Hogyan oldjam meg a masik szülővel a gyerekek miatt kialakult kellemetlenséget?
Gyermekem nagyon eleven, irtora szereti a gyerektarsait, az a tipus aki inkább pl fogocskázik, bujocskázik a többiekkel, mintsem hogy ülve épitsen magában vagy bármi.
Az egyik csoporttársa pedig követi a hancurban, igy abbol az lesz hogy nevetve rohangálnak ész nélkül.
Az ovonő csak azt fujja milyen nehéz velük, en pont nem látom azt, hogy lekötné őket, akár csendkirály, vagy székfoglalos csoportos játekkal vagy hasonlo. Pedig irto terelhetők.
Ma ahogy mentem érte, kb öten voltak már csak a gyerekem ezzel a tarsaval esz nelkul rohan, ovonő meg kipirulva annyit mondott, hogy nehéz igy veluk ha egymasra találnak.
Pillanatok alatt leallitottam a gyerekem feladattal, epp hoztam bekért husveti dolgokat, figyelmesen ovatosan átadta, az öltözőbe kijötthozzá ez a kis társa, kerdezgettem őket spontan dolgokrol ittak e eleget, sikerult e kancsobol önteni, stb, mindkettő szepen ult es valaszolt.
De a masik kisgyerek egesz csaladja már ki van bukva a gyerekemen hogy szerintuk az en gyerekem miatt ilyen kezelhetetlen az övék, azon vannak hogy vhogy el legyenek tiltva egymastol.
Miközben en az en gyerekem a husveti dolgok atadasaval lehoztam a rohanasbol, addig a masikat a szuloje, de nagyszülője is orditva, fenekre csapva probálta leallitani, tiszta idegek.
Es azt orditják közben hogy nem jatszhatsz x-el(a gyerekem neve), már megmondtam, fejezd be, mássz le onnan, stb.
Szoval amig mi békésen öltözünk, addig a masikat fenyitik, az enyémet helyezve bűnbaknak, mintha az en hibám lenne hogy az en gyerekem miatt kap az övék, az anyuka szemrehanyoan mondta nekem hogy az ő gyerekük nem lenne ilyen ha az enyém nem vinné bele a pl rohangalasba, vagy ilyesmikbe.
Amig ők ugy mennek haza hogy megrikatják a gyerekuk, amig en meg normálisan tudom kezelni az enyém, öltözik, jön velem boltba, nincs ez a dráma.
Igazábol nekem esik rosszul ez a kimondatlan vád,mintha az en gyerekem lenne a nem kivanatos a csoportba amiert az ő gyerekuk követi es akkor plane még jobban elszalad velük a lo.
Az ovonőt gondolom nem lehet szamonkerni hogy miert nem koti le őket ami nekem egy pillanat alatt sikerult. Ez is annyira zavar. Az tény, hogy csoportban ha a gyerekek le vannak kotve akkor alacsonyabb az esely a bajokra, de konfliktusokra is, ez annyira alap, hogy nem tudnia, alkalmaznia kene ezt?
Arra ertem be hogy 5 gyerek a csoportban, abbol ketto esz nelkul rohan. A gyerekem tarsaval ordit a nagyszulo. En meg gyors mutattam is a husveti dolgokat, a gyerekem kapásbol terelhető.
Megoldasi javaslat arra hogy ne kelljen azt hallanom hogy mert az en gyerekem igy meg ugy viszi az ő gyerekuket a butasagba?
De, számon kérheted az óvónőt!!!
Fiam tök nyugis gyerek. Vegyes csoportba jár. Kicsi és középső csoportban az ovi legrosszabb gyereke volt a legjobb barátja. Állandóan büntetésben volt.
Most nagycsoportos, és tök kiegyensúlyozott jó gyerek. Mondtam az óvónéninek, talán mert nincs itt már a rossz gyerek, így nincs rosszalkodás, meg büntetés...
Szóval egyrészt én nem nagyon foglalkoztam azzal, hogy kivel van az oviban, mert azzal nem tudok mit kezdeni. Nekem az volt a lényeg, hogy otthonra ne hozza a hülyeségeket.
Másrészt a mi óvónőnk jól kezelte a helyzetet, tudta fegyelmezni a gyerekeket.
