Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » A nevelési tanácsadóban...

A nevelési tanácsadóban rásüthetnek valami bélyeget 6 évesemre hivatalosan, beleegyezésem nélkül? BTM, SNI.

Figyelt kérdés

Szerettem volna magánúton, diszkréten kezelni a gondjainkat, ezért kisfiamat magán pszichológushoz vittük. Közben viszont az ovi részéről kiment a papír a nevtanba. Aláírtam, de jeleztem, hogy magánutat szeretnék inkább. Aztán kiderült, hogy most már akkor el kell menni a nevtanba is. A pszichológus szerint amúgy nem SNI vagy BTM gyanús.

Szóval holnap nev.tan. (közel egy év után adtak időpontot és hívtak be, erről ennyit), de szorongva gondolok rá, hogy mi fog történni.

2019. okt. 10. 13:57
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Nem pézbeli kedvezményre gondoltam az előbb.

Gondold meg jól ezt az iskolaérettség dolgot. Te ismered a gyerekedet, de ha egy iskolaéretlen kisgyerek elkezdi az elsőt, nincs visszaút az oviba. Az egész iskolai életére hatással lehet a kezdeti kudarc.

Persze ez nem feltétlenül lesz így Nálatok, csak én sajnos túl sok ilyet látok. A megbélyegzéstől való félelem vagy a büszkeség ebben az esetben nem lehet indok, csak azt nézd, hogy szerinted bírná-e a gyereked!

2019. okt. 11. 21:18
 12/17 anonim ***** válasza:
55%

A Nevelési Tanácsadót már elég régóta Pedagógiai Szakszolgálatnak hívják. Ennek az intézménynek egyik feladatköre a nevelési tanácsadás, a másik a szakértői bizottság, több másik mellett.

Ha az óvoda szakértőibe akarta utalni a gyereket, azt a szülő beleegyezése nélkül is megteheti. a szülő ráírhatja a saját vélményét a beküldőre, azt is, hogy ő ellenzi a vizsgálatot, de ettől még kötelező elvinnie a gyereket.

A mi szakszolgálatunkban kb 5 óra egy ilyen vizsgálat, de gyakran több, aminek a szülők érthető okokból nem mindig örülnek, hiszen szabadságot kell kivenniük. Fél óra legfeljebb egy nevelési tanácsadásos tanácsadás alklaom lehet, de abból szakvélemény nem születik.

Egy vizsgálat alapján senki nem kaphat SNI diagnózist, mert ezt csak a megyei/fővárosi bizottság adhatja, az ő vizsgálatukat viszont mindig megelőzi a járási/kerületi intézményben történő vizsgálat.

Ha a gyereknek valóban nincsenek BTMN szintet elérő problémái, akkor nem is fog ilyen diagnózist kapni. Ha viszont a vizsgálók szerint vannak, akkor nehezen fogod őket lebeszélni. Itt is leírhatod, hogy szerinted nincs igazuk, sőt fellebbezni is lehet a vélemény ellen, és ekkor újravizsgálják a gyereket. Először ugyanott, csak mások, és ha ennek az eredménye sem elfogadható a számodra, akkor egy mgasabb szintű bizottság.

2019. okt. 14. 07:46
 13/17 anonim ***** válasza:

Káosz abban az értelemben van, hogy nem született meg a Köznevelési törvény módosításához a végrehajtási rendelet. Jelenleg annyit tudunk, hogy ha a szülő kéri, akkor január 15-ig kezdeményezheti a hat évet betöltő gyermeke iskolakezdés alóki felmentését az Oktatási Hivatalnál (vlószínűleg ott, a törvény ezt sem nevezi meg). Senki nem tudja, hogy a hivatal ezek után mi alapján fog dönteni, ki nézi majd meg ezeket a gyereket, mit néz rajtuk, milyen szakvéleményeket vesznek figyelembe, lesz-e fellebbezési lehetőség, stb.

Viszont akiről január 15 előtt leírja a Pedagógiai Szakszolgálat egy szakértői véleményben, hogy nem javasolja számára az iskolakezdést, azok elkerülik ezt a procedúrát. Van is aggódás a Szakértői bizottságokban, hogy emiatt most tavaszi születésű gyerekek tömegei jelennek majd meg, akikkel semmi más gond nincs, mint hogy várhatóan nem lesznek iskolaérettek szeptemberre. De a szülők biztosra alarnak menni a felmentéssel kapcsolatban, tehát nem az OH "titkos" ügymenetű döntésére akarják bízni a dolgot. Meg tudom őket érteni, de a Szakszolgálatok bele fognak fulladni a vizsgálatokba, ugyanis oda egy féllel több embert nem sikerült felvenni, sőt, inkább elmennek a szakemberek.

Ha viszont ti biztosak vagytok benne, hogy a gyereketeknek jó lesz, ha ősszel iskolába iratjátok, fellebbezzétek meg nyugodtan a véleményt. Csak előtte gondoljátok át még egyszer, mit láthat a gyereken az óvónő, aki indokoltnak tartotta a vizsgálatát, és mit a gyógypedagógus meg a pszichológus, aki nem javasolja az iskolakezdést. Nem hinném, hogy pusztán a vizsgálat 200.percében tapasztalható fáradási jelek alapján alakították ki a véleményüket. Mi sem úgy szoktuk.

2019. okt. 14. 08:03
 14/17 anonim ***** válasza:

Cuki a 79%os válasza, gyakorlatban viszont nem így van.

