Hogy magyarázzam meg a 9 éves fiamnak, hogy mik a jogai?
Úgy, hogy meg is értse? Nincs valakinek valami jó tanmeséje? Nagyon csúnyán beszél, veszekszik, verekszik, semmilyen kérést nem teljesít (pl: indulnánk haza a táborból:állj fel a földről, pakold össze a cuccod, stb.) Egész hazaúton veszekedett az autóban a 11 éves testvérével, verekedett, majd' balesetet okozott, hogy folyamatosan hátra kellett figyelnem. Itthon megkértem, hogy legyenek csendben 20 percig, hadd tudjak aludni. Egyáltalán nem érdekelte, hogy többször szóltam, elmagyaráztam, hogy nagyon fáradt vagyok (pedig miattuk keltem 5kor,hogy legyen friss ebéd, aranygaluska, amit kértek). Elkeserít, hogy ennyire nem figyeli amit szépen kérek. Miközben aludni próbáltam, ugyancsak veszekedett a testvérével, amikor rászóltam, azzal jött, hogy neki jogai vannak. Letiltottam a tabletet, amíg nem hagyja abba a veszekedést, kiabálást. Erre is folyamatosan az ő jogaival jött.
Hogy lehet, hogy nem érzi egy gyerek, hogy nem egyedül van, és tekintettel kell lennie másokra is? Pláne, akiket szeret és akik szeretik? Bármit mondok neki, nem segít, ordítja, hogy nem csak a felnőtteknek vannak jogai. Ez nem normális... Mit mondjak neki, hogy tényleg MEGÉRTSE, hogy másokra is tekintettel kell lenni együttélésnél?? Pofont lekenni nem tudok, mert már most erősebb mint én.
Megkérném, hogy sorolja fel a jogait.
Aztán rátérnénk a kötelességeire.
Interneten sok új dologról hall a gyerek, első körben ha megint a jogaival jön, kérdezd meg tőle, tudja-e, mit jelent maga a szó, hogy jog.
Utána ahogy előttem írták, kérdezd meg tőle mik a jogai, majd tudatsd vele hogy a jog és a kötelezettség kéz a kézben jár.
Ez a viselkedés nem hiszem hogy egyik napról a másikra alakult ki.
Van egy nagyon jó könyv, a címe:
Füzesi Zsuzsa - Beszélgetőkönyv
Néha amikor kölykökkoromban rossz fát tettem a tűzre, anyukámmal később mindig elővettük ezt a könyvet és elolvastuk.
Én úgy gondolom ez a könyv nagyon jó hatással volt rám, és a mostani énemre.
Párom keresztlányának is megvettem már ezt a könyvet, bár ő csak néha hisztis.
Játszva tanul a gyerek illemet, felelősséget és helyes magatartásformát.
Mondd meg neki, hogy csak akkor lehetnek jogai, ha a kötelessegeit megcsinálta. Amig csak követel és nem ad semmit, te sem adod meg, amit akar. Egyébként örüljön, hogy aranygaluskát kapott.
A tabletet pedig nem joga van használni, hanem ha megengeded neki, használhatja, ha nem, akkor talál más elfoglaltságot.
Ja és apukával elbeszélgetnék, hogy kellene egy kis segítség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!