Nekem eszembe nem jutott volna a másik gyerek szüleit számon kérni. Hülye, rossz, neveletlen gyerek mindenhol van, és lesz is. Az iskolában is. Nem lehet az összes szülőt számon kérni. Meg különben is. Mit kérnék számon? Hogy neki más a felfogása? Más habitusú a gyereke? Máshogy neveli?
Az óvodában történt dolgokért az óvónő a felelős. A szülő nem sokat tehet otthonról. Az óvónőnek kell fegyelmezni, és rendet tartani.
Azért itt egyesek rendesen el vannak tájolódva. Mi az, hogy a gyereknek az a dolga, hogy rohangáljon ész nélkül az oviban? Ti is erre buzdítjátok a gyereketeket? Aztán meg nektek van a legnagyobb szátok, ha ne adj isten baleset történik, az óvónő a legnagyobb szemét, mert mi az, hogy nem figyelt egyszerre 20-25 gyerekre. Honnan tudjátok, hogy nem fegyelmezi a gyereket? Én is óvónő vagyok, de pont az ilyen esetek miatt hagytam el a pályát, mert bármilyen módszert bevetettem, a gyerek simán képen röhögött. Aztán még az anyukának áll feljebb, mert mi az, hogy rá merek szólni a gyerekre. Talán nevelni kéne.
Egyébként is baromi veszélyes az, ha a sok gyerek között ész nélkül rohangálnak, sosem engedtem az ilyesmit a csoportszobában. Udvaron természetesen más a helyzet, de le vagyok döbbenve, hogy egyesek szerint teljesen normális bent rohanni.
"Én is óvónő vagyok, de pont az ilyen esetek miatt hagytam el a pályát, mert bármilyen módszert bevetettem, a gyerek simán képen röhögött."
11-es vagyok. Akkor valamit rosszul csináltál.
A mi óvónénink rendet tart, mégis szeretik a gyerekek, szóval nem a kiképzőtiszt típus, de a szava mégis számít minden gyereknek...
Igenis vannak problémásabb gyerekek, akiket nehezebb fegyelmezni, ezek szerint a kérdező gyereke is ilyen, bármit mond is. Vannak akiket nehezebb lekötni.
Otthon is meg kéne nevelni a gyereket, meg az óvónővel is beszélni kéne.
Az én gyerekem is egy energiabomba, de imád kreatívkodni és bábozni is.
Az óvónő kreatív meg minden, minden nap van program délelőtt, plusz kb másfél óra az udvaron. Délben elhozom a gyerekem, mert nem alszik bent, ilyenkor a többi délben elhozott gyerekkel rohangálnak öltözésnél, amit nagyrészt az én gyerekem kezdeményez. Én is kaptam már megjegyzést és engem is zavart. Tény, hogy az ember gyakran siet hazafelé, és az én gyerekem gátolja az övéket a gyors öltözésben( én is jártam már így) de szerintem amikor kijönnek a csoportból és az öltözőben vannak, pont jó helyen rohangálnak. Itt a szülő feladata megmondani, hogy nem rohangálhat a gyereke, mert sietni kell.
Az enyém valóban nagyon aktív, de a teremben ritkán rohangál, mert az óvónő rendet tart a teremben( nem büntetéssel). Ott nekünk is megmondták, hogy nem szabad randalíroznia a gyereknek, mi is erre tanítjuk és ha épp ott vagyunk, rászólunk. Szép dolog a figyelemelterelés kiskorban, de mikor már ovisok, meg kell próbálniuk önmérsékletet gyakorolni pusztán azért, mert valami tilos.
Én abszolút szülőpárti vagyok, de, ha nem megengedett a csoportban rohangálni, akkor neked is ezt kellene támogatnod a helyes viselkedés megerősítésével, nem figyelemeltereléssel. Tudja egyáltalán a gyereked, hogy az oviscsoportban csak sétálni szabad? Mert szerintem még sosem mondtad neki. Bent balesetveszélyes szaladgálni akkor is, ha csak ketten vannak, mert az egyik nem a fuvon a nagy semmiben fog elesni, hanem megbotolhat a szőnyegben, beeshet a ceruzák közé, ráborulhat a sok játék stb.. Ráadásul az egyszer szabad máskor nem szabályt még nem értik a kicsik, ha rohangál, mikor ketten vannak, akkor is fog, ha 15 en vannak.
Nem a gyerek a hibás, hanem te. Csoportban veszélyes és nem szabad szaladgálni.
