Hogy magyarázzam meg a 9 éves fiamnak, hogy mik a jogai?
Úgy, hogy meg is értse? Nincs valakinek valami jó tanmeséje? Nagyon csúnyán beszél, veszekszik, verekszik, semmilyen kérést nem teljesít (pl: indulnánk haza a táborból:állj fel a földről, pakold össze a cuccod, stb.) Egész hazaúton veszekedett az autóban a 11 éves testvérével, verekedett, majd' balesetet okozott, hogy folyamatosan hátra kellett figyelnem. Itthon megkértem, hogy legyenek csendben 20 percig, hadd tudjak aludni. Egyáltalán nem érdekelte, hogy többször szóltam, elmagyaráztam, hogy nagyon fáradt vagyok (pedig miattuk keltem 5kor,hogy legyen friss ebéd, aranygaluska, amit kértek). Elkeserít, hogy ennyire nem figyeli amit szépen kérek. Miközben aludni próbáltam, ugyancsak veszekedett a testvérével, amikor rászóltam, azzal jött, hogy neki jogai vannak. Letiltottam a tabletet, amíg nem hagyja abba a veszekedést, kiabálást. Erre is folyamatosan az ő jogaival jött.
Hogy lehet, hogy nem érzi egy gyerek, hogy nem egyedül van, és tekintettel kell lennie másokra is? Pláne, akiket szeret és akik szeretik? Bármit mondok neki, nem segít, ordítja, hogy nem csak a felnőtteknek vannak jogai. Ez nem normális... Mit mondjak neki, hogy tényleg MEGÉRTSE, hogy másokra is tekintettel kell lenni együttélésnél?? Pofont lekenni nem tudok, mert már most erősebb mint én.
Én úgy látom a neten, hogy csak kamu oldalakon írnak a gyerekek kötelességeiről.
Nem is lehet nekik, mert nem vállalhatnak felelősséget a tetteikért, hisz kiskorú, cselekvőképtelenek.
14től már lehet, alatta csak jogaik vannak.
Aki talál hivatalos törvénycikket, linkelje már be, mert a google első oldalán egy megbízható forrás sincs, csak a jogok alapján levont következtetések!
Nem most kéne elkezdeni a nevelést..
Az állj fel a földről nem kérés, hanem parancs.
A balesetért te voltál a felelős. Félreállsz és addig nem mész tovább, amíg rendbe nem jön a dolog.
Amúgy nagyon szúrja a szemem a veszekedik a testvérével ismételgetés.
Tudod mi a konfliktus? Te vagy az anyjuk, tegyél igazságot és magyarázd el, miért történik. Azt akarod, hogy a gyerekeid egy életre utálják egymást? A nagy már most pikkel rád, érzi, hogy magára hagyod, a másik gyerek miért nem hibás?
Elveszted a fiad egy testvérkonfliktus miatt, mert nem tudod és nem is akarod kezelni! A saját hibád a gyerekre kened..
Nevelési módszerek, amiket eddig kihagytál:
Nem csinálsz kedvenc kaját, ha haragszol rá, teljesen normális, hogy bocsánatkérésig(előtte elmagyarázod, miért kell) nem akarsz a kedvében járni.
Nem parancsolsz, hanem kérsz, már érzik a kettő közti különbséget.
Rendezed a konfliktusokat a tesók közt, hogy mindkét gyerek úgy érezze, foglalkozol velük, és jót akarsz nekik, képviseled az érdekeiket pártatlanul.
Fogadjunk, hogy a másik a kisebb gyerek, cuki kis kedvenc..
A gyereked érzi, hogy nem bánsz vele igazságosan, ezt tiniként jobban ki tudja fejezni, mint egy 3 éves durcizással.
11 éves, érvelj! Képes gondolkozni. Ha együttműködő gyereket akarsz, figyelj rá, hallgasd meg és képviseld az érdekeit.
Szuper kulcsmondatok asszertív kommunikációhoz:
Megértem..
Tudom..
Elhiszem..
Jogos, amit érzel..
Igazad van..
Sajnálom..
Megbocsátok..
Úgy érzem..
Tudod, hogy..
Ez azért van, mert
Én szívesen
Örülnék, ha
És a legjobb: Szeretlek! Büszke vagyok rád!
Így fog szeretni, tisztelni, és együttműködni veled a gyereked(meg más felnőttek)
Talán még nem késő elkezdeni..
