Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ilyenkor a pszichológus...

Ilyenkor a pszichológus értesíti a hatóságokat, vagy először inkább megpróbál hatni a szülőkre?

Figyelt kérdés

Csak gondolatkísérlet, de biztos előfordult már:

Tegyük fel, hogy egy család pszichológushor fordul a gyerekük viselkedési zavarai miatt. A szülők első ránézésre normálisak, úgy tűnik, foglalkoznak a gyerekkel stb., de a kezelés során kiderül, hogy gyakran "eljár a kezük", és ha nem is kifejezetten súlyosan, de bántalmazzák a gyereket (pofon, ilyesmi).

Szerintetek ilyenkor a pszichológus először megpróbálja őket nevelési tanácsokkal ellátni, vagy egyből értesíti a gyámügyet? Hiszen ők kértek segítséget, úgyhogy valószínűleg nem akarnak rosszat, de a jelzőrendszer tagjaként a szakember mégsem hunyhat szemet az ilyen esetek felett.

2020. febr. 27. 17:14
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
8%
En ha valakit megverek annak nyoma marad, vagy legalábbis fájlalja még masnap is. ;) Egy nyakleves nem ilyen, egy pofon is csak ideig óráig tart. Sőt, abból én is kaptam annak idejen, meg párom is, mégse éreztük verésnek. Talan mert mellette normálisan neveltek? Bírom mikor a szülők szo szerint könyörögnek a gyereknek egy áruházban, vagy buszmegállóban, hogy viselkedjen normálisan. Szerintetek bejon? Ja nem, utana jön a fenyegetes, a kiabálás és stb. De a gyerek akkor is ordít, sikít, elszalad. Na az en párom ilyenkor, ha a mi gyerekunk csinálná ezt az utcán olyan taslit lőne neki hogy csak na. Oké, lehet dackorszak is egy gyereknél. De azt is rendezni kell valahogy anelkul hogy idegösszeomlást kapnál a gyerekedtol, meg mindenki mas is mikor közösségbe viszed. Speciel az ilyen kölyköket már én ütném, az anyja meg "en jo anya vagyok, nem ütök oda", közben meg latszik rajta hogy teljesen elkeseredett a sajat gyereke miatt, a tobbi emberrol nem is beszelve, aki végig hallja a cirkuszt.
2020. febr. 28. 08:47
 12/19 anonim ***** válasza:
0%
Nyolcas, aha szoval a pofont is veresnek számítottad. Mondd csak, mikor többször megütnek ököllel, vagy elvernek szijjal hogy egy hetig latszodik, vagy egy fakanallal verik a segged, az ugyanolyan erzes mint mint mikor anyad nyakon vág? Hmmm. Erdekes. Ja nem. Csak h..ye vagy.
2020. febr. 28. 08:49
 13/19 A kérdező kommentje:

Az a "baj", hogy teljesen mindegy, hogy személy szerint ki mit gondol a pofonról. 2004 óta bűncselekmény, benne van a gyermekvédelmi törvényben. Ahogy egy kiflit elemelni a boltból is törvényellenes, akkor is, ha amúgy indolt lenne, mert már napok óta nem ettem.

A kérdésben egyébként nem brutális verésre, meg terrorban tartásra gondoltam, hanem arra a fajta nevelésre, ami néhány évtizede még teljesen normálisnak számított. Hogy foglalkoznak a gyerekkel, szeretik, a felmerült gondokat észreveszik, ezért is viszik szakemberhez, de bizonyos esetekben kiosztanak egy-egy nyaklevest. Ami, mint tudjuk, tilos.

2020. febr. 28. 09:10
 14/19 anonim ***** válasza:
50%

Minden erőszak, ami fájdalmat okoz, csak különböző súlyosságúak. Ha az utcán lekever egy vadidegen egy pofont, akkor ugyanúgy feljelentheted erőszakért, mint azt, aki akkora pofont ad, amitől agyrázkódásod lesz. A különbség csak a büntetésük súlyában van, de mindkettő elítélendő erkölcsileg és jogilag is.

Amit idegentől/más családtagodtól nem tolerálnál, azt nem teheted meg a gyerekeddel sem, mert ugyanolyan súlyú a párod nevelő célzatú pofonja amit te kapsz, hogy legközelebb szebben beszélj vele, mint amit te adsz a gyereknek, hogy legközelebb szebben beszéljen veled.

Ha nagyon bele akarok menni, a második súlyosabb(minden gyermek ellen elkövetett eröszakfajtát jobban büntetnek, mintha felnőttek ellen követnék el), mert egy rád bízott, tőled függő, ki nem fejlődött, korlátozott ítélő-cselekvőképességű, magát megvédeni képtelen, gyenge kis lény ellen követed el.