Valóban van a két fiún kívül még gyerek a csoportban, ezért nem lehet csak rajuk figyelni és foglalkoztatni őket. És oké, hogy terhelhető az energikus gyerek, de ha nem tudja levezetni az energiáit, akkor bekattan, és esetleg majd már nem szaladgálással vezeti le. Bárhogyan is, szakmai hiba, hogy nem lehet megérttetni a gyerekkel, hogy idebent nem rohanhatsz ész nélkül, mert asztali játék van, vagy építő, vagy babakonyha, vagy bármilyen istennyila, de álljál le most már. Ez nem lehet vita tárgya, sem alkudozásé. Reggeli és csoportos foglalkozás után, épeszű óvónő meg ebédig kiviszi a gyerekeket ilyen jó időben. Aztán meg már szintén kötött a program, kész. Elég nagy baj lesz az iskolában, ha a gyerekben sincsenek ezek tudatosítva. Ébredés és uzsonna után szintén lehet az udvaron várni a szülőt, és senki sem kattan meg.
A másik gyerek anyját azért bőven elküldeném melegebb éghajlatra, hogy ha az övé is ugyanúgy csinálja a balhét, mint az enyém, akkor még egy rossz szót nem akarok meghallani a fiamról, mert nem tűröm most már.
Viszont a saját felelősségedről sem feledkezhetsz meg, neked is kellene erről beszélni a gyerekkel. Attól, hogy az óvónő alkalmatlan, te még felelősséggel tartozol azért, hogy a gyermeked tisztában legyen azzal, hogy mi az, ami már túl megy bizonyos határon. Ez az ő érdekében a legfontosabb. Ez csak az óvoda, de ha már itt nem képes alkalmazkodni és viselkedni, akkor az iskolában, ahol szintén lesz rajta kívül mas gyerek, csak még a kötött tantervet is követni és tartani kell, a fiad ki lesz kiáltva problémás gyereknek és be lesz zavarva a hátsó padba, hogy csináljon, amit akar, de a többi tudjon haladni. Nyilván érted, hogy ez baj. A pedagógusnak is, mert sok időt veszít a fegyelmezéssel, a fiadnak is, aki így sérülni fog, a többi gyereknek is, akit hátráltatni fog, meg neked is, mert te szívsz majd a gyerekkel, meg téged fognak kinézni a szülők is. Tegyél valamit!
Reggel megígérte a gyerekem hogy nem fog rohangálni.
Most várhatom a messiást?hogy majd a masik szülő jobb belátásra fog térni?
Otthon nem neveletlen, kezelhető a gyereken, rokon, vagy baratnőn gyerekeivel együtt is.
Otthon nem tudja kiengedni a feszültséget, ezért az oviban teszi. Nem egy ilyen eset van.
Én elhiszem, hogy kedves, okos, aranyos a gyereked, de ha mindenki mást le tudnak kötni csak ő rohangál, akkor ott van valami, és nem az ovónővel. Gondold át amit az elején írtam. Nem biztos, hogy így van, de ez is egy lehetőség.
A gyerekem azert rohangál mert van kivel.Magában egyedül nem rohangál.
Az oviban gyerekek vannak, társak.
Itthon nincs pl testvére. Nem rohangál. Festünk rajzolunk, autozik magában.
Jatszón, vagy rokonokgyerekekkel szintén tud ésszel játszani.
A családi környezetben nincs baj vele.
Az ovodai kornyezetet en nem tudom megteremteni, hogy en tanitsam 20 masik mellett, joformán felügyelet nélkül hogyan viselkedjen. Bejárjak az oviba?
A bölcsiben miert nem volt gond vele ugy mellesleg? Ott a legnagyobb problemam az volt hogy folyamatosan véresre es véraláfutásosra harapta az egyik társa, mert azzal barátkozott. Ott meg ezt nem tudták soha megoldani a gondozok.
Mindenesetre köszi a tanácsokat.
Ma arra tanitottam, ha pl homokvárat épitesz, vagy fociztok, vagy labdáztok, vagy báboztok, hidd el, attol ugyanugy követnek majd figyeld meg. A rohangálás nem jo. Mutasd csak meg majd egyszer a rohangalos kis társadnak a bábokat vagy játszd el vele a paprika jancsi tapsolos dalt, ugyanugy örömmel fog veled játszani.
Erre rávágta hogy vagy társas! Az is jo játék! Mondtam is, igen ez az, ilyesmiket eszelj ki :)
Magyarán a gyerekre bizom saját magát meg a tarsait is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!