laza, mégis akkor volt a balhé múlt héten. Talán hét végére már elfárad.
A lánykám tanulna egyedül, de ugye ő is figyelemzavaros. Át kell nézni a dolgait, biztos mindent elküldött, mindent átnézett. Azt a férjemre bíztam, de ő meg magasról tesz rá. A héten már volt egy matekdoga, amit elfelejtett megírni. Nem vette észre, hogy ott van. Írtam a matektanárnak, hát kaptam tőle hideget-meleget. Semmi rugalmasság, semmi megértés. Elegem van az egészből.
Nagyjából ott tartok, hogy lesz.arom. Szerencsére a 6. osztály még nem számít sehova, megbukni nem fog. De tuti rosszabb jegyei lesznek, mintha bent lenne. Ami nonszenz itthonról, de valósidejű online dolgozatokat kell bepötyögnie, és még a billentyűket sem találja szegény. Totál szivatás az egész gyereknek is szülőnek is.
2os (ADHD extrém figyelemzavar, tanulási lemaradás a korosztalyahoz képest-spec sulis) szigorú délelőtti tanulás 9 és 12között. Akkor még használható. Csak ha kész minden, utána játszhat. Szerencsére csak ritkan csúszik át valami delutánra. Azt már csak akkor, ha mindenki ebédelt és a többiek anyaga fel van töltve. Nehéz,de összegészébe sokkal nyugodtabb az életünk most. Itthon gyógyszerre sincs szükség, nem terheli a máját semmi.
Nincs utazás, nem olyan fáradt, mint egyébként. Komolyan elgondolkodtam, h kiveszem a suliból. Csak kell neki a gyerektársaság. Év végén vizsga lesz.
6-os, az enyém is adhd-s, hát van ami előny. A gyógyszert mi is elhagytuk. Nincs balhé a reggeli kelés miatt, hogy mindig elkésünk, mert nem öltözik, nem kel időben. stb.
Viszont a gyerektársaság kell, na meg egyébként ha magántanuló egy gyerek, de van rendes oktatás, a tanárok sajnos nem erőltetik meg magukat. Most a fiamnak nagyon szépen küldi az anyagot a tanár, videóra veszi a magyarázatot, minden nap átnézi a leckéjét. Ezt alapesetben nem teszik meg egy magántanulónak, az a baj.
Mai sztori: Nem tudtam tanulni a gyerekekkel, mert egész délelőtt call volt. Mondtam a férjemnek, csinálja ő. Tanár nekem küldi az anyagot, én továbbítottam a férjemnek. Hallottam a szobából, hogy sírás van, meg csapkodás. Amikor 11-kor vége lett az egésznek, a férjem a konyhában sörözik, a gyerek az ágy alatt kuporog. Na, mondom mi volt itt.
A férjem mondta, hogy nyugtatót akart bevenni, de nem talált. Ja, nem élünk vele alapesetben, maradt a sör.
Gyereket csokival tudtam előcsalogatni, még 1 órát bőgött.
Pedig elmondtam tegnap, hogy ma apával tanul. Nem tudta feldolgozni. Azt mondta, hogy neki ez annyira szokatlan helyzet volt, hogy ő ezt így nem volt képes ma befogadni.
Mondtam neki, azt hittem nem fér be az ágy alá, azt mondta ő is meglepődött, de befért.
Ez isteni lesz, most beindultak a munkahelyemen is az unatkozó home office-osok nagyon szeretnének valakivel órákig beszélgetni. Hetente legalább egyszer ez lesz. Akkor nagy tisztaság lesz az ágy alatt. De a férjem megmondta, inkább főz 3 fogást ebédre, de többet ne kérjem, hogy tanuljon a gyerekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!