Az is erőszak, aminek 5 perc után nincs nyoma!

Nem csak az az erőszak büntetendő amelyik miatt a gyereknek viselkedési zavara lesz, vagy amelyik külső sokáig maradó nyomot hagy. Az erőszaknak hosszútávú hatásai is vannak, amik később jönnek ki, vagy rejtve maradnak, vagy szimplán nem olyan súlyosak, hogy észrevegyék..

Annyira szeretném, hogy valami lelkiismeretes gyermekvédelmis megtalálná azokat, akik itt írtak.. Egy rendes országban a gyerekek(és állatok) elleni erőszak bármilyen formájának elfogadását/éltetését/dicsőítését/elismerését is büntetnék, ha azt az ember nyilvánosan teszi, mint itt mondjuk neten.

A pofon az erőszak egyik formája, nem is gyenge, mert alatta van pl a szorítás, legyintés, tockos, barack, csapás, lökés, rázás, paskolás

Teljesen középkategóriás. Felette van a rúgás, ütés, harapás, fojtogatás..

2020. febr. 28. 09:27
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
En ezt teljes mértékben megertem. Azt nem ertem ti miert nem értitek meg, hogy a gyermekvédelem egy nehanapjan felpofozott gyerek családjára NEM fog ksizallni, akarmi is van a törvénykezésben. Svédországban talan, de itt nem. Lattam en már "tényleg" megvert gyereket, aki felt hazamenni, meg olyat is aki lelki nyomorék volt az otthoni lelkiterror miatt. De manapsag az az igazsag hogy kiemelni egy gyereket akkor fognak, ha mar az élete a tét, esetleg a tanulashoz valo jogat veszik el a szülei. Egy pofonnal kiröhögnek barhova fordulsz is.
2020. febr. 28. 09:54
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

Véleményem szerint aki elviszi pszichológushoz a gyereket, az törődik vele, érdekli, hogy mi lesz a gyerekkel, tehát nem bántalmazza.

És igen, néha minden családban elcsattan egy-egy pofon, aki mást mond hazudik. Előfordulhat, hogy a gyerek ezt felnagyítja, és elmeséli mindenkinek. Én személy szerint nem bízom a pszichológusokban, és bármit kinézek belőlük.

Velünk az történt, hogy a fiam osztályában volt fogdosás, és nem ő volt az, és nem is vele csinálták, de elmondta a pszichológusnak, aki aztán a hátam mögött és a tudtom nélkül feljelentette az iskolát. Én teljesen kiakadtam, mert a gyerekem magatartászavaros, és elég sok gond van vele, és nem igazán tett jót a beilleszkedésének, amikor az igazgató és az osztályfőnök jelentéseket fogalmazott a Klikknek, hogy milyen intézkedéseket tettek az ügyben. Én meg nem is tudtam róla, aztán értsem meg, miért utálják a gyerekemet a suliban.

Én azóta már nem hordom pszichológushoz. 2 évig jártunk, semmi eredménye, szerintem ez egy áltudomány, nem tudnak semmit segíteni. Ártani annál többet.

Hagyd, ne szánj rá több időt. Én még nem láttam olyan magatartászavaros gyereket, akinek egy pszichológus bármiben tudott volna segíteni, pedig forgok ilyen körökben.

2020. márc. 1. 16:08
 17/19 anonim ***** válasza:
37%

A verekedők nagyrésze azért pofoz, hogy a gyerek tanuljon belőle, tehàt törődik vele. Aki mindent megvesz, aki cukorral, étellel tömi, aki durván beszabályozza az idejét, aki direkt rideg vele, ezek mind törődnek a gyerekkel, és mind bántják.

Lehet rosszul törődni utolsó!

Nálunk rohadtul nincs pofon, de ha kiakaszt megszorítom a kezét, hogy ne csapkodjon, vagy a kezénél fogva odahúzom a ruháihoz, hogy öltözzön. Ez sem szép, de nem minden családban van pofon! Jó lenne magad azzal nyugtatni, hogy más is szr bántalmazó szülő, de nincs így.

Az meg teljesen rendben van, hogy jelentették, volt fogdosás a suliban és szerinted ezt annyiban kéne hagyni? Ez nagyon durva, hogy a fenébe lehetsz ilyen korlátolt? A gyereket királyi székben kéne hurcolni, hogy leleplezett egy(több) erőszaktevőt és ezt fedező intézményvezetőt..

Az eszem megáll, hogy valaki inkább lapít, fogdossák a többi kisgyereket, csak nehogy kirekesszék a közösségből.. És te tovább járatod ide.. sőt a pszichológust hibáztatod..