Ha ő ilyen nagyfiú hogy a jogokkal.jön, akkor hát legyen!
Töltsd le neki, a gyermekvédelmi törvényt, amiben benne vannak a jogai, és az is hogy te mit vagy köteles biztosítani neki:fedél a feje felett és napi 3x étkezés-se internet, se tábor, sem telefon, se szép ruha, sem mintás tolltartó stb.
Egy hónapig kapja azt amihez joga van, rá fog jönni hogy a többi mind luxus.
Utolsó én úgy tudom(az apaságiban aláírt szerződésből), hogy a gyerekünket kötelességünk szülőként olyan életszínvonalon tartani, amin mi élünk.
Szóval telefon, net, mehet, de nem kell kedvenc kaja, a szerinte szebb ruha, az is jó, ami nem tetszik neki. A szobája színéről nem kérdezed meg, az új ceruzái is lehetnek barbisak, ha fiú, hadd égjen a feje miatta:) Új ceruzák, fognak, márkásak..
A kedvére nem kötelező tenni, de a színvonalat meg kell tartani, nem ehet vizet meg kenyeret, mikor mi libamájat eszünk, nem járhat rongyos ruhákban, mikor rajtunk gucci feszül. Nem ülhet egy bútortalan szoba padlóján, mikor mi kanapén ülünk.
Ellenben egy nagy adah spórolást(a szűlőkre nézve is) be lehet lengetni. Valamit nem csinálsz, egy hétig spórolunk mindenen. Pénztárcabarát megoldás
Először vegyétek sorra az ő jogait (ld. a fenti válaszokat), aztán beszéljetek a te és a többi családtag jogairól. Hogy jogod van pihenni, jogod van a nyugodt otthoni légkörhöz, az irántad tanúsított tisztelethez. Aztán arról is beszéljetek, hogy egy család akkor működik jól, ha mindenki tekintettel van a többiekre, és segítik egymást. Hogy mindenkinek megvan a maga feladata (lehet kötelességnek is hívni, de szerintem a feladat szó jobban hangzik). A továbbiakban pedig adj neki és a testvérének is egyenlő mértékben otthoni feladatokat, hogy ne tudjanak unatkozni és unalmukban egymással veszekedni. Lehet segíteni rendet csinálni, mosogatni, megteríteni, virágot locsolni, háziállatot sétáltatni, megetetni, ruhákat kiteregetni stb. Ha ordítozik vagy verekszik, akkor tablet a következő 1 napban nincs. Ha nem teszi meg, amit kérsz tőle, te sem teszed azt, amit ő szeretne. Ellátod a legszükségesebb dolgokkal, és kész.
Nálunk ez a rendszer van, és elég jól működik is.
Ha a gyerekek az autóban cirkuszoni kezdenek, az első lehetőségnél ÁLLJ MEG. Halál komoly arccal közöld velük, hogy amíg nem lesz nyugi, nem mentek tovább. És tényleg álljatok addig, míg abba nem hagyják a veszekedést. Előbb-utóbb megéheznek, legkésőbb akkor csend lesz. Ők nem tudják felmérni annak a súlyát, hogy az elterelődő figyelmed miatt tényleg baleset történhet. Képzeld csak el, mi lesz, ha egy zebrán elütsz valakit, és a következő pár évet börtönben kell töltened, mert hátrapillantottál a visításra.
Itt megtalálod a gyermekek jogait:
Csak helyesen kell értelmezni a szöveget. Pl. a 3. cikkben "A felnőtteknek azt kell tenniük, ami neked a legjobb" nem arra gondolnak, hogy ami a következő öt percben a legjobb, hanem hosszútávon, a gyerek élete szempontjából.
Tehát adott esetben el kell tiltsák a gyermeket az internetezéstől, mert nem jut ideje miatta a tanulásra, megfelelő időben ágyba kell zavarniuk a csemetét, akkor is ha az tiltakozik, és ha az ifjú valami ostobaságot művelt, gondoskodniuk kell róla, hogy annak a következményét a saját bőrén is megérezze. A megrongált holmit a zsebpénzből kell pótolni, a bukott diáknak nyáron pótvizsgára kell készülnie, és aki nem végezte el a részét a házimunkából, annak esetleg a szülők sem tesznek meg ilyen-olyan figyelmességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!