Nálunk a területi szakértői a megyei, Bpn a 7. kerben(dohányutca), bizony a gyerekem 3 féle különböző szakorvosi(neur, 2 gyogyped) diagnózissal ment, 40 percet voltunk bent nagyon max, így kapott snit egy 4.tipusú kóddal(kevertspec) és írtak meg sem történt dolgokat(rajz) a véleménybe, küldtek vadaskertbe vagy aut alapítványhoz, és vártak vissza kódmodosításra.

2019. okt. 14. 09:40
 15/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm írásaitokat.

Természetesen gyakran nem a szakértői dolgozó tehet a rendszer hibáiról, és biztos nagyon kész vannak a sok munkától, de hadd sajnáljam jobban a gyermekemet, akinek az életét teheti tönkre ez a törés, meg a befáradt, kiégett, alkalmatlan munkaerő. (És még ki tudja, hány gyermekét.)

A legkevésbé sem magamat féltettem, hogy oh, pár órát nem dolgozhattam, hanem az eredmény az, ami szerintem fals azért, mert szünet nélkül nyomatják a teszteket, és úgy, hogy adott esetben ez már nem is motiváló a gyereknek, mint mikor faarccal, fahanggal odavágják az alig hat éves fiam elé a feladatot. Hát nagyon izgatta ám már akkorra, s így...

Ma beszéltem mindkét óvónővel, a napokban fogad az intézményvezető is. A két óvónő elszörnyedt a történtekből. Egy évvel ezelőtt küldtek minket oda, és mi magánban már megjártunk egy utat. Minden fejlesztésre mentünk s megyünk, amit javasoltak. A nev.tanban (bocs, ha így hívom) semmi újat nem tudtak javasolni. Az óvónők szerint a fiamnak suliba kéne menni jövőre, ők ezt írásban igazolják, hogy alkalmasnak találják. Hisz egy év óta sok minden alakult, és könyörgöm, jövő szeptemberig még mi is sokat növünk s fejlődünk.

Megerősítettek abban, hogy harcoljak. Megvárom az írásos szakvéleményt (meg voltak sértve a nev.tanban, hogy most aztán le kell írni, kiküldeni, külön ezzel dolgozni..), és fellebbezünk.

2019. okt. 14. 12:04
 16/17 anonim ***** válasza:

Nevelési Tanácsadó BTM-et adhat maximum, ha úgy érzik, hogy súlyosabb a probléma, akkor továbbküldik a Megyei Szakértői Bizottsághoz.

Ez mind attól függ, ki vizsgálja. Nekem adhd-s mindkét gyerekem. A fiam elég súlyos, őt már 3 évesen vizsgálgatták, de csak 6 évesen kaptunk kódot. Nem gyors az ügyintézés. Pedig vele a hétköznapi élet is nagyon nehéz. A lányomat meg a suliban küldték, rögtön az elején sni-t javasoltak neki, nem engedtem meg. Ne engedd meg akkor te sem. A BTM alól valószínűleg kibújni már nem tudsz, de az még nem olyan vészes.

Amúgy meg sok itt az okos, aki állítja, hogy igenis be kell kódolni a gyereket, mert az milyen jó lesz majd neki. És te vagy a gonosz anya, ha nem akarod.

Akkor beszéljenek már az ilyenek gyógypedagógussal gyakorló pedagógussal, és olyan szülővel, akinek sni-s a gyereke.

Először is a normál tanárképzésen nem tanítanak ilyet. Tehát a tanárok élből hárítanak, nem kell nekem ehhez érteni. Ezért a legjobb esetben annyi az sni-s gyerek kezelése a sulikban, hogy kap heti 2 óra csoportos fejlesztést, és kész. A tanárok magasról tesznek rá, hogy mit írnak ki még egyébként a gyereknek, pl. differenciált feladatok, első padban üljön, szóban feleltessék. Ugyan, hát nekik erre nincs idejük! Meg nem is kaptak róla képzést, ha nem tetszik, vidd el a gyereket másik iskolába. Ja, csak éppen, ha be van kódolva egyik másik iskola sem fogja átvenni.

Szóval jól gondolod, hogy nem szabad engedni a kódot. Btm még nem a világ, amúgy ha az ovi/suli küldi a gyereket, köteles vagy elvinni, nem tudsz mit tenni.

Az iskolai csoportos fejlesztés meg kb. egy nagy kalap. Ha teheted hord magánúton, többet értek vele.

2019. okt. 16. 21:56
 17/17 anonim ***** válasza:

Amúgy abban igazad van, hogy olyan nehezek ezek a tesztek, hogy akármelyik gyereket oda beküldenék, mind elvérezne rajta. Mindkét gyerekemre kijött, hogy se szókincsük, se fantáziájuk, a fiam iq-ja 80-as. A tanárok elolvasták, és fel sem akarták venni az iskolába. Szerencsére a körzetesnek muszáj volt. Elmondom, hogy 80-as iq-val egy db négyese volt tavaly, minden másból 5.

Ja, és reggel 8-tól délután 2-ig tartott a vizsgálat. A fiamnak beszédértési zavara is van, és amikor visszakérdezett, hogy nem érti a kérdést, a nő azt mondta, hogy az a szabály, hogy nem ismételheti meg. Ja, bocsi. Akkor 80 az IQ-ja.

Ennek ellenére, szerintem nem ördögtől való az iskola halasztása, mi az egyikkel halasztottunk, a másikkal sajnos nem. Nagyon megbántam, hogy nem, nagyon nehezen indult a suli, nagy kudarcélmény volt, máig nem heverte ki a gyerek. A másik viszont 7 évesen simán vette az akadályokat pedig ő is figyelemzavaros és beszédfogyatékos is.

2019. okt. 16. 22:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!