Én nem tudom, hogy jutna értelem a fejedbe, csúnya lenne azt kívánnom, hogy kapjon el téged egy idős bácsi és senki se csináljon semmit, de megfordult a fejemben. Annyira rossz, hogy ilyen korlátolt, kisstílű, erőszakos emberekkel kell egy bolygón élnie a gyerekemnek..

2020. márc. 1. 16:44
 18/19 anonim ***** válasza:
0%

17-es, szerintem te vagy korlátolt. A gyerekek egymást fogdosták. Az ofő behívta a szülőket, megbeszélték, ennyi. Hol írtam én, hogy nyugdíjas cukros bácsi jár be az iskolába?

Szerinted melyik alsós osztályban nem fordul elő, hogy a gyerekek kiváncsiak egymásra? Durva hivatali túlkapás volt a részéről. Nem mondtam, hogy nem kell csinálni semmit, de az nem megoldás, hogy egy páciense háta mögött feljelentést tesz, amikor azért megyünk oda, mert a gyereknek nehézségei vannak az iskolában. Ezzel aztán éppen nem segített a helyzeten. Eszem megáll, komolyan, szerinted az normális, hogy feljelenti a sulit, és a gyerek szüleinek nem is szól? Ha már annyira mániája lett, hogy valamit csinálni kell, legalább nekem mondta volna.

És igenis a pszichológust hibáztattam, ugyanis az osztályvezető főorvossal is beszéltünk, és ő is azt mondta, hogy ez eléggé fel lett fújva, és annyiban kéne hagyni. Erre a nő, az én hátam mögött és a főnöke háta mögött tett ilyen intézkedéseket. Gondolom a Klikknél meg jót röhögtek a dolgon. (Hozzáteszem a nő már nem dolgozik ott, szóval nyilván mást is elbaltázott.)

Semmi nem történt, ennél már alapból az ofő többet tett. Nem tudom miért gondolja bárki, hogy az osztályfőnök ilyen esetekben nem tudja mi a dolga, és egyértelműen az a megoldás, hogy feljelentgetjük a másikat.

Elképesztő az emberek viselkedése ebben az országban, mindenkinek a háta mögött intézkedünk, feljelentgetünk, kibeszélünk. Szép.

Lehet rosszul törődni, pl. aki azt hiszi, hogy pofonnal előbbre viszi a gyerek lelki fejlődését. Ez esetben egy normális pszichológus gondolom előbb elbeszélget a szülővel, és nem jelenti fel egyből. Viszont én még nem láttam normális pszichológust. Mind azért megy oda, mert a saját megoldatlan lelki traumáit így akarja feldolgozni.

Mondom, ha jót akarsz a gyerekednek, messzire elkerülöd mindet.

Az a minimum, hogy jól megkopaszt, ha már többet nem is árt. Nagyon sok magatartászavaros gyereket ismerek, akiket évek óta hordanak horror áron pszichológushoz, és nem változott a viselkedésükön semmi. Szerinted ha heti 1 órában beszélget valakivel, mégis mi volt történni? A gyerek környezetének kéne megváltozni, a pedagógusok, a szülők viselkedésének. Na, meg a gyereknek, de azzal egyáltalán nem is próbálkoznak, hogy rá hassanak bármivel.

2020. márc. 4. 14:07
 19/19 anonim ***** válasza:

Egymást fogdossák iskoláskorú gyerekek és szerinted ez nem számít?

Persze sokkal kevésbé rossz, mintha felnőtt fogdosná őket, de akkor sincs rendben.

Akaratuk ellenére történt, vagy direkt kérték a lányok-fiúk, hogy fogdossák meg egymást?

Ha akaratuk ellenére, akkor azt jelenteni kell(munkavállaló is felmondhat ám, ha nem elégedett a munkahellyel). Attól, hogy nem egy undi felnőtt fogdossa őket, attól még ugyanolyan erőszak, ha a kisgyerekek lefogják egymást és a másik nemiszerveihez(mell/nemiszervek), nyúlnak!

Ha szerinted ez rendben van, az nagyon súlyos.

Ha viszont a fiúk-lányok egyaránt kérték, akkor az intézményvezetőt kell megkeresni és kiszorítani a szexualitást az iskolából, mert nincs rendben, hogy a 9 éves Lili kéri, hogy fogdossa meg meg a 9 éves Ádi a mosdóban. Ez kevésbé vészes de ezt sem értem hogy gondolhatod, hogy rendben van, hogy kisiskolások szexuális életet próbálnak élni az iskolában! Legalább erőszak nincs benne, de akkor is nagyon durva, hogy ez így oké. Ha neked megfelel, keress olyan anyukát, akinek szintén, aztán biztosítsatok Ádinak meg Lilinek szobát, ahol kedvükre fogdoshatják egymást.

Fel sem fogom, ki a fene engedi ezt..

2020. márc. 4. 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!